Anot D. Ulvydo, žmonės entuziastingai įsitraukė į savotišką paieškų žaidimą, rašė laiškus, kėlė įvairiausias versijas, kas galėtų būti vienas ar kitas žmogus nuotraukose. Todėl jau aiškėja legendinių fotografijų herojų vardai ir likimai.

Tačiau ne mažiau, nei nuotraukų herojų paieška, žmones domino klausimas – kodėl jų ieškoma.

„Jau šį penktadienį, rugsėjo 16 d. Kaune, Laisvės alėjoje bus atidaryta milžiniška fotografijų paroda „Kaunas. Kinas. Laisvė“, kurios idėja gimė Kaune, filmuojant filmą „Emilija iš Laisvės alėjos“. Fantazavome, kad būtų nepaprastai įdomu rasti nuotraukas, kuriose užfiksuoti Kauno žmonės, aštuntąjame dešimtmetyje. Nes būtent į šį laikmetį nukelia mūsų filmas. Daugiausiai tokių nuotraukų radome legendinių fotomenininkų Romualdo Rakausko, Algimanto Macijausko ir Romualdo Požerskio archyvuose. Parodoje jos bus eksponuojamos su šių dienų talentingų fotografų Monikos Požerskytės, Gedimino Žilinsko, Gedmanto Kropio darbais, kino operatoriaus Ryčio Kurkulio ir filmo fotografės Astos Martinonytės kadrais su užfiksuotais aktorių ir savanorių veidais filmavimo aikštelėje Kaune,“ – sako filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ režisierius D. Ulvydas.

Anot jo, fotografijos parodoje „Kaunas. Laisvė. Kinas“ susitiks kelių kartų fotomenininkų darbai. Filmo dėka užsimegs pokalbis apie Kauną ir jo žmones – tada ir dabar. Sustabdytos akimirkos, prabėgus daugiau, nei 40 metų leis keliauti laiku, menininkams ir žiūrovams susitikti sąlyginėje erdvėje – „tarp realybės ir fikcijos“.

Paieškas organizavę Donatas ir Aistė neslepia, kad tokio žmonių palaikymo ir susidomėjimo nesitikėjo: „Mums patiems, organizuojant ir atrinkinėjant darbus parodai buvo labai smalsu – ar fotomenininkai, Kauną ir jo žmones, fiksavę aštuntąjame praėjusio amžiaus dešimtmetyje – ką nors žino apie savo herojus? Ar susipažino nuspaudę fotoaparato mygtuką? Ar žino kokie jų likimai? Paaiškėjo, kad pastarasis klausimas jiems neduoda ramybės. Kaip pasakojo legendinis fotografas Romualdas Rakauskas – anais laikais fotografuoti žmones gatvėje buvo įprasta. Pagavęs akimirką, fotografas nuspausdavo mygtuką ir nueidavo. Jokios režisūros, todėl dažniausiai net nesusipažindavo. O šiandien, peržiūrinėdami archyvą, fotografai prisipažįsta svarstantys – kas tie žmones, kur jie dabar. Būtent todėl nutarėme prašyti visų pagalbos – identifikuoti žmones, padėti kažką apie juos sužinoti ir pakviesti po daugelio metų susitikti fotomenininkams su savo fotografijų herojais.“

Tokius susitikimus, anot D. Ulvydo, bus verta įamžinti atskirai, nes pats susitikimo faktas labai kinematografiškas – tiek pat intriguoja, kiek ir jaudina. Režisierius kviečia visus, neabejingus Kaunui, kinui ir laisvei susitikti fotoparodos atidaryme šį penktadienį, 13 val. prie Kauno miesto savivaldybės.

Ypatingai kviečiami legendinių fotografijų herojai ir Kaune praėjusią vasarą filme dirbę aktoriai-savanoriai, kurie turės galimybę prisiminti sustabdytas filmavimo akimirkas, o gal ir rasti nuotraukose save.

Fotoparoda po atviru dangumi, kurią sudarys net 40 stendų, veiks iki lapkričio 3 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją