Filmas „Mėnesiena“, kuris dar lapkričio mėnesį tapo vienu iš realiausių pretendentų į auksinę statulėlę, tapo nemažu apkalbos objektu socialiniuose tinkluose dėl savo jautrios ir ganėtinai provokuojančios temos – homoseksualumo, narkotikų ir rasizmo. Daug kas galvojo, jog tokia sunki tema, kurią gvildena Barry Jenkinso filmas, šįkart nusileis lengvam ir naiviam režisieriaus Damieno Chazelle‘o triumfui pavadinimu „Kalifornijos svajos“, kuris ir taip gavo šešis apdovanojimus, įskaitant už geriausią režisūrą.

Pasibaigus šių metų „Oskarams“ ir prasidėjus naujam kino sezonui, kino industrija nusitaikė į būsimus filmus, kurie kitais metais galės pakartoti mano paminėtų filmų sėkmę. Peržiūrėjęs kelis ilgus ir daug žadančius sąrašus, išsirinkau penkis projektus, kurie turės nemažai įtakos jubiliejiniuose 90-uose „Oskarų“ apdovanojimuose.

1. „Diunkerkas“ (angl. „Dunkirk“)

Išgirdę režisieriaus Christopherio Nolano pavardę, jo gerbėjai visame pasaulyje pradeda klykli kaip mergaitės per Justino Bieberio koncertą. Tačiau šiuo atveju yra labai rimtas pagrindas. Šis unikalus kino kūrėjas sugeba savo filmuose sujungti rimtumą su pramoga, todėl jo darbais gali mėgautis ne vien popso gerbėjai, bet ir rimtų filmų vertintojai. Britų režisieriaus filmografijoje yra tokie meistriški darbai kaip „Memento“, „Prestižas“ (angl. „The Prestige“), „Pradžia“ (angl. „Inception“), „Tarp žvaigždžių“ (angl. „Interstellar“) ir, žinoma, nepriekaištinga „Tamsos riterio“ (angl. „The Dark Knight“) trilogija. Nenuostabu, jog jo naujojo darbo apie Antrąjį pasaulinį karą „Diunkerkas“ laukia milijonai žmonių visame pasaulyje.

Christopheris Nolanas

Akivaizdu, jog filmas turi nemažai šansų papulti į JAV kino meno ir mokslo akademijos komisijos akiratį, nes panašaus pobūdžio projektai ten yra išties populiarūs. Kaip pavyzdį galima paimti net ir 2016 metų juostą „Pjūklo ketera“ (angl. „Hacksaw Ridge“), kurią režisavo buvęs Holivudo „persona non grata“ Melas Gibsonas. Kas liečia Christopherį Nolaną, tai jis jau triskart buvo nominuotas „Oskarui“ už filmus „Pradžia“ ir „Memento“.

Vienintelis niuansas, kuris galbūt gali pakišti koją šiam filmui „Oskaruose“, yra tas, jog juosta pasirodo vasarą, o ne kaip įprasta „Oskarų“ nominantams – rudenį.

2. „Lyčių kova“ (angl. „Battle of Sexes“)

Režisierių Valerie Faris ir Jonathano Daytono duetas „Okarų“ apdovanojimuose pažįstamas nuo 2006 metų, kai jų iš pirmo žvilgsnio paprastas, bet labai šiltas filmas „Mažoji mis“ (angl. „Little Miss Sunshine“) iškovojo du iš keturių galimų auksinių statulėlių.

Valerie Faris ir Jonathanas Daytonas

Jų naujasis filmas „Lyčių kova“ jau dabar įvardijamas kaip vienas iš pagrindinių pretendentų į „Oskarus“ dėl savo itin aktualios femininstinės temos. Visgi juosta pasakoja apie legendinį 1973 m. teniso mačą tarp 55-erių metų Winbledono čempiono Bobby‘io Riggso ir 29-erių metų tenisininkės Billie Jeans King. Taip pat solidumo juostai priduoda joje suvaidinę aktoriai – ką tik „Oskarą“ laimėjusi Emma Stone, kuriai matyt Billie Jeans King vaidmuo atneš trečią „Oskaro“ nominaciją, ir JAV kino meno ir mokslo akademijai nominuotas Steve‘as Carrelis. Be to, scenarijų filmui parašė „Oskarinis“ Simonas Beaufoy‘us, kuris 2008 metais triumfavo su filmu „Lūšnynų milijonierius“ (angl. „Slumdog Millionaire“).

3. Pavadinimo neturintis Paulo Thomaso Andersono projektas

Šešiems „Oskarams“ nominuoto režisieriaus Paulo Thomaso Andersono pristatinėti nereikia, nes jo darbai „Bus kraujo“ (angl. „There Will Be Blood“), „Magnolija“ (angl. „Magnolia“), „Pašėlusios naktys“ (angl. „Boogie Nights“) ir „Mokytojas“ (angl. „The Master“) kalba patys už save.

Paulas Thomasas Andersonas

Kino kūrėjas šiais metais žada pristatyti vieną iš laukiamiausių metų kino projektų, kurio tema taps praeito amžiaus šeštojo dešimtmečio mada ir dizaineriai. Tačiau ne vien tema ir mados namų užkulisiai tampa šios juostos pagrindiniu koziriu, o pagrindinio vaidmens atlikėjas, tris „Oskarus“ laimėjęs aktorius Danielis Day Lewisas, kurio kiekvienas pasirodymas kine tampa didžiausiu įvykiu.
Paskutinį kartą aktorius kino ekranuose pasirodė 2012 metais filme „Linkolnas“ (angl. „Lincoln“), kuriame atliko 16-ojo JAV prezidento Abraomo Linkolno vaidmenį. Už šį pasirodymą aktorius buvo apdovanotas JAV kino meno ir mokslo akademijos trečią kartą karjeroje. Tikėtina, jog ir kitais metais jis taps vienu iš pagrindinių pretendentų į auksinę statulėlę, kaip ir naujasis Paulo Thomaso Andersono filmas.

4. „Sumažinimas“ (angl. „Downsizing“)

Dviejų „Oskarų“ laureatas Alexanderis Payne‘as šių metų gale žiūrovams pristato dar vieną potencialų apdovanojimų sezono galiūną – socialinę dramą su komedijos elementais apie finansines žmogaus galimybių ribas.

Alexanderis Payne'as

Juosta įdomi tuo, jog ji yra labai aktuali dėl kasmetinio mokesčių augimo, todėl į tokias temas JAV kino meno ir mokslo akademija reaguoja labai pozityviai. Kitas didžiulis pliusas – lengvas režisieriaus pasakojimo tonas, todėl akivaizdu, jog mūsų lauks protingas, bet ir ne per daug sunkus filmas, kas paskutiniais metais tampa didele retenybe „Oskaruose“.

Aktorių kolektyvas filme taip pat kelia smalsumą. Kelis metus kino ekranuose rimtuose filmuose nesirodantis dviejų „Oskarų“ laureatas Christopheris Waltzas, savo karjerą atgaivinęs Mattas Damonas ir visuomet žavi Kristine Wiig tikrai neleis nuobodžiauti susirinkusiems pasižiūrėti filmo „Sumažinimas“ kino salėse.

5. Pavadinimo neturintis Kathryn Bigelow projektas

2010 metais „Oskarą“ iš savo buvusio vyro Jameso Camerono pavogusi režisierė Kathryn Bigelow po ilgesnės, net penkis metus trukusios pertraukos nuo didžiojo kino, sugrįžta su dar vienu rimtu, tikrais įvykiais paremtu filmu, kurio tema jau pati save gali nominuoti „Oskarui“.

Kathryn Bigelow

Du „Oskarus“ laimėjusi režisierė pristatys filmą apie 1967-ųjų metų tarprasines riaušes Detroito mieste, kurios ant kojų sukėlė visą šalį. Kruvina naktis, kurios negalėjo sukontroliuoti policijos pajėgos, ilgam įstrigo į JAV istoriją, bet ne dėl smurto proveržio, o dėl to, jog juodaodžiai žmonės išsireikalavo lygių teisių.

Pagrindius vaidmenis filme atliko talentinga aktorių komanda, tarp kurių serialo „Ofisas“ (angl. „The Office“) žvaigždė Johnas Krasinskis, Willas Poulteras, Johnas Boyega, Anthony‘is Mackie‘is, Hannah Murray ir Jackas Reynoras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)