„Festivalio kuriama atmosfera kviečia kartu stabtelti, įvertinti, pamedituoti. Kinui, kuris veikia kiekvieno iš mūsų jausmus, kuris įkvepia, ir atmintyje išlieka ilgam, reikia turėti laiko. Tad sustokime bent akimirkai ir raskime laiko gero filmo seansui!“ – festivalio organizatorius bei žiūrovus sveikina Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Tarptautinio Kauno kino festivalio atidaryme lankysis ir su žiūrovais susitiks filmo „Sesuo“ režisierė UrsulaMeier. Šilta, jaudinanti ir poetiška drama „Sesuo“ – antrasis pilnametražis vaidybinis šveicarų režisierės filmas, pasakojantis dvylikamečio Simono ir jo bedarbės sesers Luizės gyvenimą Šveicarijos pramoniniame mieste. Kiekvieną dieną berniukas keltuvu užkyla į slidinėjimo rojų ir ten patiria įvairius nuotykius, leidžiasi į suaugusiųjų pasauliui būdingus išgyvenimus bei atranda savitą brandos kelią.

Jau pirmosiomis festivalio dienomisgero kino mylėtojai kviečiami į susitikimus ir su kitais kino kūrėjais.Rytoj, rugsėjo 27 d., „Romuvos“ kino teatre bus galimasusipažinti su latvių režisieriaus bei scenarijaus autoriaus AikoKarapetiano filmu „Žmonės ten“ bei pabendrauti su pačiu kūrėju. Atviroje priemiesčio dramoje „Žmonės ten“ apmąstoma aplinkos įtaka asmenybei.

Tą pačią dieną M.Žilinsko dailės galerijoje svečiuosis net du režisieriai. Iš Estijos atvykęs PeeterSimmas pristatys filmą „Vieniša sala“ - tai šiuolaikinis daugiasluoksnis kino pasakojimas apie intriguojantį meilės trikampį. Žiūrovai turės progą susitikti ir su latvių režisieriumi Jevgenijumi Paškevičiumi. „Golfo srovė po ledkalniu“ – antrasis šio kino kūrėjo vaidybinis filmas, kuris festivalio žiūrovus įtrauks į tris dramatiškai susipynusias istorijas. Pagrindinė herojė – nemirtingoji Lilit - klajos laike ir erdvėje su savo demoniška misija.

Pirmosiomis festivalio dienomis žiūrovai kviečiamipamatyti portugalų kino kritiko, kultinio autoriaus MiguelioGomesofilmą „Tabu“. Už meninį novatoriškumą Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje apdovanota juosta „Tabu“ - tai lyriška ir metaforiška drama apie meilės ir nusikaltimo istoriją,kolonializmo laikus, išsiskirianti drąsia struktūra, peržengiančia tradicines žanrų ribas ir laužančia kino pasakojimo taisykles.

Dar vienas filmas, kurio nederėtų praleisti - „Nuo ketvirtadienio iki sekmadienio“. Viskas šioje kino juostoje prasidės ketvirtadienį ir truks lygiai keturias dienas. Ilgos kelionės metu vienišame peizaže ir uždaroje mašinos erdvėje ims skleistis vienos šeimos nesutarimai, kurie pamažu virs paskutiniu atsisveikinimu.

Abi šias kino juostas Kaune bus galima išvysti rugsėjo 27 – 28 d. kino teatre „Romuva“ ir M. Žilinsko dailės galerijoje.

Meno ir muzikos filmai

Šeštasis Tarptautinis Kauno kino festivalis šiemet kviečia pasimėgauti ne viena juosta apie garsius ir novatoriškus pasaulio menininkus bei pasimėgauti išskirtine vaizdo bei muzikos sinteze. Visai tai festivalio programos dalyse „Visos mūzos“ bei „Muzika, keičianti pasaulį“.

Programos dalyje „Visos mūzos“ atskleidžiami jaudinantys menininkų portretai. Vienas iš jų – dokumentiniame filme „Antonas Corbijnas: skersai išilgai“. Tai pasakojimas apie tarptautiniu mastu žinomo olandų fotografo ir kino kūrėjo, Antono Corjbino, asmenybę. Jis pelnė pripažinimą ikoniškomis muzikos žvaigždžių („Joy Division“, „U2“, Mileso Daviso, Björk) fotografijomis, grupių „Depeche Mode“, „Nirvana“, „Metallica“ ir daugelio kitų atlikėjų muzikiniais vaizdo klipais.

Dar vienas dėmesio vertas portretas - fotografo Billo Cunninghamo, įamžinančio miesto aukštuomenę, ekscentrikus ir visa tai, kas telpa tarp jų. Filme „Billo Cunninghamo Niujorkas“ atskleidžiama subtili ir šmaikšti į devintąją dešimtį įžengusio „New York Times“ fotografo ir visuomenės metraštininko Billo Cunninghamo asmenybė. Ištisus dešimtmečius šis dviračiu važinėjantis kultūros antropologas aistringai ir išradingai fiksuoja gatvės mados tendencijas ir aukštuomenės labdaros renginius.

Užburiančios, novatoriškos ir kontroversiškos performansų menininkės Marinos Abramović gerbėjai neturėtų praleisti progos pamatyti kino juostą „Marina Abramović: dalyvauja menininkė“. Viliojanti, bebaimė ir stebinanti Marina Abramović jau kone keturiasdešimtmetį plečia meno sąvokos ribas. Filme stebime menininkę, besiruošiančią vienam svarbiausių momentų jos karjeroje – didžiulei retrospektyvai Niujorko moderniojo meno muziejuje (MoMA).

„Visos mūzos“ programos dalyje tiek Kaune, tiek ir Vilniuje taip pat galite pamatyti šiuos dėmesio vertus filmus: „Ai Wewei niekada nesigaili“ apie garsiausią Kinijos šiuolaikinį menininką Ai Weiwei, apie tai, kaip meno kūriniai atspindi ir keičia kasdienes patirtis filme „Muziejaus darbo valandos“, kartu su architektu Piero Luigi Nervi filme „Parabetonas“ paklaidžioti po įspūdingiausius Italijos architektūrinius šedevrus bei pasimėgauti menų – literatūros, kino - muzikos sinteze filme „Sebaldo kantrybė“.

Melomanams siūlome nepraleisti progos pamatyti kino juostą „„Turning“ su „Anthony and the Johnsons““, kuri pristatoma „Muzika, keičianti pasaulį“ programos dalyje. Šioje kino juostoje sujungiamos dainininko Anthony jausmingos dainos ir Ch. Atlaso kurti hipnotizuojantys vaizdai. Elektrinės gitaros gerbėjams - įkvepianti istorijoje apie svajones, meilę ir žmogaus dvasios tvirtumą – „Jasonas Beckeris: vis dar gyvas“. Filme vaizduojamas gitaristo Jasono Beckerio kelias nuo pirmųjų gitaros pamokų iki kvietimo groti žymaus muzikanto Davido Lee Rotho grupėje.

Amerikiečio medijų menininko ir kino kūrėjo Billo Morrisono įkvepiantis dokumentinis filmas „Kalnakasių himnai“ pasakos apie buvusias angliakasių bendruomenes Šiaurės Rytų Anglijoje. Pasakojimas rutuliojasi visiškai be žodžių, tačiau vaizdą sustiprina nepaprastas garso takelis, sukurtas islando kompozitoriaus Jóhanno Jóhannssono.

Po sudėtingų gyvenimiškų istorijų, nuotaiką praskaidrins muzikinis filmas „Senelės įrašų studija“. Tai juosta apie brandaus 70 metų amžiaus sulaukusią moteriškę, kuri pradėjo įrašinėti ir leisti savo muziką tiesiai iš svetainės. Po 7 metų ji turėjo jau 59 albumus su daugiau nei 600 dainų – tai nesuskaičiuojama daugybė lengvai įsimenančių ekscentriškų kompozicijų, sumiksuotų iš naminių gyvūnų, žaislų, virtuvės rakandų skleidžiamų garsų ir klavišinių instrumentų melodijų.

Jūsų dėmesio verti ir kiti programos dalies „Muzika, keičianti pasaulį“ filmai: „Balkanų melodija“ apie meilę Rytų Europos muzikai, dainininkės Dolly Parton gerbėjai turėtų išvysti filmą „Pati sau Dolly Parton“ bei filmas apie muzikos dueto „The Chemical Brothers“ pasirodymą Japonijos „Fuji Rock“ festivalyje „„The Chemical Brothers“: negalvok!“.

Šeštasis Tarptautinis Kauno kino festivalis šiemet vyks rugsėjo 26 – spalio 7 dienomis Kaune, kino teatre „Romuva”, M. Žilinsko dailės galerijoje, „Žalgirio” arenoje. Spalio 1 – 10 dienomis festivalis lankysis Vilniuje, kino centre „Skalvija”, Šiuolaikinio meno centre, spalio 9 – 13 dienomis - Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre, spalio 11 – 13 dienomis – Šiauliuose, „Polifonijos” salėje, ir spalio 16- 20 dienomis – Panevėžyje, kino teatre „Garsas”.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją