Tai atsispindi ir pačiame filmo kūrime, nes „Radviliados“ filmavimai vyko net 8 pasaulio valstybėse. Taip pat filme atkartota ir legendinė Našlaitėlio piligriminė kelionė dykuma iki Jeruzalės vartų.

„Radviliadoje“ atgyja ir lietuviškąja Spartos versija laikytas Ulos mūšis, kuriame penki tūkstančiai lietuvių, vadovaujamų Radvilos Rudojo, puola 25 000 rusų armijos kareivių ir laimi. O pasinaudoję originaliu viešųjų ryšių triuku  priverčia bėgti saviškiams į pagalbą skubančią dar 35 000 rusų armiją.

Filmo prodiuseris Arūnas Matelis juokauja, kad jei Radvila Rudasis gyventų šiandien, jis neabejotinai nusipelnytų vadovauti NATO ir broliai ukrainiečiai, jo konsultuojami, seniai būtų išsprendę visus reikalus vos per keletą savaičių.

Filme atkurtas šiemet švenčiantis 450 metų jubiliejų Ulos mūšis yra vienas ryškiausų karybos pavyzdžių ne tik LDK istorijoje, sustabdęs Rusijos invaziją į Europą. Taip pat filme pamatysime, kam priklausė žymiausi viduramžių šarvai Europoje, šiandieną lyginami su formulės 1 bolidu pagal kainą ir funkcionalumą, be to nustebsime sužinoję, jog Radvilų  palikuonys atgimsta JAV prezidento Kenedžio šeimoje, gauna net 5 Emmy ir sukuria pasaulinę madų imperiją.

Neveltui apie Radvilas sakė: „Nenoriu būti karaliumi, noriu būti Radvila“. Šiuos ir kitus intriguojančius filme rodomus faktus žino tikrai ne dažnas lietuvis, nors Radvilos buvo vieni iškiliausių praeityje Europos didikų. Filmo režisierė Ramunė Rakauskaitė dar priduria: „Lietuvos istorinės tapatybės savivoka miglota ir nuolat išgyvena krizę. Pažintis su pagrindiniais LDK didikais suteikia visai naują „raktą“ tautos praeičiai. Radvilos suteikia mūsų istorijai stokojamą iškilnumo matmenį.”

Vaidybinės viduramžių scenos filme pareikalavo ir daugybės pastangų: barzdos ir kostiumai buvo siunčiami iš įvairių pasaulio šalių, o filmavimuose neskaitant masuotės dalyvavo net 180 žmonių grupė, susidedanti iš  kūrėjų, aktorių, konsultantų, pašnekovų. Filme pasirodo žymiausi lietuvių aktoriai -  Algirdas Dainavičius, Andrius Paulavičius, Giedrius Arbačiauskas, Donatas Šimukauskas ir kt., taip pat kultinės jaunimo subkultūrų žvaigždės Lietuvoje - Deividas Budkovas (bmx), Dima Fiodorovas (skateboarding), Kipras Serapinas (graffiti).

Savo žiniomis dalinasi dešimtys žinomiausių Lietuvos ir pasaulio istorijos tyrinėtojų, profesorių ir net tiesioginis Radvilos Juodojo palikuonis Princas Maciej Radziwill.

Filmo režisierė Ramunė Rakauskaitė, scenarijaus autoriai: Arūnas Matelis, Ramunė Rakauskaitė, Renata Šerelytė, Romas Lileikis, operatorius Audrius Kemežys, montažo režisierė Francesca Scalisi, garso režisierius Kostas Radlinskas, vaidybinių epizodų režisierius Jonas Trukanas, vaidybinių epizodų operatorius Simonas Glinskis, vaidybinių epizodų dailininkė Lina Gečienė, vaidybinių epizodų kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė, filmo prodiuseriai: Arūnas Matelis, Markas Olexa, Uldis Cekulis.

Apie visa tai filme „Radviliada“ – jau nuo rugpjūčio 29 dienos. Juk rugsėjis - žinių mėnuo, tad kinas taps ir pramoga, ir edukacija. Pamatykime, kad turime kuo didžiuotis!

Filmo pagrindinis kino naujienų portalas - DELFI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)