Vladimiras Menšovas gimė Baku 1939 metais. Sidabro medaliu baigęs mokyklą, mėgino stoti į Maskvos kinematografijos institutą, bet pirmą kartą nepasisekė, tad grįžo į Astrachanę, kad geriau pasirengtų. Tam prireikė ketverių metų. Tik 1961–aisiais jis sugebėjo įstoti į MCHAT mokyklos studijos aktorinį fakultetą, o jį baigęs toliau mokėsi aspirantūroje prie režisūros katedros Kinematografijos institute (VGIK).

V.Menšovo kaip režisieriaus debiutas didžiajame kine įvyko 1976 metais. Tai buvo filmas «Pokštas» pagal Semiono Lungino scenarijų. Filmo sėkmė pranoko visus lūkesčius. Dainos iš kino filmo skambėjo plokštelėse ir per radiją, jis sumušė 1977 metų rodomumo rodiklius, jį matė rekodinė žiūrovų auditorija ,o metams baigiantis jo kūrėjai buvo įvertinti RSFSR Valstybine premija.

1978 metais V.Menšovas pradėjo kurti filmą „Maskva netiki ašaromis“. Ir vėl- sėkmė. Apie tai, kaip vyko darbas, režisierius prisimena su ašaromis akyse: ir skausmo, ir laimės. Tokios kritikos bangos nėra atlaikęs nė vienas rusiškas filmas .V.Menšovo kolegos - aktoriai ir režisieriai – ilgai negalėjo priimti šio darbo. „Tokį niekalą bet kas iš mūsų sukurtų užsimerkęs“, - štai kokios kalbos tuomet sklandė „Mosfilmo“ koridoriuose. Bet Menšovui svarbiausia buvo žiūrovų pripažinimas. Ir jis jo sulaukė. Vien Sovietų Sąjungoje per metus jį išvydo daugiau kaip 80 milijonų žmonių. Juostą nusipirko daugiau kaip100 pasaulio šalių, o JAV 1981 metais ji buvo įvertinta aukščiausiu kinematografijos apdovanojimu – „Oskaru“ nominacijoje „Geriausias užsienio filmas“.

Paties režisieriaus atsiimti apdovanojimo į Ameriką neišleido.“Jau po to sužinojau, kad apie mane buvo rašomi skundai, - kalba maestro.- Buvau laikomas nepatikimu ir nevertu būti išleistu į užsienį“. Šiandien paauksuota „Oskaro“ statulėlė stovi V.Menšovo namuose ant lentynėlės prie televizoriaus, tarp vaizdajuosčių. Pirmą kartą ją į rankas režisierius paėmė tik praėjus 8 metams nuo tos dienos, kai buvo apdovanotas.

Kitą savo darbą -„Meilė ir balandžiai“- V.Menšovas baigė kaip tik per patį kovos su alkoholizmu SSRS kampanijos įkarštį. Dėl stikliuką pamėgusio dėdės Mitios, kurį talentingai suvaidino Sergejus Jurskis, filmas buvo uždraustas. Į ekranus jis išėjo tik po kelerių metų ir vėl sulaukė neįtikėtinos sėkmės.

Žiniasklaidos klubo „Formatas A3“ svečias išgarsėjo ne tik kaip režisierius, bet ir kaip aktorius, nusifilmavęs filmuose „Griežtojo režimo atostogos“. „Nakties sargyba“, „Dienos sargyba“, „Kur yra Nofeletas?“, „Kurjeris“, serialuose „Gromovai.Vilties namai“, „Likvidavimas“, „Diversantas“, „Diversantas 2: Karo pabaiga“ ir kt. Iš viso V.Menšovas sukūrė virš 70 vaidmenų kine ir televizijos filmuose.

2007 metų balandžio 19 dieną V.Menšovas „MTV 2007“ apdovanojimų įteikimo ceremonijoje atsisakė įteikti prizą filmui „Niekšai“. Nusviedęs voką su balsavimo rezultatais ant grindų, jis tarė: „Įteikti geriausio filmo prizą šiai juostai , gana šlykščiai ir darančiai gėdą mano šaliai, paprašyčiau Pamelos Anderson. Aš, deja, šito nedarysiu“.

2011 metais kaip Rusijos „Oskaro“ komiteto pirmininkas V.Menšovas atsisakė pasirašyti sprendimą nominuoti „Oskaro“ premijai Nikitos Michalkovo filmą „Saulės nualinti 2: Citadelė“.

Susitikimas įvyks sausio 31 dieną Vilniuje, „Šarūno“ viešbučio konferencijų salėje (Raitininkų g. 4). Pradžia 17.30. Į susitikimą kviečiami visi, kurie neabejingi kinui, taip pat žurnalistai, kino kritikai, Lietuvos kino ir televizijos veikėjai, aukštųjų mokyklų studentai ir dėstytojai, mokytojai ir vyresniųjų klasių moksleiviai. Renginys vyks lietuvių ir rusų kalbomis.

Įėjimas laisvas. Būtina iš anksto užsiregistruoti telefonu +370 607 36477

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)