Didžiulių akių ir išraiškingos formos lūpų 24 metų aktorė „Netflix“ seriale sukūrė šachmatų virtuozės Beth Harmon vaidmenį.

„Niekada gyvenime nemaniau ir esu tikra, kad nemanysiu, jog esu graži. Nemanau, kad esu pakankamai graži kinui. Žinoma, tai skamba gana apgailėtinai ir netgi kaip bandymas atkreipti dėmesį, o mano vaikinas sako, kad žmonės manys, kad netekau proto, jeigu šneku tokius dalykus, bet man tiesiog atrodo, kad mano išvaizda keista. Niekada neinu į kiną žiūrėti savo filmų, peržiūriu juos prieš tai. Manau, kad didžiausias buvimo savimi džiaugsmas yra tas, kad nereikia nuolat matyti savo veido“, – teigia aktorė.

Anya, kurios kelias į šlovės viršūnę prasidėjo nuo pagrindinio vaidmens Jane Austen romano „Emma“ ekranizacijoje, pridūrė: „Kai filmavausi juostoje „Emma“, ištiko panikos priepuolis, nes maniau, kad būsiu pirma nepatraukli Emma istorijoje, negalėjau nieko padaryti, nes pirmosios teksto eilutės filme: „Aš graži, protinga ir turtinga“. Koks absurdas“.

Anya apie aktorės karjerą pradėjo svajoti dar būdama šešerių. Besimokydama vidurinėje mokykloje ji savo mamai, iš Afrikos ir Ispanijos kilusiai psichologei, ir tėvui, škotų ir argentiniečių kilmės motorinių katerių lenktynininkui, pareiškė norinti vaidinti.

Ašaros mokyklos tualete

Pradžia tikrai nebuvo lengva. Kai buvo aštuonerių, būsimoji žvaigždė kartu su tėvais iš Buenos Airių persikėlė į Londoną. Naujuose namuose mergaitė sulaukė nemažai patyčių, nes nė žodžio nemokėjo angliškai.

Ji prisimena: „Argentina visa tokia žalia žalia, ten daugybė gyvūnų. Ir staiga atsiduriu didžiuliame pilkame mieste, nemoku tos kalbos. Jaučiausi tarsi iš kitos planetos, tikrai nesijaučiau pritampanti. Buvau pernelyg britiška, kad būčiau argentinietė, ir per daug argentinietė, kad būčiau britė, o iš esmės per daug amerikietė, kad būčiau dar kas nors. Vaikai manęs nesuprato, todėl nepriėmė. Ne kartą buvau užrakinta spintelėje. Labai daug laiko praleidau verkdama mokyklos tualete. Visada buvau vienišas vaikas. Jaučiausi atstumta, izoliuota, tad galvoje susikūriau įsivaizdavimą, kad būti vienai – blogai. Tai labai iškreipia suvokimą, išmoksti bijoti vienumos, buvimo su savimi, tad paskui gali kilti rimtų problemų“, – samprotauja jaunoji žvaigždė.

Laimei, neilgai trukus Anya suprato, kad mados pasauliui ji tinka tokia, kokia yra. Eidama pro „Harrods“ parduotuvę Londone tuomet šešiolikmetė mergina akis į akį susitiko su modelių agente Sarah Doukas – ta pačia S. Doukas, kuri kadaise atrado K. Moss. Jau kitą dieną būsimoji aktorė pasirašė sutartį su „Storm Model Management“. Tai buvo pirmasis merginos žingsnis link svajonės vaidinti.

Anyai labai padėjo vadinamoji fotografinė atmintis, tai reiškia, kad, užuot valandų valandas mintinai kalusi teksto eilutes, vos kartą atidžiai perskaito scenarijų ir jį kuo puikiausiai įsimena. Netrukus pasipylė ir rimtesni pasiūlymai, įskaitant siaubo filmus „The Witch“ 2015 metais ir „Split“ 2017 metais. Prieš gaudama pirmą pagrindinį vaidmenį juostoje „Emma“, Anya nusifilmavo BBC seriale „Peaky Blinders“.

Kai sulaukė pasiūlymo vaidinti Beth seriale „the Queen‘s Gambit“, aktorė tą pačią akimirką suprato, kad šis vaidmuo jai skirtas: iš visų kurtų vaidmenų, Beth jai pasirodė artimiausia ir geriausiai suprantama.

Teko kaip reikiant pasistengti, bandant tuo įtikinti serialo prodiuserį Scottą Franką.

„Tai buvo akimirkos dalykas. Tą knygą perskaičiau per pusantros valandos. Niekada neteko taip skubėti, niekada gyvenime. Tikrai nelakstau, tai ne man. Bet į susitikimą su prodiuseriu tiesiogine to žodžio prasme bėgau. Jutau, kad labai gerai suprantu pagrindinės herojės vienišumo jausmą ir norą bet kokia kaina tapti reikšminga, jos priklausomybę šachmatams. Ji iš aplinkos, kur visi iki vieno jos sutikti žmonės vienaip ar kitaip ją nuvylė ar apleido. Ji nepasitiki žmonėmis, bet tuo pačiu desperatiškai stengiasi pritapti. Kai buvau vaikas, mano gyvenime to taip pat būta, tad kone akimirksniu Beth personažas mane apsėdo“, – apie pažintį su Beth pasakoja aktorė.

Serialas, kurio veiksmas daugiausia vyksta XX amžiaus septintą dešimtmetį, pasakoja apie vienišą našlaitę Beth, kuriai likimas lėmė tapti geriausia šachmatininke pasaulyje, jos priklausomybę alkoholiui ir vaistams. Anya sako, kad jos suvaidintos Beth meilė šiam stalo žaidimui – ne tik labai šauni, bet ir seksuali, tačiau pati niekada gyvenime nebuvo bandžiusi sėsti prie šachmatų lentos: „Žinojau, kad yra figūrėlės. Lenta. Pažintis su šachmatais buvo labai įdomi, man atsiskleidė labai daug paslapčių, tai buvo žavinga ir labai įdomu. Žaidimas šachmatais, ypač greitieji šachmatai, buvo įdomiausia filmavimų dalis. Viskas, kas intensyvu, turi potencialo tapti seksualu ir paveiku. Manau, kad šachmatai būtent tokie. Tai veikla, kuriai žmonės atiduoda save visą“. Be to, Anya prisipažįsta, kad jai buvo labai įdomu tyrinėti serialo veikėjos seksualumą ir meilės reikalus.

Serialo gerbėjams buvo kilę minčių, jog Beth gali būti lesbietė – tokia hipotezė kilo, kai jos lovoje po vakarėlio pabudo modelis Cleo, kurią vaidino Millie Brady.

„Seksas iš esmės gana juokingas ir nejaukus dalykas“

Beth prarado nekaltybę su vaikinu taip ir nenusirengusi drabužių, po akto, tarsi pati situacija dar nebūtų pakankamai nejauki, ji jam bičiuliškai patapšnojo per petį. Per vieną interviu Beth vaidinusi aktorė prisipažino: „Seksas iš esmės gana juokingas ir nejaukus dalykas. Kai filmavome Beth pirmojo karto sceną, tas patapšnojimas per petį buvo mano sumanymas. Kaskart užbaigusi šachmatų partiją, Beth priešininkui paspaudžia ranką. Tai reiškia, kad ji kas kartą užverčia lapą ir pradeda iš naujo. Tarsi norėtų pasakyti: ką gi, puiku, jūs tikrai stengėtės, ačiū“.

Pačios Anyos meilės reikalai iš pradžių taip pat nebuvo labai sklandūs. Šiuo metu mergina puoselėja santykius su garsenybių fotografu Benu Seedu, tačiau yra sakiusi, kad buvo metas, kai labai nepasitikėjo savimi, ir iš asmeninės patirties žino, kas yra „toksiški santykiai, ir kokią žalą jie daro“.

Nuo tada, kai spalio 23 dieną debiutavo „Netflix“ platformoje, serialas „The Queen‘s Gambit“ išlieka vienas žiūrimiausių. Jame taip pat parodoma, kaip vaikų namuose išsivysčiusi Beth priklausomybė vaistams padeda sutelkti dėmesį ir ant lubų įsivaizduoti šachmatų lentą, repetuoti ir analizuoti žaidimą. Vėliau merginą įtraukia alkoholio liūnas.

Štai ką sako Beth suvaidinusi Anya: „Džiaugiuosi, kad Beth priklausomybė atkreipė dėmesį į tikras problemas. Yra priežastis, kodėl žmogus išgeria pirmą taurę ar pirmą raminamųjų tabletę. Viskas nuo to ir prasideda, tačiau netrukus tai, kas iš pirmo žvilgsnio gelbėja, pradeda kenkti ir gali net pražudyti. Kad ir kokią priklausomybę turite, kai tik situacija tampa nekontroliuojama, tenka rinktis – susiimti ar pasiduoti“.

Dabar Anyos laukia nauji projektai – vaidmenys „Pašėlusio Makso“ tęsinyje „Furiosa“ ir siaubo filme „Last Night In Soho“. Mergina džiaugiasi: sukūrusi pagrindinį vaidmenį, įgavo taip norėtos drąsos prireikus pakovoti už save.

„Neseniai buvo toks atvejis, kai prodiuseris su manimi pradėjo elgtis kaip su maža mergaite, tarsi nežinočiau, ką kalbu ir ką darau. Taigi, biure atsisėdau priešais jį ir, nors ir bijojau, nes jis fiziškai stipresnis ir gali sugriauti mano karjerą, pareiškiau: „Suvaidinau daugiau filmų, nei jūs prodiusavote, taigi tikrai žinau, apie ką kalbu“, – pasakoja jaunoji aktorė.

Ir, kad ir ką pati galvotų apie savo išvaizdą, Anya mokosi priimti faktą, kad daugybė žmonių labai vertina jos grožį.

„Stengiuosi išmokti priimti komplimentus. Jeigu kas nors pagiria, kad šiandien gražiai atrodau, stengiuosi tiesiog pasidžiaugti ir padėkoti“, – sako aktorė.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)