Kino platinimo kompanija „ACMEfilm“, bendradarbiaudama su Lietuvos kino studija (LKS) išleidžia pirmąjį filmą iš „Auksinės lietuviško kino kolekcijos“.

Jau prieš šventes prekybos centrų lentynose ištikimiausi lietuviško kino žiūrovai išvys pirmąjį „Auksinės lietuviškos kino kolekcijos“ filmą - Arūno Žebriūno miuziklą „Velnio nuotaka“, rašoma pranešime spaudai.

„Idėją tai padaryti turėjome jau seniai, tačiau ilgai derėjomės, nuogąstavome, kad nėra išlikusių kokybiškų filmų kopijų. Sulaukdavome oficialių ir neoficialių klausimų, kodėl neišleidžiame lietuviškų klasikinių filmų, kuriuos dažnas, ypač vyresnio amžiaus lietuvis, mielai turėtų savo kolekcijoje. Ir, štai, mažas Kalėdų stebuklas: startavusi „Auksinė lietuviško kino kolekcija“ ir pirmasis šios kolekcijos filmas – A. Žebriūno „Velnio nuotaka“, - teigia kompanijos „ACMEfilm“ atstovai.

Šis juosta pirmuoju „Auksinės lietuviškos kino kolekcijos“ filmu pasirinkta neatsitiktinai. A.Žebriūno „Velnio nuotaka“ tituluojama vienu populiariausių lietuviškų kino kūrinių. Miuziklas Kazio Borutos romano „Baltaragio malūnas“ motyvais, apdainuojantis įvairiausius meilės pavidalus, gražuolės Jurgos meilę Girdvainiui ir Pinčiuko kėslus, tapo daugelio lietuviško kino mėgėjų numylėtiniu.

Iš „Velnio nuotakos“ pirmiausia prisimenami garsūs lietuvių aktoriai Vaiva Mainelytė, Regimantas Adomaitis, Gediminas Girdvainis, Regina Varnaitė, Bronius Babkauskas ir kiti. Filme skambanti Viačeslavo Ganelino muzika net ir po daugiau nei trisdešimt metų atgimsta „Velnio nuotakos“ roko operų pavidalu.

„Auksinės lietuviško filmų kolekcijos“ filmai bus skirti tiek nostalgiją seniems lietuviškiems filmams jaučiantiems lietuviams, tiek kino meną studijuojantiems studentams, tiek lietuviškumo išsiilgusiems užsienio lietuviams. Nuo kitų metų kas mėnesį planuojama išleisti po du lietuviška kino klasika tapusius filmus.

Dar viena puiki galimybė prieš šventes prisiminti tai, su kuo išaugo didžioji Lietuvos jaunosios kartos dalis – tai pirmieji 2 DVD „Iš Keistuolių teatro aukso fondo“: „Geltonų plytų kelias“ ir „Pulkininko Haroldo praradimų kelias. 500 g vandens”.

Filmas „Geltonų plytų kelias“ pasakoja apie mažą mergaitę Doroti, kurią piktosios burtininkės Gingemos sukelta audra nuskraidino iš gimtojo Kanzaso į tolimą, paslaptingą ir nepažįstamą šalį. Filmo DVD žiūrovai išvys ne tik gerai pažįstamus herojus šiaudinę kaliausę, geležinį medkirtį ir bailųjį liūtą, tačiau ir trumpą filmuką apie tai, kaip buvo kuriamas „Geltonų plytų kelias“, kaip pirmą kartą buvo panaudoti kompiuteriniai efektai ir kitas filmavimo paslaptis.

„Pulkininko Haroldo praradimų kelias“ - muzikinis satyrinis videofilmas, pačių kūrėjų įvardytas „muzikine publicistine laida“. Filme parodijuojama to meto televizijoms būdinga pseudointelektuali „kalbančių galvų“ atmosfera, kuri „atskiedžiama“ gerai atliktų muzikinių kūrinių ir sveikos autoironijos doze.

XX amžiaus antroje pusėje, kai J.Erlickas dar buvo tik besiplunksnuojantis klasikas, Intymi vyrų trupė „ERELIS“ (Robertas Aleksaitis, Darius Auželis, Aidas Giniotis, Andrius Kaniava ir Darius Miniotas) jau garsėjo savo muzikiniais, publicistiniais darbais geltonosios literatūros ir geltonojo humoro srityje. „500 g vandens“ – pirmas ir paskutinis Intymios vyrų trupės „ERELIS“ filmas. Jame penkios muzikinės video novelės. Šio filmo muzikiniai nukrypimai buvo pripažinti geriausiais 1990-1991 metų TV sezone.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją