„Įsikūrėm negailestingos žmogaus invazijos į gamtą vietoje - kažkada dirbtinai nuleistame ežere virš kurio kaip paukščiai skraido NATO naikintuvai, - DELFI pasakojo kino juostoje filmuojamo pilnametražio filmo režisierė Inesa Kurklietytė. - Viskas vyksta ne pagal geležinę logiką. Nepastoviausias dalykas – lietuviškas oras. Reikia laukti arba debesų, arba saulės. Kino žmonės sako, kad vaikų ir gyvulių skaičius ekrane – tiesiogiai proporcingas kino juostai, tačiau man mažieji aktoriai kelia mažiausiai problemų“.

Iš 100 vaikų pasirinkusi 4 berniukus pagrindiniams filmo personažams režisierė mano pataikiusi tiesiai į šimtuką. „Jie patys tikriausi, įdomiausi artistai, kurie viską padaro iš karto, per pirmą dublį“, - gerų žodžių negailėjo režisierė.

Pagrindinius vaidmenis kuria vilniečiai Dominykas Lagunavičius, Paulius Smaliukas, Rapolas Tamuliūnas ir Augustas Juozapavičius iš Kernavės.

Paulių kino žiūrovai ekrane jau matę. Festivalyje AXX pristatytame I.Kurklietytės filme „Pašaukimai“ jis kūrė taip pat vieną iš pagrindinių vaidmenų.

Šia Charles Pierre Baudelairo novele paremtas ir pilnametražis filmas vaikams. „Bodelairas neskirstė žmonijos į suaugusius ir vaikus, pastaruosius vertino kaip visaverčius žmones ir neužsiiminėjo jų romantizavimu. Tuo jo novelė man ir pasirodė stipri“, - sakė režisierė, drauge su Are Nikkinen ir Veera Tyhtila parašiusi filmo scenarijų.

Operatoriai kuriems vadovauja Dmitrijus Gribanovas vaikų nuotykius filmuoja oro uosto angaruose, nuo seno čigonynu vadinamoje Čkalovo gatvėje šalia Zoknių. „Tas miestelis labai pilnas, tirštas, mažyčiuose čigonų nameliukuose dabar gyvena jau kiti žmonės, yra daugybė gatvelių, kurias užtvindė jaunieji aktoriai – su dviračiais mopedais, balandžiais, katinais“, - pasakojo I.Kurklietytė.

Už pusės kilometro nuo filmavimo aikštelės į dangų kyla didžiuliai naikintuvai. Po jais mažieji aktoriai žaidžia tikrą karą. Tai – zona, kur vaikai slepiasi nuo suaugusiųjų gyvenimo ir kuria erdvę be suaugusiųjų invazijos.

„Iš esmės tai – nuotykių filmas ir, tikiuosi, jis bus įdomus ne tik vaikams“, - sakė režisierė.

Pirmosiomis filmavimo dienomis į netikėtumų sūkurį įsisuko ne tik mažieji aktoriai, bet ir kariai. „Be Zoknių oro uosto ir rėmėjų pagalbos tiesiog negalėtume išsiversti. Kariai mums teikia visokeriopą techninę pagalbą, prireikus padeda filmavimo aikštelėje“, - DELFI sakė filmo prodiuserė Teresa Zibolienė.

Suaugusieji labiausiai susirūpinę mažųjų aktorių saugumu. Tačiau kol kas šokinėjimai nuo angarų vos nesibaigė tragiškai tik pačiai režisierei. Nuo jų kritusiai menininkei traumatologai buvo pasirengę gipsuoti koją, tačiau ji nesileido – vos apie tai sužinojusi nuo medikų pabėgo į „laisvės zoną“.

Antrąjį savo vaikišką filmą (Paryžiuje sukurtas vaikiškas filmas „Benua“ buvo pirmais jos režisūrinis darbas) I.Kurklietytė planuoja baigti ateinančiais metais.

Koks bus jo pavadinimas, dar nenutarta, todėl du siūlomi „darbiniai“ pavadinimai plačiai neviešinami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją