Tai trys svarbiausi klausimai, kurie buvo kilę laukiant šių metų „Oskarų“ teikimo ceremonijos. Šis renginys užbaigė permainingą apdovanojimų sezoną, pateikusį ne vieną siurprizą.

Prasidėjusi ceremonija, kaip ir buvo tikėtasi, vyko be vedėjo, į sceną pristatyti nominantų ir įteikti statulėles kilo vis kitos žvaigždės. Renginį pradėjo įspūdingas grupės „Queen“ ir Adamo Lamberto pasirodymas, o po to iškart pereita prie statulėlių teikimo.

A. Cuaronas ir Meksikoje jo sukurta juosta „Roma“ susižėrė daug apdovanojimų, tačiau į istoriją nepateks: geriausiu filmu išrinkta ne ši juosta, o "Žalioji knyga". Tai buvo vienas didžiausių netikėtumų. Beje, G. Close, deja, statulėlės taip pat nepelnė - geriausios aktorės apdovanojimą ji „užleido“ Oliviai Coleman.

Visas svarbiausias nominacijas ir jų laimėtojus rasite straipsnio apačioje, sąrašas nuolat atnaujinamas.

Raudonojo kilimo svečiai:

Ceremonijos akimirkos:

Maždaug 7,9 tūkst. Kino meno ir mokslo akademijos narių balsavimas baigėsi antradienį. Rezultatai paskelbti per ceremoniją teatre „Dolby Theatre“, kuri buvo transliuojama milijonams šou verslo gerbėjų visame pasaulyje.

Nors kartais atrodydavo nesunku iš anksto nuspėti laimėtojus, šiemet buvo laukiama netikėtumų, nes kiti svarbūs kino industrijos apdovanojimai atiteko įvairiems filmams ir atlikėjams.

„Geriausio filmo kategorijoje nominuoti aštuoni filmai, kiekvienas jų turi aistringų šalininkų, bet nė vienas filmas neturi konsensuso“, – naujienų agentūrai AFP sakė kino industrijos žurnalo „Variety“ vienas redaktorių Timas Gray.

„Roma“ – A. Cuarono odė jo vaikystei Meksike ir jį auginusioms moterims – ir kostiuminė komiška kino drama „Favoritė“ (The Favourite) apie tragiško likimo Britanijos karalienę Aną turėjo po 10 nominacijų.

Tačiau komiška drama apie pilietines teises „Žalioji knyga“ (Green Book) nepaisant kontroversijos išliko tarp favoritų. Jos naudai galėjo suveikti ir sudėtinga Akademijos balsavimo sistema.

Į svarbiausią „Oskarą“ taip pat pretendavo blokbasteris apie superdidvyrį „Juodoji pantera“ (Black Panther) – pirmas tokio žanro filmas, pelnęs nominaciją geriausio filmo kategorijoje, Spike'o Lee „BlacKkKlansman“, juosta apie „Queen“ „Bohemijos rapsodija“ (Bohemian Rhapsody), romantiškas muzikinis filmas „Taip gimė žvaigždė“ (A Star Is Born) ir Dicko Cheney biografija „Vice“.

Puiki vaidyba

Į geriausio aktoriaus statulėlę pretendavo Christianas Bale'as, kurio transformacija į buvusį JAV viceprezidentą D. Cheney pelnė jam „Auksinį gaublį“, BAFTA apdovanojimą ir Kritikų pasirinkimo apdovanojimą.

Tačiau Rami Malekas pelnė kolegų pagarbą – ir „Auksinį gaublį“ bei Ekrano aktorių gildijos (SAG) apdovanojimą – už puikų velionio „Queen“ lyderio Freddie Mercury vaidmenį. Negana to, jam atiteko ir "Oskaras".

Geriausios aktorės kategorija atrodė esanti viena iš nedaugelio, kuriose favoritai labai aiškūs. Tačiau taip atrodė tik iš pirmo žvilgsnio.

71 metų G. Close jau susišlavė daug apdovanojimų už jaudinantį darbą filme „The Wife“ apie moterį, kurios vyras rašytojas pelnė Nobelio literatūros premiją.

„Tai nėra geriausias jos vaidmuo, bet tai proga jai iš tiesų valdyti nedidelį filmą, nešti jį ant savo pečių ir priminti industrijai, kad kaip aktorė (ji) yra viena iš tikrų mūsų lobių, – sakė P. Debruge'as. – Jie įteiks Glenn Close seniai pelnytą „Oskarą“.“

Lady Gaga sužavėjo gerbėjus ir kritikus filme „Taip gimė žvaigždė“, kuriame vaidino su Bradley Cooperiu. Taip pat buvo giriamas sprendimas nominuoti Yalitzą Aparicio, kurios pasirodymas „Romoje“ yra pirmasis jos vaidmuo.

Tačiau vis tik tai buvo Olivios Coleman vakaras, būtent ji išrinkta geriausia pagrindine aktore.

Vakaras be vedėjo

Tarp didžiausių klausimų prieš „Oskarų“ įteikimo ceremoniją buvo tas, kaip atrodys šis šou. Kevinui Hartui atsisakius vakaro vedėjo vaidmens dėl kilusios priešiškos reakcijos į jo ankstesnes homofobiškas žinutes socialiniame tinkle „Twitter“, Kino meno ir mokslo akademija nusprendė, kad pirmą kartą po 30 metų pertraukos ceremonija vyks apskritai be vedėjo.

Tai rizikingas žingsnis. Kai praėjusį kartą organizatoriai nutarė rengti ceremoniją be vedėjo, buvo parašytas vienas nešlovingiausių „Oskarų“ istorijos puslapių: aktoriaus Robo Lowe dainų ir šokių numeris su... Snieguole.

„Jie vis dar neturi atsakymo į klausimą, iškilusį po pirmosios televizijos transliacijos 1953 metais: ar tai visų kategorijų apdovanojimų įteikimas, ar pramoga? – sakė T. Gray. – Jie nori, kad būtų ir taip, ir taip.“

Pramogos veiksnys čia labai akivaizdus: scenoje pasirodė „Queen“ su dainininku Adamu Lambertu priešakyje.

Lady Gaga, B. Cooperis ir kitos pirmojo ryškumo žvaigždės atliko „Oskarams“ nominuotas dainas, be to, pasirodė dainininkės ir aktorės Jennifer Hudson bei Bette Midler.

Akademija, labai norinti pagerinti pastaraisiais metais smukusius televizijos reitingus, bandė apsiriboti trijų valandų transliacija, bet susidūrė su sunkumais.

Dėl kilusios kontroversijos jai teko atsisakyti dviejų laiko taupymo idėjų: planų kai kuriuos apdovanojimus įteikti per reklamos pertraukas ir pristatyti tik kelias iš nominuotų dainų.

„Akademijos neryžtingumas per pastaruosius metus sutrikdė žmones“, – sakė T. Gray.

Statulėlės išdalintos 24 kategorijose.

DELFI skaitytojams pateikiame svarbiausias kategorijas ir jų laimėtojus (paryškinta):

Geriausias filmas:

„Juodoji pantera“ (Black Panther)
„BlacKkKlansman“
„Bohemijos rapsodija“ (Bohemian Rhapsody)
„Favoritė“ (The Favourite)
„Žalioji knyga“ (Green Book)
„Roma“
„Taip gimė žvaigždė“ (A Star Is Born)
„Valdžia“ („Vice“)

Geriausia pagrindinio vaidmens aktorė:

Yalitza Aparicio
Glenn Close
Olivia Colman
Lady Gaga
Melissa McCarthy

Geriausias aktorius:

Christian Bale
Bradley Cooper
Willem Dafoe
Rami Malek
Viggo Mortensen

Geriausias režisierius:

Spike Lee, „BlacKkKlansman“
Paweł Pawlikowski, „Šaltasis karas“ (Cold War)
Yorgos Lanthimos, „Favoritė“ (The Favourite)
Alfonso Cuarón, „Roma“
Adam McKay, „Valdžia“ („Vice“)

Geriausias antrojo plano aktorius:

Mahershala Ali
Adam Driver
Sam Elliott
Richard E. Grant
Sam Rockwell

Geriausia antrojo plano aktorė:

Amy Adams
Marina de Tavira
Regina King
Emma Stone
Rachel Weisz

Geriausias kostiumų dizainas:

„The Ballad Of Buster Scruggs“
„Juodoji pantera“ (Black Panther)
„Favoritė“ (The Favourite)
Merės Popins sugrįžimas“ (Mary Poppins Returns)
„Mary Queen Of Scots“

Geriausias filmo montažas:

„BlacKkKlansman“
„Bohemijos rapsodija“ (Bohemian Rhapsody)
„Favoritė“ (The Favourite)
„Žalioji knyga“ (Green Book)
„Valdžia“ („Vice“)

Geriausias filmo garso takelis:

„Juodoji pantera“ (Black Panther)
„BlacKkKlansman“
„If Beale Street Could Talk“
„Šunų sala“ (Isle Of Dogs)
„Merės Popins sugrįžimas“ (Mary Poppins Returns)

Geriausias adaptuotas scenarijus:

„The Ballad Of Buster Scruggs“
„BlacKkKlansman“
„Can You Ever Forgive Me?“
„If Beale Street Could Talk“
„Taip gimė žvaigždė“ (A Star Is Born)

Geriausias originalus scenarijus:

„Favoritė“ (The Favourite)
„First Reformed“
„Žalioji knyga“ (Green Book)
„Roma“
„Valdžia“ („Vice“)

Geriausias operatoriaus darbas:

„Šaltasis karas“ (Cold War)
„Favoritė“ (The Favourite)
„Never Look Away“
„Roma“
„Taip gimė žvaigždė“ (A Star Is Born)

Geriausias filmas užsienio kalba:

„Capernaum“
„Šaltasis karas“ (Cold War)
„Never Look Away“
„Roma“
„Shoplifters“

Geriausias dokumentinis filmas:

„Free Solo“
„Hale County“
„Minding the Gap“
„Of Fathers and Sons“
„RBG“

Geriausias animacinis filmas:

„Nerealieji 2“ (Incredibles 2)
„Šunų sala“ (Isle Of Dogs)
„Mirai“
„Ralfas Griovėjas 2“ (Ralph Breaks the Internet)
„Žmogus voras: į naują visatą“ (Spider-Man: Into the Spider-Verse)

Geriausia daina iš filmo:

„All The Stars“, („Juodoji pantera“)
„I’ll Fight“, („RBG“)
„The Place Where Lost Things Go“, („MPR“)
„Shallow“ („Taip gimė žvaigždė“)
„When A Cowboy Trades His Spurs for Wings“ („Buster Scruggs“)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)