Apie ką mes čia…

Geriausi vaikystės draugai Hoganas, Bobas, Rendis ir Kevinas jau beveik tris dešimtmečius kiekvieną gegužės mėnesį žaidžia gaudynių žaidimą. Jo pagrindinis tikslas – nebūti paskutiniam. Tačiau yra dar vienas vyrukas – Džeris, kuriam vis pavykdavo išsiskuti nuo prisilietimo. Sužinoję, kad Džeris po artėjančių vedybų ruošiasi visiems laikams pasitraukti iš jų šutvės, vyrukams nelieka kitos išeities, kaip prigauti jį iki vestuvių.

Kūrinio turinys

Vasara... Kino teatrai ilsisi nuo rimtų ir prasmingų filmų, vietoj kurių yra rodomi prabangiai atrodantys blokbasteriai, jaunimą į kino sales sukviečiantys siaubo filmai, įtampos nestokojantys veiksmo filmai ir, žinoma, komedijos.

Komedijos žanras vasarą dažniausiai būna labai nuspėjamas, nes tai yra tokio pobūdžio filmai, kurie nevengia vulgarumo, vakarėlių, nesąmoningų nuotykių ir, žinoma, nereikalauja jokių loginių paaiškinimų dėl to, kas vyksta ekrane.

Prieš metus tokiu filmu tapo „Mergų balius“, metais anksčiau kino teatrai siūlė apsilankyti filme „Centrinės pajėgos“, o prieš tai kinus okupavo „Būk kietas“ su antrąja „Tedžio“ dalimi.

Manau, iš mano pavyzdžių galima suprasti, kokio pobūdžio komedija yra filmas „Papuolei!“. Ir tai filmas, kuris yra puikiai atitinkantis visus vasaros komedijos kriterijus – jame netrūksta riebių juokelių, jame gana žvaliai pateikiamas beprotiškas nuotykis ir jame nereikia ieškoti prasmės bei gilesnių išvedžiojimų.

Tai ir suteikia visai pakenčiamą pramogą kine atpalaiduojant smegenis.

Filme humoras susideda iš dviejų dalių – dialogų ir veiksmo. Ir man dialogai čia padarė žymiai didesnį įspūdį nei veiksmas, kuris ne tik, kad buvo labai nuspėjamas, bet ir ganėtinai neoriginaliai pateiktas. Bet prie jo prieisiu šiek tiek vėliau.

Taigi... Humoristinė filmo dalis, kurią sudarė pokalbiai, turėjo kelis itin didelius pliusus, kuriais ši juosta nebuvo nustumta į panašių kino projektų bedugnę. Pirmiausia – kiekvienas iš pagrindinių herojų turėjo firmines frazes, kurios panaudotos tinkamu laiku ir vietoje sugebėjo prajuokinti.

Tie posakiai taip pat leido susikurti personažų portretus, kuriais ir buvo bandoma žaisti visos juostos metu.

Antra – filmas yra kupinas daugybės seksualinio pobūdžio juokelių, kurie, kaip nekeista, taip pat labai neblogai buvo įterpti į bendrą siužetinę liniją.

Žinoma, kai kur buvo perlenkta lazda, tačiau tai visiškai nesutrikdė tam tikrais momentais gauti kokybišką juoko dozę.

Kalbant apie veiksmą, šioje vietoje filmas tampa bukas ir labai sadistiškas. Tas kūno žalojimas, kurį patiria herojai, arba akrobatiniai triukai, kuriais galėjo pasigirti vienas iš draugų, nesužavėjo, nes viskas buvo atkartota ir perimta iš kitų filmų.

Kaip pavyzdį pateiksiu iš „Šerloko Holmso“ nugvelbtas scenas su Džeriu, kuriose jis nuspėja savo oponentų žingsnius. Nors, iš kitos pusės, plagiatu to irgi nepavadinsi, nes už filmą su Robertu Downey‘iu jaunesniuoju buvo atsakinga ta pati studija „Warner Bros.“.

Agresyvūs išpuoliai prieš visiškai nekaltus žmones irgi nepagerina šios juostos. Manau, kad tokio pobūdžio humoras buvo aktualus 90-aisiais, kai kino ekranuose dominavo Jimas Carrey‘is ir jo suvaidinti personažai kaip Eisas Ventura ar Stenlis Ipkisas.

Patys filmo herojai suteikė dviprasmiškus jausmus. Iš vienos pusės – apsirūkėlis Rendis ir dėl savo neaiškios gyvenimiškos filosofijos sunkiai suprantamas Kevinas išties privertė juoktis dėl visų beprotybių, kuriomis jie džiugino visą pusantros valandos seansą, bet iš kitos – tai buvo labai klišiniai ir pakankamai nuvalkioti personažai. Tačiau, kaip bebūtų, jie vieninteliai šioje juostoje suteikė daugiausiai humoro.

Kiti filmo veikėjai kaip Džeris, Bobas, Hoganas ir jo žmona Ana bandė iš visų jėgų prajuokinti, bet tik vos kelios scenos su šiais herojais buvo vertos dėmesio. Tiesa, Džeris bent jau atlikinėjo nutrūktgalviškus triukus, kuriais negalėtų pasigirti joks kitas šiame filme pasirodęs personažas.

Sunku patikėti, jog šis filmas yra įvardijamas kaip tikrais faktais paremtas kino projektas, bet toks jis ir yra. Kartais smagus, kartais graudžiai nejuokingas, o kartais ir dramos turintis filmas, kuris tinkamas vienam kartui draugų kompanijoje lyjant lietui lauke.

Techninė juostos pusė

Vizualioji filmo pusė man padarė malonų įspūdį. Čia yra ir gana neblogas kai kurių herojų grimas, visai smagios dekoracijos, leidusios pajusti Džerio pranašumą prieš kitus žaidimo dalyvius, o taip pat ir nenuviliantis operatoriaus darbas, leidęs mėgautis gaudynėmis visą šios juostos rodymo laiką.

Garso montažas ir vaizdo montažas standartiniai tokio pobūdžio filmams, todėl jokių išradingų kino kūrėjų sprendimų čia mes nerasime. Užtat kas smagiai nuteikė, tai garso takelis, kuriame skambėjo smagūs ir visiems puikiai žinomi kūriniai.

Aktorių kolektyvinis darbas

Kai kurie aktoriai filme vis neišlenda iš savo kadaise sukurtų personažų. O tokių čia yra tikrai gausu. Pagrindinį vaidmenį atliekantis Edas Helmsas filme yra lygiai toks pats, kaip ir beveik visur, kur jis pasirodo. Kvaila veido išraiška ir ne itin gudrus žvilgsnis tapo jo firmine vizitine kortele.

Keista man buvo matyti puikų Johną Hammą. Aktorius neturėjo visiškai jokio reikalo stengtis kažką vaidinti. Jam užteko pakliūti į kadrą ir tiek. Jo misija buvo baigta. Panašūs jausmai užplūdo pamačius ir puikųjį Jeremy Rennerį, kuris akivaizdžiai sutiko čia vaidinti dėl honoraro. Jis net nesistengė ir tai buvo matyti plika akimi.

Didžiausios šios komedijos žvaigždės mano nuomone yra Jake‘as Johnsonas ir Hannibalas Buressas, kurie tempė visą komiškąją dalį ant savo pečių. Buvo smagu juos matyti, nors, kaip ir sakiau anksčiau, jiedu kaip ir beveik visi filme pasirodę aktoriai vaidino tuos pačius, daug kartų matytus, personažus.

Be vyrukų filme pasirodė Annabelle Wallis, Isla Fisher ir Leslie Bibb, kurios spindėjo labiau savo grožiu, bet ne vaidybiniais sugebėjimais.

Verdiktas

„Papuolei!“ – standartinė vasariška komedija, kuri puikiai atlieka vienintelę savo funkciją – pralinksminti žiūrovą ne itin kokybišku, bet žiūrovišku ir gana vulgariu humoru, sklindančiu iš kelių pagrindinių aktorių lūpų. Ir nors filmas yra paremtas tikrais ir protu sunkiai suvokiamais faktais, jis, deja, netampa tokiu kino projektu, kurį norėsis peržiūrėti antrą kartą.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją