Kanų kino festivalio konkursinėje programoje pristatytą filmą pamatys ir Lietuvos žiūrovai. Jį rodys lapkričio 7 d. prasidėsiantis vienuoliktasis Europos šalių kino forumas „Scanorama“.

„Išgyvena tik mylintys“ yra JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Kipro bendros gamybos darbas. Kaip teigia Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė, šiandien kuriant filmus dažniausiai dirba tarptautinės komandos. Kelioms šalims – nebūtinai vien Europos – atstovaujančių bendros gamybos filmų festivalyje bus ne vienas.

„Gali kilti klausimas – kodėl šiuos filmus rodys „Scanorama“? Atsakymas yra ir klausimas – ar kinas apskritai turi tautybę? Norime apie tai kalbėti ir svarstyti su žiūrovais. Nes tendencija daugiau nei akivaizdi – šiandien kinas vis dažniau peržengia vienos šalies, vieno žemyno ribas. Visai kaip J. Jarmuscho filmo vampyrai peržengia skirtingus istorinius amžius“, – teigia G. Arlickaitė, festivalio direktorė.

Naujas J. Jarmuscho filmas – tai istorija apie įspūdingame Detroito name gyvenantį muzikantą Adamą. Jis klausosi plokštelių, kolekcionuoja retus instrumentus ir vengia kompanijų. Adamą kankina depresija ir mintys apie savižudybę. Jaudindamasi dėl jo savijautos, iš Maroko grįžta vyro žmona ir mūza Eva. Jų meilė tęsiasi jau keletą amžių – jie vampyrai. Visgi meilužių idilė ilgai netrunka – namuose pasirodo ir Evos sesuo. Pagrindinius vaidmenis atlieka visas aktorių žvaigždynas – perspektyvus britų aktorius Tomas Hiddlestonas, charizmatiškoji Tilda Swinton, legendinis aktorius Johnas Hurtas ir jaunosios kartos talentė Mia Wasikowska.

Kaip teigia režisierius, sukurti filmą apie vampyrus jis norėjo pastaruosius septynerius metus. Spaudos konferencijoje Kanuose autorius juokavo, jog dabar buvo pats tinkamiausias metas – filmai apie vampyrus juk tokie populiarūs. Tačiau J. Jarmuschas priduria – pirmiausia tai yra jaudinanti meilės istorija, kuri pralenkia laiką ir gyvuoja jau keletą amžių.

„Mano filme vampyras yra metafora, kuri perteikia kur kas gilesnius pasakojimo klodus“, – teigia J. Jarmuschas.

Kino kritikai žavėjosi režisieriaus sugebėjimu suderinti meilės istoriją su apmąstymais apie žmogų, kultūrą ir istoriją. Vieniems veiksmas priminė transą, kiti filmą pavadino geriausiu J. Jarmuscho darbu per beveik dvidešimt pastarųjų jo kūrybos metų. Dar kiti buvo lakoniški – vampyrai dar niekada nebuvo tokie kieti, žmogiški ir kultūringi.

„Išgyvena tik mylintys“ yra universali istorija apie mus, žmones. Kankinamus troškimų, neišsipildžiusių svajonių, kitokio gyvenimo ilgesio ir instinktų. Džiaugiuosi, kad Lietuvoje, kur amerikiečių režisierius turi ištikimų gerbėjų ratą, rodysime šį išskirtinį filmą“, – sako G. Arlickaitė.

Pasaulio kritikus nustebinusią Jimo Jarmuscho vampyrišką dramą bus galima išvysti jau kitą dieną po festivalio atidarymo, lapkričio 8-ąją. Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 7–24 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Filmo „Išgyvena tik mylintys“ anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)