Palyginti mažo biudžeto, prancūzo Michelio Hazanaviciaus režisuoto filmo, kurio veiksmas vyksta praėjusio amžiaus 3-iojo dešimtmečio Holivude, laukia stiprūs varžovai - juostos, kuriose vaidina Bradas Pittas, Angelina Jolie ir Meryl Streep.

George'as Clooney yra nominuotas ir geriausio filmo, kuriuo pretenduoja tapti jo režisuotos "Purvini žaidimai" (The Ides of March), ir geriausio aktoriaus kategorijose.

Pastarojoje jis varžosi su vaidmeniu filme "Paveldėtojai" (The Descendants). Ši šeimos drama, kurios veiksmas vyksta Havajuose, taip pat yra nominuota geriausio filmo kategorijoje - drauge su M.Scorsese didelio biudžeto "Hugo", B.Pitto juosta apie beisbolą "Žmogus, pakeitęs viską" (Moneyball), S.Spielbergo epu "Karo žirgas" (War Horse) ir drama apie kovą už juodaodžių pilietines teises "Tarnaitė" (The Help).

"Artistas" nepretenduoja į pagrindinės dramos kategorijos "Auksinį gaublį", bet turi daugiausiai nominacijų - šešias, tarp jų - geriausio miuziklo ar komedijos nominaciją ir geriausio režisieriaus nominaciją Micheliui Hazanavicius.

Ši nespalvota juosta, vadinama pagarbos pareiškimu nebyliojo kino erai, pasakoja apie ekrano žvaigždę George'ą Valentiną, kurį vaidina Jeanas Dujardinas ir kurio šlovė nublanksta atsiradus garsiniam kinui.

Niujorko kino kritikų draugija lapkričio mėnesį "Artistui" skyrė savo geriausio filmo ir geriausio režisieriaus apdovanojimus, o vėliau juosta pelnė dar toli gražu ne vieną apdovanojimą, tarp kurių yra šią savaitę įteiktas Amerikos režisierių gildijos (DGA) apdovanojimas, laikomas svarbiu "Oskarų" pranašu.

Likus trims dienoms iki "Auksinių gaublių" vos 12 mln. dolerių kainavęs "Artistas" gavo ir keturis Kritikų simpatijų (Critics' Choice) apdovanojimus, tarp jų - geriausio filmo kategorijoje. Filmo biudžetą galima palyginti su maždaug 170 mln. dolerių, kurių prireikė M.Scorsese "Hugo" pastatyti.

Tačiau šią savaitę "Artistas" sulaukė ir neįprastai griežtos kritikos - aktorė veteranė Kim Novak pramogų verslo leidinyje "Variety" per visą puslapį kaltina M.Hazanavicius "išžaginimu" - dėl muzikos iš Alfredo Hitchcocko filmo "Svaigulys" (Vertigo) naudojimo.

Tris valandas truksiantis "Auksinių gaublių" šou viešbutyje "Beverly Hilton" prasideda sekmadienį 17 val. vietos (pirmadienį 3 val. Lietuvos) laiku.

"Auksiniai gaubliai" parengia dirvą svarbiausiems JAV kino apdovanojimams "Oskarams", kurie bus išdalyti kitą mėnesį.