Čia buvo pristatomi įvairių žanrų ir laikotarpių lietuvių autorių kino filmai, rengiamos edukacinės programos, skambėjo muzika „gyvai“ iš kino filmų, sukurtas vaikų ir jaunimo animacinis filmas „1000 kadrų Nidoje“. Festivalyje lankėsi lietuviško kino kūrėjai.

2009 metais, minėdami Baltijos kelio dvidešimtmetį, į Nidą buvo atvykę Baltijos šalių premjerai. Būtent šių šalių kūrybinis bendradarbiavimas meninėje plotmėje įprasmina bendrą istorinį vyksmą, bendrą patirtį bei naujus potyrius ir atradimus.

Po susitikimo su premjerais Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas, kino režisierius Gytis Lukšas pasiūlė išplėsti festivalio koncepciją, filmų programą ir pakviesti į Nidą Latvijos ir Estijos kino kūrėjus bei pristatyti jų darbus.

Į šių metų festivalį Nidoje atvyks Estijos kinematografininkų sąjungos vykdančioji direktorė Erika Laansalu ir Latvijos kinematografininkų sąjungos pirmininkė Ieva Romanova, kurios pristatys savo šalių dokumentinių ir vaidybinių filmų programas. Lietuvių dokumentinių filmų programą pristatys Nacionalinės premijos laureatas, kino režisierius Arūnas Matelis.

Tikimąsi sulaukti ir vieno iš lietuvių dokumentinių filmų personažo Beno Šarkos. Festivalyje taip pat bus demonstruojami Lietuvos, Latvijos ir Estijos kūrėjų animaciniai filmai vaikams.

Festivalio sudėtinė dalis – animacinio filmo kūrimo dirbtuvės „Baltija jungia“ – trijuose miestuose (Palangoje, Klaipėdoje, Nidoje), kurioms vadovaus žinomi Lietuvos animacinio kino kūrėjai Jūratė Leikaitė, Ilja Bereznickas ir Valentas Aškinis. Visų vaikų sukurtas animacinis filmas bus pristatomas festivalio uždarymo metu Nidoje rugpjūčio 29 d.

Festivalio vedėjas – Lietuvos kinematografininkų sąjungos pirmininkas, kino režisierius Gytis Lukšas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją