Į daugiausia apdovanojimų, net 11, šiemet pretendavo „Džokeris“, po dešimt nominacijų gavo „Airis“, „1917“ bei „Vieną kartą Holivude“, prognozuota, jog daugiausia dėmesio turėjo sulaukti aktoriai Bradas Pittas, Renee Zellweger, Joaquinas Phoenixas bei Laura Dern, taip pat filmo „Parazitas“ komanda iš Pietų Korėjos. Pastarasis filmas ir pelnė svarbiausių kategorijų statulėles – Geriausio režisieriaus, be to, tapo geriausiu metų filmu. Taip ši juosta pateko į kino istoriją: „Parazitas“ – pirmasis filmas užsienio kalba, laimėjęs Geriausio filmo kategorijos „Oskarą“ .

Nuotraukų albume – pasiruošimo ceremonijai akimirkos:

Ceremonijos ir jos užkulisių, kurių nematė TV žiūrovai, akimirkos:

Dauguma, laukę Brado Pitto kalbos atsiimant statulėlę, kiek nusivylė. Prieš tai vykusiuose apdovanojimuose aktorius nevengė juokauti apie savo vedybinį gyvenimą ir buvusias mylimąsias, todėl buvo laukiama, kas taps naujausiu kino žvaigždės taikiniu. Tačiau, atsiimdamas statulėlę už geriausią antraplanį vaidmenį (tai pirmasis 56-erių žvaigždės „Oskaras“ už vaidybą), B. Pittas dėkojo juostos „Vieną kartą Holivude“ kūrėjams ir kolegoms, o baigdamas kalbą „ačiū“ tarė ir savo atžaloms – šešiems vaikams, kuriuos augina su buvusia žmona Angelina Jolie.

Ceremonijos metu ne tik apdovanoti geriausieji, bet ir jautriai pagerbti kino industrijai nusipelnę anapilin iškeliavę žmonės. Billie Eilish dainuojant Johno Lennono dainą „Yesterday“, ekrane keitėsi išėjusiųjų nuotraukos, o salėje svečiai braukė ašarą.

Tiesa, ceremonija neapsiėjo be organizatorių klaidų. Pagerbiant mirusiuosius sukosi Kobe Bryanto, Kirko Douglaso, Diahann Carroll, Danny Aiello ir kitų nuotraukos, tačiau tarp jų nebuvo pernai mirusio aktoriaus Luke'o Perry'o. Pastarasis buvo ne tik garsi serialų ir kino žvaigždė, bet ir nusifilmavo Geriausio filmo kategorijos nominuotoje juostoje „Vieną kartą Holivude“. Akivaizdu, jog organizatoriai jį pagerbti tiesiog pamiršo...

Ašarą braukė ir kai kurie, atsiimantys statulėlę. Vienas jų – geriausiu aktoriumi tapęs Joaquinas Phoenixas: laikydamas rankoje apdovanojimą kalbėjo ne tik apie kiną, bet ir apie globalias pasaulio problemas, o kalbą baigė jautria savo brolio citata.

Scenoje netrūko ir staigmenų, pavyzdžiui, čia po 18 metų pertraukos pasirodė repuojantis Eminemas. Taip pat didžiuliu netikėtumu tapo geriausio filmo paskelbimas – pagrindinės kategorijos statulėlę laimėjo P. Korėjos filmas „Parazitas“.

Paskelbtos nominacijos sukėlė nepasitenkinimo audrą

Renginio metu buvo išdalytos 24 nominacijų statulėlės. Netrukus po to, kai paaiškėjo nominantai, internetą bei socialinius tinklus užliejo nepasitenkinimo banga.

Audros kilo dėl to, jog, kalbant apie daugelį kategorijų, vis dar dominuoja baltieji ir į daugiausia statulėlių pretenduoja vyriškosios giminės atstovai.

Ceremonija antrus metus vyksta be vedėjo

„Oskarų“ įteikimo ceremonija šiemet jau antrus metus vyksta be vedėjo – šiam formatui priskiriami nuopelnai dėl padidėjusių renginio transliacijos reitingų praėjusiais metais.

„Drauge su [Kino meno ir mokslo] akademija nusprendėme, kad tradicinio vedėjo nebus, pakartosime, kas pasiteisino pernai“, – per televizininkų susitikimą netoli Los Andželo sakė ABC pramogų padalinio vadovė Karey Burke, ją citavo apie šou verslą rašanti svetainė „Deadline Hollywood“.

Pernai pirmą kartą per tris dešimtmečius buvo nuspręsta „Oskarų“ ceremoniją rengti be vedėjo, nes pasirinktas vedėjas Kevinas Hartas pasitraukė iškilus į viešumą senoms jo rašytoms homofobiškoms tviterio žinutėms.

Galiausiai renginys buvo laikomas sėkmingu, šou reitingai, palyginti su ankstesniais metais, padidėjo.

Vis dėlto formatas be vedėjo ne visada būdavo vertinamas taip gerai. Kai dar anksčiau Kino meno ir mokslo akademija išbandė tokį formatą, buvo parašytas vienas gėdingiausių „Oskarų“ istorijos puslapių: nerangus dainos ir šokio numeris su aktoriumi Robu Lowe'u ir Snieguole.

Nuotraukų albume – į ceremoniją besirenkantys svečiai ant raudonojo kilimo:

Pagrindinių kategorijų statulėles pretenduoja laimėti (laimėtojai paryškinti):

GERIAUSIAS FILMAS

„1917“
„Le Manas'66. Plento karaliai“ (Ford v Ferrari)
„Airis“ (The Irishman)
„Zuikis Džodžo“ (Jojo Rabbit)
„Džokeris“ (Joker)
„Mažosios moterys“ (Little Women)
„Santuokos istorija“ (Marriage Story)
„Vieną kartą Holivude“ (Once Upon a Time in Hollywood)
„Parazitas“ (Parasite)

GERIAUSIAS AKTORIUS

Antonio Banderasas („Skausmas ir šlovė“)
Leonardo DiCaprio („Vieną kartą Holivude“)
Adamas Driveris („Santuokos istorija“)
Joaquinas Phoenixas („Džokeris“)
Jonathanas Pryce'as („Du popiežiai“)

GERIAUSIA AKTORĖ

Cynthia Erivo („Harieta“)
Scarlett Johansson („Santuokos istorija“)
Saoirse Ronan („Mažosios moterys“)
Charlize Theron („Skandalas“)
Renée Zellweger („Džiudė“)

GERIAUSIA ANTRAPLANĖ AKTORĖ

Kathy Bates („Richard Jewell“)
Laura Dern („Santuokos istorija“)
Scarlett Johansson („Zuikis Džodžo“)
Florence Pugh („Mažosios moterys“)
Margot Robbie („Skandalas“)

GERIAUSIAS ANTRAPLANIS AKTORIUS

Tomas Hanksas („Nuostabi diena, kai esame kartu“)
Anthony Hopkinsas („Du popiežiai“)
Alas Pacino („Airis“)
Joe Pesci („Airis“)
Bradas Pittas („Vieną kartą Holivude“)

GERIAUSIAS REŽISIERIUS

Bongas Joon-Ho („Parazitas“)
Samas Mendesas („1917“)
Toddas Phillipsas („Džokeris“)
Martinas Scorsese („Airis“)
Quentinas Tarantino („Vieną kartą Holivude“)

GERIAUSIAS GARSO TAKELIS FILMUI

„1917“ (Thomas Newmanas)
„Džokeris“ (Hildur Guðnadóttir)
„Mažosios moterys“ (Alexandre Desplatas)
„Santuokos istorija“ (Randy Newmanas)
„Žvaigždžių karai. Skaivokerio iškilimas“

GERIAUSIA FILMUI SUKURTA DAINA

„I Can't Let You Throw Yourself Away“ („Žaislų istorija 4“) — Randy Newmanas
„(I'm Gonna) Love Me Again“ („Rocketman“) — Eltonas Johnas & Bernie Taupinas
„I'm Standing With You“ („Breakthrough“) — Diane Warren
„Into the Unknown“ („Ledo šalis 2“) — Robertas Lopezas & Kristen Anderson-Lopez
„Stand Up“ („Harriet“) — Joshuahas Brianas Campbellas & Cynthia Erivo

GERIAUSIAS TRUMPAMETRAŽIS ANIMACINIS FILMAS

„Dcera“ („Dukra“)
„Hair Love“
„Kitbull“
„Memorable“
„Sister“

GERIAUSIAS DOKUMENTINIS FILMAS

„American Factory“ (Netflix)
„The Cave“ (National Geographic)
„The Edge of Democracy“ (Netflix)
„For Sama“ (PBS)
„Honeyland“ (Neon)

GERIAUSIAS ADAPTUOTAS SCENARIJUS

„Airis“ (Stevenas Zaillianas)
„Zuikis Džodžo“ (Taika Waititi)
„Džokeris“ (Toddas Phillipsas & Scottas Silveris)
„Mažosios moterys“ (Greta Gerwig)
„Du popiežiai“ (Anthony McCartenas)

GERIAUSIAS ORIGINALUS SCENARIJUS

„1917“ (Samas Mendesas & Krysty Wilson-Cairns)
„Ištraukti peiliai“ (Rianas Johnsonas)
„Santuokos istorija“ (Noahas Baumbachas)
„Vieną kartą Holivude“ (Quentinas Tarantino)
„Parazitas“ (Bongas Joon-Ho & Jin Won Han)

GERIAUSIAS UŽSIENIO FILMAS

„Corpus Christi“ (Lenkija)
„Honeyland“ (Šiaurės Makedonijos Respublika)
„Vargdieniai“ (Prancūzija)
„Skausmas ir šlovė“ (Ispanija)
„Parazitas“ (Pietų Korėja)

GERIAUSIAS ANIMACINIS FILMAS

„Kaip prisijaukinti slibiną 3“ (Dreamworks)
„I Lost My Body“ (Netflix)
„Klaus“ (Netflix)
„Missing Link“ (United Artists Releasing)
„Žaislų istorija 4“ (Pixar)

Keisčiausi ir įdomiausi faktai apie „Oskarus“

Pačios trumpiausios padėkos kalbos gavus „Oskarą“ autorystė priklauso Williamui Holdenui ir garsiajam režisieriui Alfredui Hitchcockui. Jie abu tiesiog pasakė: „Ačiū jums.“

1991 metais Joe'o Pesci pasakyta kalba truko dvi sekundes – „Man didelė garbė. Ačiū“. Ilgiausią padėkos kalbą, užtrukusią net 7 minutes, pasakė britų aktorė Greer Garson 1943 metais.

Tiesa, dabar padėkos kalba sutrumpina iki varganų... 90 sekundžių, ilgesnes kalbas užgožia orkestras.

Garsioji statulėlė pagaminta iš specialaus metalo lydinio (Britannia metal) ir aplieta 24 karatų auksu. Statulėlės aukštis – 34 centimetrai, sveria ji 3,85 kilogramo. Tai reiškia, jog, išdidžiai iškeldami savo trofėjų į viršų, kino meno žmonės turi nemenkai paprakaituoti.

Įdomu ir tai, kad vienai statulėlei pagaminti prireikia mėnesio, o jos vertė tesiekia 400 dolerių.

2001 metais viena medikų mokslininkų komanda atliko tyrimą ir nustatė, jog „Oskarų“ laimėtojai gyvena šešiais metais ilgiau nei tie, kurie jų nelaimėjo.

Jeigu kas nors nori parduoti savo „Oskarą“, pirmiausia statulėlę privalo pasiūlyti Akademijai už simbolinę 1 dolerio kainą. Tokios vadinamojo laimėtojo susitarimo, galiojančio nuo 1950 metų, sąlygos.

Tačiau būkite pasirengę už „Oskarą“ pakloti ir žymiai daugiau: pavyzdžiui, režisierius Stevenas Spielbergas Bette Davis priklausiusį „Oskarą“ 2001 metais įsigijo už 578 tūkst. dolerių ir grąžino jį atgal Akademijai.

Popkaraliumi tituluojamas Michaelas Jacksonas už Davido Selznicko „Oskarą“ 1999 metais nepagailėjo daugiau nei milijono dolerių.

Remiantis paplitusia legenda, „Oskaro“ vardą statulėlėms visai neplanuotai suteikė Margaret Herrick, Akademijos bibliotekininkė. Esą statulėlė jai labai priminusi jos dėdę Oscarą.

Metams bėgant, kai kurie šio trofėjaus savininkai savo „Oskarus“ vienaip ar kitaip prarado. Amerikiečių aktorės Olympios Dukakis „Oskaras“ už jos darbą juostoje „Pamišę“ (Moonstruck) iš jos namų buvo tiesiog pavogtas – Akademija jai padovanojo naują statulėlę.

Aktorės Whoopi Goldberg „Oskaras“ už juostą „Vaiduoklis“ (Ghost) dingo be žinios, kai aktorė nusprendė jį patikėti specialistams, kad šie jos turtą tinkamai nuvalytų. Galiausiai statulėlė buvo rasta JAV Kalifornijos valstijos Ontarijo miesto oro uosto šiukšlių dėžėje.

Kino aktoriaus Williamo Hurto gautas „Oskaras“ už filmą „Moters vorės bučinys“ (Kiss of the Spider Woman) paslaptingai dingo 2005 metais. Policijos pareigūnai smarkiai apgadintą statulėlę aptiko prie kelio esančiame griovyje.

Aktoriaus Bingo Crosby „Oskaras“ už filmą „Einu savo keliu“ (Going My Way) buvo eksponuojamas aktoriaus alma mater – Gonzagos universitete. 1972 metais vienas jo studentas iškrėtė pokštą ir statulėlę pakeitė Peliuko Mikio statulėle. Po trijų dienų kunigas aptiko „Oskarą“ universiteto koplyčioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)