Pasak „Scanoramos“ įkūrėjos ir meno vadovės dr. Gražinos Arlickaitės, festivalio metu žiūrovams bus pateikti ne tik stipriausi metų filmai, bet ir mažiau žinomų vardų ir darbų atradimo džiaugsmas.

„Norėjome ir save, ir žiūrovus pasveikinti kaip reta galinga programa, pateikdami Europos kino vaizdą kiek galima įdomesniais skerspjūviais. Žvelgdama į Europos kino lauką, „Scanorama“ akcentuoja akivaizdžią tendenciją – šiuolaikinis kinas bando atgaivinti neorealizmo požiūrį į mažą žmogų ir jo paprastą likimą, pasukdamas toliau nuo epochos arčiau vieno žmogaus sielos virpesių,“ – pastebi dr. Gražina Arlickaitė.

Pirmojo festivalio savaitgalio programoje žiūrovai ras stipriausius metų filmus – Auksinės palmės šakelės laimėtojo, Rubeno Östlundo, „Kvadratą“, Berlyno Auksinio lokio laureatės, Ildiko Enyedi, filmą „Apie kūną ir sielą“. Būtina pamatyti ir bene laukiamiausią „Naujienų iš Šiaurės“ filmą – Joachimo Triero „Telmą“ ir antrąjį Peterio Schønau Fogo darbą „Tu išnyksti“.

Atidarymo apšilimas ir vakarėlis

Festivalį šiemet atidarys britišku humoru žaižaruojanti Sally Potter juosta „Vakarėlis“. Inteligentiška ironija persmelktas siužetas, visiems puikiai pažįstamų aktorių būrys prie bendro vakarienės stalo meistriškai kurs nepatogias, o vėliau ir netramdomai juokingas situacijas. Vėlyvą ketvirtadienio vakarą „Vakarėlis“ festivalio lankytojų lauks „Forum Cinemas Vingis“ kino teatre.

Filmo anonsas:

Apšilimas prieš vakarėlį vyks „Skalvijos“ kino teatre, kur filmo „Šiška Deluxe“ herojai – niekaip suaugti negalinčių bičiulių trijulė – netikėtai paveldėtose patalpose bandys atidaryti piceriją. Vilniuje tai vienintelė proga pamatyti šią kuriozišką slovėnų dramą.

Filmo anonsas:

Penktadienis: filmų maratonas ir susitikimas su režisieriais

Penktadienį neišvengiamai reikės rinktis. Svarbiausias patarimas siekiantiems tikros „scanoramiškos“ patirties – neturėti išankstinių nusistatymų ir nebijoti pasiduoti atsitiktinumas. Neapsiriks penktadienį pradėję kartu su „Popieže Joana“. Filmą pristatys pats filmo režisierius Jeanas Breschandas, kuris po seanso pokalbį pratęsti kvies į šiemet kartu su „Caffeine Roasters“ kavine įkurtą „Kino klubą“ – specialią erdvę „Forum Cinemas Vingis“ erdvėse, skirtą diskusijoms su filmų režisieriais ir kitais kūrybinių komandų nariais.

Vėliau sulauksime dar vieno svečio – Slovėnijos filmo „Medis“ scenaristas ir operatorius Mitja Ličenas papasakos, kaip filmo estetika padeda atverti kelius į žiūrovų širdis ir protus. Nepaprastai žavingi filmo kadrai žiūrovą prijaukina išgyventi sudėtingą šeimyninės dramos istoriją. Jaunos režisierės debiutinis darbas 2014 m. buvo pristatytas „Oskarams“, geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje.

Dėmesio vertas ir islandų režisierės Asos Helgos Hjörleifsdóttir pilnametražis debiutas „Gulbinas“. Filme pasakojama apie Solę – aikštingą 9-metę mergaitę, kuri atvyksta dirbti pas gimines į tolimą Islandijos kaimelį. Gamta čia beribė, o žmonės – šiurkštūs. Po seanso, jau visai vakare, režisierė kvies pasikalbėti „Kino klubo“ diskusijoje.

Šeštadienis: kino industrijos renginiai ir nacionalinė premjera

Pirmasis festivalio šeštadienis nudžiugins pačius smalsiausius festivalio lankytojus. Lapkričio 11 dieną prasidėsiančiose „Scanoramos kryptyse“ kino kūrėjai ir mėgėjai turės galimybę susitikti su politinių satyrų režisieriumi Julianu Radlmaieriu. Jaunasis kūrėjas kvies diskutuoti apie „nesąmonę“ kaip galvojimo būdą, eseistinių komedijų tradiciją ir darbą su neprofesionaliais aktoriais. Vakare „Forum Cinemas Vingis“ kino teatre jis pristatys savo filmą „Buržuazinio šuns savikritika“ – stipriai kitoks filmas su fantastikos elementais apie gyvenimą ir kiną.

Kitame „Scanoramos krypčių“ susitikime audiovizualinės srities teisininkė Daiva Jurkonytė aptars kūrėjų teisų (ne)gerbimo, (ne)žinojimo ir (ne)gynimo kultūrą, statistiką ir įpročius, taip pat mažiau žinomas arba alternatyvias autorinių teisių gynimo praktikas.

Tie, kuriems teisiniai dalykai mažiau aktualūs, iškart po pirmųjų dirbtuvių spės pažiūrėti mitologinio laiko tėkmės persmelktą istoriją apie jaunos moters vietą vyrų pasaulyje. Filmas „Anišoara“ – tai istorija apie paauglę mergaitę, gyvenančią mažame kaimelyje kalvotos Moldavijos slėnyje. Jos gyvenimas kartu su seneliu Petru ir mažuoju broliu Andrejumi – kuklus, ramus ir pilnas archajiško cikliškumo. Kai kartą ji pamato išvaizdų Dragošą, jos gyvenimas prisipildo prasmės ir ilgesio.

Šeštadieninio repertuaro gausoje verta atkreipti dėmesį į pirmąją festivalio lietuvišką premjerą – bendrą seserų Vilmos ir Jūratės Samulionyčių dokumentinę juostą „Močiute, Guten Tag!“. Filmas pasakoja apie asmenišką seserų kelionę po savo močiutės praeitį, kupiną neatsakytų klausimų. Karas, bėgimas į Vokietiją, paslaptingas mylimasis ir lemtingi gyvenimo apsisprendimai – su kiekvienu žingsniu klausimų tik daugėja, o artimiausi šeimos nariai vienas po kito atsitveria tylos siena.

Sekmadienio filmai, tinkami visai šeimai

Sekmadienį gera leisti su šeima. Tokiems puikiai tiks žavus, pamokantis ir praturtinantis filmas „Vasara 1993-ieji“. Tai jautri ir įžvalgi drama, panardinanti žiūrovus tiesiai į vaikystę, kur juokas ir lengvabūdiškumas eina koja kojon su baimėmis ir brandinančiais išgyvenimais.

„Taisyklės viskam“ pasakoja apie 10-metę Storm, kuri stengiasi suprasti, kaip viskas susiję – nuo plika akimi nematomų atomų iki sudėtingo žmonių gyvenimo. Mergaitės gyvenimas susvyruoja, kai jos tėvas žūsta autoavarijoje. Stipraus išgyvenimo akivaizdoje filmo herojė sugalvoja taisyklių rinkinį, kuris leidžia jai priimti tėvo netektį. „Taisyklių viskam“ režisierius žaismingai ir originaliai svarsto sudėtingas ir jautrias temas, pasitelkdamas savitą vizualiąją kalbą ir pasakojimo būdą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją