„Rodome filmus meistrų, be kurių pasaulio kinas neįsivaizduojamas, o šalia – kūrinius tų autorių, kurie pripažinimą įgijo per pastaruosius metus, ir darbus režisierių, kurie dar tik pradeda savąjį kino kelią. Juos vienija ambicija ieškoti radikalios kino kalbos ir, svarbiausia, nepataikauti žiūrovui. Tai mūsų principas, kurio ištikimai laikomės“, – sako Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė.

Aktualių klausimų žiūrovui apie kiną filme „3x3D“ užduos garsūs režisieriai J.-L. Godard’as, P. Greenaway’us ir E. Pêra. Filmą sudaro trys skirtingos kino novelės, kuriose autoriai apmąsto kino praeitį, dabartį ir ateitį. Kaip kinas veikia mūsų atmintį? Ar jis gali iš naujo save atrasti? Koks mūsų, žiūrovų, likimas skaitmeninių technologijų akivaizdoje? Kanų kino festivalio programą „Kritikų savaitė“ uždariusiame filme žiūrovai susidurs su labai skirtingomis kūrėjų mintimis.

„Vizualiose, nostalgiškose ir komiškose novelėse – trys netikėti požiūriai. Vienareikšmiškų atsakymų čia nebus. Režisieriai nepamokslauja, bet kviečia žiūrovus klausti ir diskutuoti“, – teigia G. Arlickaitė.

Prieš kelerius metus naujų vėjų į kiną įnešė ir daug diskusijų sukėlė rumunų filmai. Šiandien naujoji rumunų kino banga nežada nuslūgti. Svarstyti, kur slypi šios šalies kino paslaptis, „Scanoramoje“ bus galima žiūrint lietuviams jau pažįstamų režisierių naujausius darbus – C. Puiu „Tris interpretacijos pratimus“ ir C. Porumboiu „Metabolizmą, arba Temstant Bukarešte“. Kaip teigia G. Arlickaitė, tai filmai mėgstantiems intelektualų, iššūkių kiną.

Šiais metais Tarptautiniame Roterdamo kino festivalyje pristatytas filmas „Trys interpretacijos pratimai“ – tai minimalistinė kinematografinė trilogija, kurioje personažai prie pietų stalo diskutuoja apie Dievą, kapitalizmą, literatūrą, Antikristą, karą, galiausiai – pačią vaidybą. Pustrečios valandos trukmės kūrinys kritikus nustebino bekompromise kino kalba. Filmą jie vadina grynu intelektualiu malonumu. Vieną iš vaidmenų filme atliko Paryžiuje gyvenanti ir dirbanti lietuvių aktorė Diana Sakalauskaitė.

Kitame rumunų filme – „Metabolizmas, arba Temstant Bukarešte“, pasakojama savimylos režisieriaus Paulo istorija. Jis kuria filmą, tačiau jam nesiseka. Darbų įkarštyje jis užmezga romaną su aktore Alina. Realybės ir kuriamo filmo plotmės susipina. „Šis filmas leidžia žiūrovui pažvelgti į tai, kas lieka už kadro“, – sako C. Porumboiu. Apie kino prigimtį ir menininko kūrybines kančias pasakojantis filmas jau dalyvavo Lokarno kino festivalio konkursinėje programoje, buvo rodytas Toronto, Niujorko, Vankuverio kino festivaliuose.

Italų režisierių dueto F. Grassadonios ir A. Piazzos debiutinis ilgametražis filmas „Salvo“ Kanų kino festivalyje nepaliko abejingų. Programoje „Kritikų savaitė“ jis laimėjo didįjį prizą. Tai įtampos ir baimės persunktas filmas apie šaltakraujį mafijos žudiką Salvo, kuris klaidžioja būsimos aukos namuose. Tačiau tamsiuose namo koridoriuose jis ne vienas – čia jis sutinka aklą aukos seserį Ritą.

Kritikai vieningai sutinka – tai provokuojantis, stiprus ir daug žadantis debiutas, meistriškai varijuojantis žanrais ir originaliai pažvelgiantis į film-noir, veiksmo filmų ir trilerių tradiciją. Po prestižinius kino festivalius keliaujantis filmas užsuks ir į „Scanoramą“.

„Salvo“ yra tai, kas šiuo metu jauname Europos kine geriausia, – gyvas, drąsus, unikaliomis idėjomis pulsuojantis žvilgsnis. Įsidėmėkite šias italų pavardes – jas tikrai dar išgirsite ateityje“, – teigia G. Arlickaitė.

Šie keturi kino grandų ir debiutuojančių autorių filmai bus rodomi programoje „Kertant Europą“. Vienuoliktasis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 7–17 d. Vilniuje, lapkričio 14–24 Kaune, lapkričio 14–17 Klaipėdoje, lapkričio 23–24 Šiauliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją