Filmas lyg mozaika supintas iš skirtingų gyvenimų akimirkų, kurias visas jungia kaukių motyvas. „Variacijos kaukių tema“ siekia prisiliesti prie žmogaus paslpaties, pridengtos kauke. Tai tarsi ėjimas nesibaigančiu koridoriumi su daugybe durų.

„Kaukė yra toks svarbus kasdienybės atributas, kad dažnai jos net nepastebime. Turime visą jų kolekciją - tai sudaro mūsų įvaizdį visuomenėje ir neretai pradedame manyti, jog ši kaukių sankaupa ir yra mūsų tikrasis Aš. Todėl pasikeitus tam tikroms aplinkybėms, iširus šeimai, netekus darbo, ar išvykus į ilgą kelionę, žmogų užklumpa identiteto krizė.

Savo filme apie tai ir kalbu. Galbūt ne visai tiesiogiai, bet per tam tikras asociacijas, nuotaikas.

Man ši tema svarbi. Tikrumo paieškos, nesaugumo jausmas, tikėjimas tam tikrom tiesom, kurios gali kardinaliai pakeisti žmogaus gyvenimą – visa tai man – kaukės, gyvenančios šalia mūsų ir mumyse.”, - sako filmo režisierė Goda Rupeikaitė.

Kaukė filme turi itin svarbų vaidmenį. Tai ir šventinis atributas, ir meno kūrinys, saviraiškos priemonė, ir tikrųjų jausmų slėpimas ar socialinio status atspindys. Filme klausiama, kiek veidų, kiek skirtingų sluoksnių savyje gali talpinti žmogus?

„Variacijos kaukių tema“ – tai pirmasis savarankišas režisierės G. Rupeikatės filmas. 2009 metais G. Rupeikaitė dirbo su režisieriumi Bram Crols ir buvo antroji filmo „Eternal Girl“ režisierė. Tais pat metais ji dirbo prie filmo „Caught in Transition“ kūrybinėse dirbtuvėse „Ex-Oriente“ Čekijoje.

G. Rupeikaitė nuolatos bendradarbiauja su žinomais lietuvių kino režisieriais: Audriumi Stoniu, Janina Lapinskaite, Gyčiu Lukšu, Romu Lileikiu ir kt.

„Šeršėliafam“ sumanytoja ir organizatorė Greta Akcijonaitė teigia, jog lietuviškos moterų režisierių premjeros festivalyje pamažu tampa tradicija.

„Praėjusiais metais festivalyje sėkmingai pristatėme du lietuvių moterų režisierių filmus – Giedrės Žickytės „Paskui saulę ir ožkas“ ir Dali Rust „Nadiežda“. Džiugu, kad lietuvės režisierės aktyviai kuria ir šiais metais galime tęsti tradiciją bei pristatyti dar vieną premjerą“, – sako festivalio „Šeršėliafam“ sumanytoja G. Akcijonaitė.
Moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ kovo 1–11 d. vyks Vilniuje kino teatruose „Pasaka“ ir „Skalvija“. Iki kovo 17 d. Festivalis vyks kituose Lietuvos miestuose: Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Druskininkuose, Palangoje ir Nidoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją