Režisieriaus I. Jonyno filme „Lošėjas“ pasakojama apie greitosios pagalbos stoties darbuotoją Vincentą, kurio aistra – azartiniai lošimai. Patekęs į sudėtingą padėtį, jis priverstas imtis ko nors radikalaus, kad grąžintų nuolat pralošiamus pinigus. Jam gimsta idėja sukurti su jo profesija susijusį nelegalų žaidimą. Pasak I. Jonyno, drauge su scenarijaus bendraautoriumi Kristupu Saboliumi scenarijų rašė ketverius metus, jie siekė maksimalaus realistiškumo.

„Mes daug laiko praleidom „popieriuje“ kartu su Kristupu, atlikome daug tiriamojo darbo, susitikinėjome su gydytojais, norėjom maksimaliai realistiškai papasakot istoriją, todėl pradžioj sukaupėm daug informacijos ir tik po to pradėjom „implantuoti“ į scenarijų. Lenkijoj yra įvykusi panaši istorija, gal kiek makabriškesnė, žiauresnė. Kai mes jį Lenkijoje rodėm, tai filmas buvo priimtas labai rimtai, visi klausė, kodėl mes ne dokumentinį filmą darėm. Mes sakėm, kad tai sugalvota istorija, jie nustebo, nes ji buvo panaši“, – pasakoja režisierius Ignas Jonynas.

Filme pagrindinius vaidmenis kuria aktoriai Vytautas Kaniušonis ir Oona Mekas – Jono Meko dukra, gyvenanti Jungtinėse Valstijose. Pasak aktorės, sunkiausia jai buvo – vaidinti lietuviškai.

„Du patys svarbiausi man patikę dalykai scenarijuje – tai įdomi istorija ir dialogai. Aš juos pirma perskaičiau angliškai, vėliau greta lietuviškai. Tada galėjai matyti, kaip gerai jie parašyti. Taip pat man labai patiko Ievos personažas. Aš perskaičiau visą scenarijų, tada dirbau su kalbos mokytoju savaičių savaites. Prieš filmą jau mokiausi lietuvių kalbos, bet tikrai negaliu laisvai kalbėti. Prieš du metus buvo geriau, aš studijuoju, bet ką tik susilaukiau dukros, tai neturiu labai daug laiko. Man patinka labai „Lošėjas“. Aš tikiuosi, filmas jums patiks. Tai tikrai ypatingas filmas ir tikrai gera istorija“, – tvirtina aktorė Oona Mekas.

„Lošėjas“, kurio pasaulinė premjera įvyko San Sebastijano kino festivalyje, nuo rudens bus rodomas Lietuvos kino teatruose.

„Realiai tokia keista situacija, nes tikroji premjera įvyks rudenį, rugsėjo 26 d., bus rodomas visoje Lietuvoje. Šiandien pasitikrinimas, bandomoji sesija. Jaudinanti akimirka: taip kaip šiandien pamatys, priklausys, kaip praleisim vasarą – arba ramiai, arba neramiai, laukiant premjeros“, – teigia I. Jonynas.

Konkursinės programos „Nauja Europa nauji veidai“ filmus vertina tarptautinė žiuri, konkurse dalyvauja 11 juostų iš Gruzijos, Vokietijos, Rumunijos, Bulgarijos, Kroatijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Slovakijos, Čekijos, Lenkijos, šios kaip ir naujos konkursinės programos „Baltijos žvilgsnis“ laimėtojai paaiškės per festivalio uždarymą ketvirtadienį.