Lygiai tą patį galima pasakyti apie šiuolaikinį kiną. Daugelis protingų ir gilesnių režisierių supranta, kad negalima užhipnotizuoti publikos 1970-ųjų pasakojimo maniera. Todėl ieško sudėtingesnių istorijos ir personažų pateikimo formų.

Šiandien pristatome du anglų režisierius, kuriems tai pavyksta daryti. Vienas iš jų yra Stephenas Daldry'is – šimtaprocentinis britas. Kitas – Terry'is Gilliamas, gimęs JAV, tačiau anksti priėmęs Didžiosios Britanijos pilietybę, tad niekas net negalvoja jo vadinti amerikiečiu. Matyt, muzikos ir kino reginio mados sėkmingai gimsta būtent Jungtinėje Karalystėje.

„Valandos“

Britų režisierius S. Daldry'is išgarsėjo melodrama „Bilis Eliotas”. Tai buvo itin paprasto turinio filmas apie vaiką iš šachtininkų miestelio, kuris norėjo tapti baleto šokėju. Šlovę pelnė modernus autoriaus požiūris, apjungiantis įprastą pelenės istoriją ir anglišką ironiją. S. Daldry'is jautė, kad moderniam kinui reikia sudėtingesnės pasakojimo konstrukcijos.

Tikriausiai todėl, atvykęs dirbti į Ameriką, jis jau antrame savo darbe nusprendė pagrindinio herojaus paveikslą kurti trimis sluoksniais. Taip pasirodė „Valandos“ – „Auksiniu gaubliu“ apdovanotas filmas, pasakojantis apie tris skirtingas moteris, gyvenusias skirtingais laikais skirtinguose miestuose.

Pirmoji – 1923-aisiais nykiame Londono priemiestyje gyvenanti reali literatūros legenda Virginia Woolf, kurią fantastiškai suvaidino filme neatpažįstama Nicole Kidman, už šį vaidmenį gavusi Oskaro statulėlę kaip geriausia metų aktorė. Nusivylusi beprasmiu gyvenimu ir norinti viską baigti savižudybe, Virginia Woolf atranda savyje jėgų ir pradeda rašyti ją išgarsinusį romaną „Misis Delovėj“ – knygą apie moterį, kuri nepaisant aplinkinių dėmesio, jaučiasi vieniša ir nelaiminga.

Paraleliai rodoma Laura Brown (akt. Julianne Moore) gyvena Los Andžele 1953-aisiais. Ji – atsidavusi, bet nelaiminga solidaus vyriškio žmona, ir „gera“ 6 metų Richardo mama, besilaukianti dar vieno vaikelio. Laura Brown taip pat nori pasitraukti iš gyvenimo. Atsitiktinai į rankas jai pakliūna Virginios Woolf romanas „Misis Delovėj“. Jauną moterį ši knyga pakeri ir jai šauna į galvą kelios idėjos, kaip pakeisti nusistovėjusį gyvenimą.

Clarissa Vaughan (akt. Meryl Streep) yra Virginios Woolf romano herojės atspindys. Ji – šių laikų moteris, knygų leidėja, gyvenanti Niujorke. Visas savo jėgas ir laiką ji skiria vienam iš savo klientų, puikiam poetui Richardui (akt. Edas Harrisas), mirštančiam nuo AIDS. Tam pačiam Richardui, kuriam tebuvo šešeri, kai jo mama Laura Brown skaitė Virginios Woolf knygą „Misis Delovėj“.

Taigi istorijos ratą pradėjo Virginia Woolf, Laura Brown perskaitė Virginios knygą, o Clarissa rūpinosi tos moters sūnumi. Šias moteris jungia geniali formulė: rašytoja – skaitytoja – herojė. Tačiau tai tėra paviršutinė schema. Meistriškas filmo montažas taip sugretina tris herojes, kad jos visos sudaro vieną ir tą patį moters portretą.

Jų gyvenimo istorijos skirtingos, jas skiria dešimtmečiai, bet visoms joms lemta nueiti tą patį kelią ir atrasti tai, ko ieškojo visą gyvenimą. Prie depresijos ir savižudybės slenksčio reikia atsakyti į klausimą, ar gyventi savo gyvenimą dėl asmeninės laimės, ar gyventi dėl kitų.

Paprasta, tačiau pateikta taip, kaip dar niekad nebuvo parodyta kine. Filmas itin dinamiškas ir virtuoziškai režisuotas. Žiūrovas taip staigiai ir nepastebimai mėtomas iš vieno laikmečio į kitą, jog trys rodomos moterys tiesiog tęsia viena kitos gyvenimą. Todėl jas visas vaidina aukščiausio lygio žvaigždės (N. Kidman, J. Moore, M. Streep), kad mes spėtume atskirti, kas yra kas. Unikalų filmo stilių ir tempą suvienija nuostabus Philipo Glasso garso takelis.

Antrą kartą S. Daldry'is sukūrė melodramą, kuri pakerėjo įvairiausias auditorijas ir drauge meistriškai parodė, kaip gali atrodyti šiuolaikiško kino pasakojimo forma. „Valandose” – ji velniškai patraukli.

„Broliai Grimai“

Režisierius T. Gilliamas sunkiai telpa į konkretaus žanro rėmus. Jis buvo vienas britų „Monthy Pythono“ juodojo humoro grupės kūrėjų, o vėlesniuose darbuose taip panardindavo mus į savo fantasmagorijų pasaulį, jog po seanso sunku buvo pasakyti, kokį filmą mes matėme. „Dvylika beždžionėlių“, „Karalius žvejys“, „Brazilija“, „Baimė ir neapykanta Las Vegase“ – tai jo neabejotini ir daugeliui žinomi šedevrai.

Šiame rašinyje prstatomas DVD „Broliai Grimai“ pataiko į visas laiko aktualijas. Tai bus dovana visiems neseniai mirusio Heatho Ledgerio gerbėjams. Šis puikus aktorius filme atlieka vieną pagrindinių vaidmenų. Drauge tai vienas sunkiausiai nusakomų T. Gilliamo filmų, apibendrinantis visas jo kūrybai būdingas savybes: juodas humoras, absurdas, gotika, siaubas, fantastika ir pasaka. Visa tai sumaišyta viename produkte.

Istorija turi mažai bendrumų su vaikiškomis mokyklose skaitytomis Grimmų pasakomis.

Du broliai – jauni ir neturtingi rašytojai Vilhelmas (akt. Mattas Damonas) ir Džeikobas (akt. Heathas Ledgeris) Grimai keliauja per XIX amžiaus Vokietiją. Iš esmės jie yra apgavikai, uždarbiaujantys iš neva išvaromų raganų, vaiduoklių ir piktųjų dvasių. Savo neribotos fantazijos ir sugebėjimo manipuliuoti naiviais žmonėmis dėka, neturtingi rašytojai už pinigus kovoja su nelabaisiais, apie kuriuos neturi nė žalio supratimo. Jų verslo planas atrodo nepriekaištingas, kol herojai nesusiduria su tikromis nežemiškomis jėgomis.

Šiuolaikiniam kinui būdinga pateikti pagrindinį herojų nutapytą ne vien tik baltomis spalvomis, tačiau ir be atviro moralizavimo. Tai autoriui puikiai pavyksta. Grimai filme kelis kartus keičia savo veidą: nuo viduramžių klounų, aferistų, stebukladarių iki šaunių romantiškų vyrukų. Geram šiuolaikiniam kinui būdinga maišyti žanrų savybes ir nepaisyti, kokiai žiūrovų grupei jis adresuotas.

Todėl „Brolius Grimus” galite žiūrėti kaip fantastinę pasaką su stulbinančiais specialiaisiais efektais. Kita vertus, vaikams filmas gali pasirodyti pernelyg baisus, o personažai primenantys labiau gotikinį siaubą. Kas tai per filmas iš tikrųjų? Naujojo amžiaus kinas vengia tiesmukų atsakymų. Geriausia tiesiog gėrėtis įspūdingu reginiu, nepanašiu į daugelį banalių pasakaičių apie drakonus, kurios vyrauja kinoteatruose šiandien.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją