Ši juosta varžėsi dėl pagrindinio apdovanojimo su dar 20 filmų. Sprendimą priėmė pernai „Auksinę palmės šakelę“ laimėjusio Rubeno Östlundo vadovaujama žiuri. Pernai prestižinį apdovanojimą pelnė šio švedų kūrėjo komedija „Triangle of Sadness“ („Liūdesio trikampis“).

Prancūzų režisierės J. Triet juostoje drama vystosi teismo salėje, rašytoją, po vyro mirties turinčią stoti prieš teismą, suvaidino Sandra Hüller. Rašytoja įtariama nužudžiusi vyrą, tačiau byla miglota, nusikaltimo liudininkų nėra. Psichologinis trileris sutelktas ne tiek į nusikaltimo išaiškinimą, o labiau į neryškias ribas tarp fantastikos ir tikrovės bei santuokos žlugimą.

J. Triet yra tik trečioji moteris, laimėjusi Kanų kino festivalio pagrindinį prizą. Įteikdama apdovanojimą, JAV aktorė Jane Fonda sakė, kad pirmą kartą konkurse dalyvavo septynios moterys. „Tai istorinis įvykis, bet kada nors tai bus normalu“, - sakė ji.

Savo kalboje J. Triet gynė protestus prieš pensijų reformą Prancūzijoje. Padėkojusi aktoriams ir komandai, režisierė kalbėjo apie tai, kaip Prancūzija „nukentėjo“ nuo protestų, sakė, kad jie buvo „ignoruojami ir gniaužiami šokiruojančiu būdu“.

Didysis žiuri prizas, antrasis pagal svarbą festivalio apdovanojimas, atiteko britų režisieriui Jonathanui Glazeriui už „The Zone of Interest („Interesų zoną“) – dramą vokiečių kalba, kurioje taip pat vaidina Sandra Hüller bei Christianas Friedelis.

Justine Triet

Geriausio režisieriaus apdovanojimą pelnė Vietnamo ir Prancūzijos režisierius Tran Anh Hungas už filmą „La Passion de Dodin Bouffant“ („The Pot-au-Feu“).

Turkų aktorė Merve Dizdar atsiėmė geriausios aktorės apdovanojimą už mokytojos vaidmenį Nuri Bilge'o Ceylano filme „About Dry Grasses“.

Geriausias aktorius – japonas Koji Yakusho, apdovanotas už vaidmenį Wimo Wenderso filme „Perfect Days“ („Tobulos dienos“).

Žiuri prizas atiteko suomių režisieriui Aki Kaurismäki už filmą „Fallen Leaves“ („Nukritę lapai“).

Yuji Sakamoto atsiėmė apdovanojimą už geriausią scenarijų Hirokazu Koreedos filmui „Monster“ („Monstras“).

Įteikti apdovanojimus nebuvo lengva užduotis, sakė žiuri pirmininkas R. Östlundas.

„Diskutuojant dėl įvairių apdovanojimų iškilo daug dalykų. Ir tai nebuvo lengva“, – šeštadienio vakarą sakė režisierius ir pridūrė, kad, jo įsitikinimu, šiemet varžėsi labai stiprūs filmai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją