Latvijos elektroninės muzikos legenda papasakojo apie tai, kodėl priėmė lietuvių pasiūlytą iššūkį, kokios Lietuvos muzikos grupės koncertas jam pasiliko atmintyje ir kokių režisierių filmai įkvepia, rašoma pranešime spaudai.

Papasakokite, kada ir kaip prasidėjo Andris Indāns karjera?

Tai įvyko daugiau nei prieš tris dešimtmečius, 1980-aisiais, sovietmečiu mano muzikinis kelias prasidėjo nuo postpunk ir indie stiliaus muzikos, kol pasuko iki elektroninių, industrinių ir eksperimentinių garsų.

Esu įrašęs daugybę albumų skirtingais vardais ir dalyvavau skirtinguose projektuose. Nuo 1997 m. pagrindinis mano projektas yra „Gas of Latvia“, su šiuo vardu įrašiau daugiau nei 10 albumų skirtingais eksperimentinės elektronikos žanrais.

Sukūriau muziką keletui Latvijos filmų, „Spec. Žvėrynas“ – pirmasis užsienio filmas, prie kurio prisiliečiu. Ir, beje, sulaukęs daugiausiai reakcijų ir teigiamų atsiliepimų.

Kaip apibūdintumėte filme „Spec. Žvėrynas“ skambančią muziką?

Tai elektroninė muzika su 1980-ųjų ir 1990-ųjų stilistika. Electro, techno ir video žaidimų muzikos miksas.

Lietuviams šis filmas yra apie laisvės troškimą, vienybę ir slapto spec. būrio narių siekį apginti šalį. Su kuo Jums asocijuojasi šis filmas, kodėl pasiryžote tapti muzikos autoriumi?

Tiek lietuviams, tiek latviams 1990-ųjų laikotarpis yra artimas. Ir ten, ir ten buvo nepriklausomybės aušra, kova už laisvę, ore tvyrojo ta pati nuotaika. O mane suintrigavo pasiūlymas sukurti garso takelį filmui apie 1990-ųjų lietuvių kovos menus.

Ką žinote apie lietuvių kuriamą muziką, galbūt turėjote bendrų projektų?

Ankstyvaisiais 1990-aisiais buvau artimas Lietuvos postpunk ir postindustrial scenai. Tuo metu su vienu bendraminčiu iš Lietuvos netgi įrašėme konceptualią kasetę Esperanto kalba. Dabar mano šviežiausi lietuviški prisiminimai iš grupės „Sheep Got Waxed“ koncerto. Labai patiko.

Kuriate filmų muzikines temas. Kokie režisieriai ar filmai Jus įkvepia?

Visuomet buvau režisierių Andrejaus Tarkovskio, Jimio Jarmuscho ir Davido Lyncho sekėjas. Jų darbai mane įkvepia. Iš naujausių kūrinių, kurie „užkabino“, išskirčiau serialą „Juodasis veidrodis“.

Filmo „Spec. Žvėrynas“ anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją