Filmas pasakoja apie įtemptą kelių idealistų kovą už laisvę sovietinės priespaudos prislėgtoje Lietuvoje. Jo siužeto epicentre atsidūria būsima teatro aktorė Emilija (akt. Ieva Andrejevaitė), kuri 1972 metais atvyksta į Kauną.

Atvykus į laikinąją sostinę, mergina pamato Laisvės alėja žygiuojantį patriotinį jaunimą, kuris nepabijojo protestuoti prieš sovietinę sistemą reikalaudamas laisvės savo šaliai. Būtent nuo to ir prasidėjo nelengvas merginos kelias svajonių ir užsibrėžtų tikslų link.

Apie filmą rašė ir DELFI kino apžvalgininkas Darius Voitukevičius, kuris pabrėžė, jog režisierius Donatas Ulvydas sugebėjo nustebinti žiūrovą: „Donatas Ulvydas yra tas režisierius, kuris dažnai sugeba nustebinti žiūrovą, ypač, jeigu jo rankose atsiduria išties ambicingai atrodantys projektai“.

Recenzijos autorius taip pat paminėjo, jog Emilijos portretas filme buvo lygiavertis pačiai Lietuvai, kurią daugybę metų okupavo Sovietų sąjunga: „Emilija – tai ne vien personažas, tai puikiai įgyvendinta aliuzija į Lietuvą, kuri daug kentėjo, bet nebuvo palaužta. Lygiai kaip ir tauta, kaip valstybė, kaip žemės lopinėlis, kuriame mes gimėme. Išties, labai gražiai pateikta vizija, kuri priverčia jausti dar didesnę meilę mūsų šaliai“.

Gerai žodžiais buvo sutiktas ir filmo scenarijaus autorius Jonas Banys, kuris ne vienerius metus bendradarbiauja su juostos režisieriumi Donatu Ulvydu: „Juostos stiprumas slypi ir gerame scenarijuje, kurį parašė Jonas Banys – ilgametis Donato Ulvydo filmų scenaristas. Matosi, kad vyrai puikiai susidorojo, nes viskas vystoma sklandžiai: nuo dialogų iki nenuobodžiai vystomos istorijos bei Tarybinio teatro užkulisių“.

Stiprus scenarijus ir režisūra - dar ne viskas, kuo galima mėgautis šiame filme. Pats filmas yra dar ir puikus savo techniniais aspektais: „Retai kuris lietuviškas filmas, jeigu jau kalbėsime apie superprodukciją, sugeba nustebinti savo kokybiška technine puse. Ir šis filmas yra vienas iš tų projektų, dėl kurių neturėtų būti gėda kūrybinei komandai“.

Dėmesio sulaukė ir pagrindinio vaidmens atlikėja, aktorė Ieva Andrejevaitė, kuriai recenzentas nepagailėjo gražių žodžių: „Noriu labai pagirti pagrindinio vaidmens atlikėją Ievą Andrejėvaitę, kuri tiesiog spindėjo viso filmo metu. Buvo ne tik malonu žiūrėti į jos vaidinamą Emiliją, bet ir žavėtis šia nuostabaus grožio moterimi.“

Filmas „Emilija iš Laisvės alėjos“ buvo rodomas pernai. Juosta Lietuvoje užsidirbo apie pusę milijono eurų ir tapo puikiai įvertinta tiek žiūrovų, tiek kino pramogų pasaulio atstovų. Visą recenziją skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)