Orsono Welleso (Orsono Velso) klasikinį 1941 metų kūrinį apie žiniasklaidos magnatą geriausiu filmu išsirinko 144 kino kritikai ir režisieriai, kuriuos skyrium apklausė Britų kinematografijos institutas (BKI).

Pirmą kartą ir kino kritikai, ir režisieriai geriausiu nurodė vieną ir tą patį filmą - apklausų, rengiamų jau 40 metų duomenimis, kritikų ir režisierių nuomonės anksčiau visada skyrėsi.

Į antrąją vietą kritikai pasiūlė Alfredo Hitchcocko (Alfredo Hičkoko) filmą "Svaigulys" (Vertigo), o į trečiąją - Jeano Renoiro (Žano Renuaro) kūrinį "Žaidimo Taisykles" (La Regle du Jeu).

Tuo tarpu kino režisieriai antrą vieną skyrė pirmajai ir antrajai filmo "Krikštatėvis" (The Godfather) dalims, o trečią vietą - Federico Fellini (Federiko Felinio) šedevrui "81/2".

BIK žurnalo "Sight and Sound" vyriausiasis redaktorius Nickas Jamesas (Nikas Džeimsas) sakė, kad abi apklausos dar kartą patvirtino, kad O.Wellesas, kurio filmas išplėtė kinematografijos horizontus ir pakeitė supratimą apie kino filmų kūrimą, yra "šiuolaikinio kinematografo Shakespeare'as (Šekspyras)".

"Kino kritikų apklausa yra kriterijus, pagal kurį galima spręsti apie tarptautinį filmo vertinimą, - sakė jis. - O "Pilietis Keinas" jau 40 pastarųjų metų nuolat laimi kritikų apklausas".

"Filmas, kuris išeikvojo beveik visus Holivudo studijos išteklius, tapo ne tik įspūdingu formaliu eksperimentu, bet ir sukūrė neišdildomą didžio žmogaus gyvenimo portretą", - sakė N.Jamesas. Nedaugelių režisierių pavyko pasiekti tokį efektą savo pirmuoju filmu, o juk O.Wellesui 1941 metais buvo tik 26-eri, pridūrė redaktorius.

O.Wellesas buvo ne tik šio filmo režisierius, bet ir prodiuseris, vienas scenarijaus autorių ir pagrindinio herojaus Čarlzo Fosterio Keino vaidmens atlikėjas.

"Pilietis Keinas" - laikraščių magnato biografija, kuri prasideda nuo galo: žiūrovas mato pagrindinį herojų mirštantį savo didžiuliame name. Prieš mirtį jis ištaria paslaptingą žodį - "Rosebud" (rožės pumpuras).

Paslapties išaiškinti pasiunčiamas korespondentas, kuris susitinka su žmonėmis, gerai pažinojusiais Keiną. Žurnalistui pavyksta išsiaiškinti, jog Keino įvaizdis visuomenėje neturi nieko bendra su tuo, koks jis buvo savo gyvenime, bet "rožės pumpuro" paslaptis taip ir lieka neatskleista.

Ir tik pačioje filmo pabaigoje žiūrovai sužino, jog paslaptingasis žodis "Rosebud" - tai pavadinimas rogučių, kurias jaunasis Keinas buvo priverstas palikti tą dieną, kai netikėtai užgriuvęs palikimas visiems laikams pakeitė jo gyvenimą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją