Apie ką mes čia...

Švęsdamas savo jubiliejų, pavyzdingas šeimos vyras Nedas Flemingas sužino, jog jo brangioji dukrelė Stefani susirado vaikiną. Tik yra viena bėda – jos išrinktasis dešimčia metų vyresnis, labai neadekvatus, keiksmažodžių nevengiantis ir dideliu protu nepasižymintis milijonierius Lairdas. Norėdamas įtikti dukrai, Nedas pasiryžta duoti šansą milijonieriui ir Kalėdų išvakarėse kartu su visa šeima atvyksta į jo didžiulius ir prabanga tviskančius namus. Šią pažintį jie abudu prisimins labai ilgai...

Kūrinio vidus

Pripažinkime – seniai kino teatruose nebuvo dėmesio vertos komedijos, kurią norėtųsi rekomenduoti kiekvienam, todėl šis režisieriaus Johno Hamburgo filmas tikrai turėjo daug šansų tapti įsimintinu komedijos žanro atstovu atsižvelgiant į tai, jog paskutinė tikrai šauni komedija pasirodė dar rugsėjį ir ja tapo „Bridžitos Džouns kūdikis“.

Liūdniausia, jog nuo rugsėjo kinuose pasirodė nemažai komedijų, tarp kurių ir itin laukti projektai kaip „Firmos kalėdinis balius“ ir „Blogasis Santa 2“, tačiau visi jie tapo tikru nusivylimu žanro gerbėjams. Ir dabar, jau naujais, 2017 metais, į kinus atkeliavo visai kokybiškas darbas. Ir taip sakau ne dėl to, jog šį filmą sukūrė vienos iš mano mėgstamiausių komedijų „Myliu tave žmogau“ režisierius, o todėl, jog pasižiūrėjus ganėtinai lėkštą filmo anonsą, neturėjau itin didelių vilčių, jog šis filmas sugebės nustebinti.

Iš pirmo žvilgsnio, šio filmo siužetas atrodo lygiai taip pat, kaip ir dešimčių panašaus pobūdžio ir temos filmų, kuriuose užvirsta arši kova tarp tėvo ir jo atžalos antrosios pusės. Pamenate tą 2005 metų komediją „Uošvio tvirtovė“, kurioje vienas kitam priešinosi Ashtonas Kutcheris ir Bernie Macas?

Tai čia mes matome beveik analogišką situaciją. Tačiau yra vienas didelis bet. Šis filmas neturi jokių rėmų, nes jis skirtas žymiai vyresnei auditorijai nei mano minėta juosta. Tai nėra šeimai skirta komedija, o jaunimui ir vyresniems žmonėms, kuriems norisi kino ekranuose išvysti labai nepadorų filmą su riebiais dialogais ir, žinoma, civilizuotoje visuomenėje nevartotinais žodžių junginiais.

Stipriausiu šio filmo momentu tampa herojai ir situacijos, į kurias jie papuola. Ant jų pečių laikosi visos šios nuspėjamos komedijos pamatas, todėl galiu pasakyti, jog scenaristams puikiai pavyko juos pateikti, o aktoriams atskleisti. Bet apie aktorius pašnekėsime šiek tiek vėliau. Taigi, grįžtant prie herojų, reikia pabrėžti, jog beveik kiekvienas iš jų buvo skirtingai žavus, charizmatiškas ir kas svarbiausia – įsimintinas. Savo vaikus mylintis tėtis, auksinis vyras savo žmonai ir šiaip padorus vyrukas Nedas – puikus elementaraus senamadiško vyro pavyzdys, kuris mato savo šeimos ateitį vien tik per savo prizmę.

Deja, bet to negalima pasakyti apie jo dukterį Stefani, kuri kardinaliai keičia savo gyvenimą. Iš pažiūros idealios šeimos portretą papildo labai smagiose situacijose atsidurianti Nedo žmona ir ne ką prasčiau pasirodantis sūnus Skotis. Vien ko verti jo pokalbiai apie lytinius organus. Žinoma, visi jie išties smagiai įsipaišo į bendrą siužetą, kiekvienas yra jam skirtoje vietoje, bet visgi nė vienas nesugeba prilygti Lairdui. Ir nors kaip lėkštai pateikiamas šis personažas, kuris visą laiką keikiasi, nori sekso ir išdarinėja protų nesuvokiamus dalykus, tenka pripažinti, jog jo dėka galima gerai prisižvengti iš paprastų, lyg ir nelabai juokingų, dalykų. Taip pat ekrane smaginasi ir antraplaniai herojai kaip Lu, Kevinas ir Gustavas.

Be smagių personažų, filmas turi dar nemažai gerų vietų, kurias galbūt ne kiekvienas supras ar bandys suprasti, bet tie žmonės, kurie domisi populiariąja kultūra tikrai galės pasijuokti iš filme rodomų scenų, susijusių su „Sostų karais“ ar roko grupe „KISS“. Ir čia tik keli mano paminėti filmo momentai.

Tokios vietos išties svarbios, nes tenka pripažinti, jog einant link pabaigos, filmas suprastėja, pasidaro pernelyg banalus ir atrodantis kaip daugybė romantinių komedijų, kurias kiekvienais metais kepa tiek didelės, tiek mažos Holivudo studijos. Todėl mano paminėti intarpai tampa svarbiu šuoliu pagyvinant šios juostos veiksmą ir istorijos eigą.

Pasibaigus filmui, kuris nenuvylė, bet ir kartu neleido patirti labai didelio malonumo, išėjau su šypsena. Tai vienkartinė juosta, kurią verta pamatyti, jeigu norisi kažko lengvo ir tikrai smagaus, lėkšto ir nepriverčiančio daug galvoti, ypatingai lauke siaučiant žiemai.

Techninė juostos pusė

Kad ši juosta žiūrėtųsi dar smagiau, žiūrovams pristatomas itin žvalus, smagiai nuteikiantis ir gana lengvas garso takelis, kurį pagardina ne vien kompozitoriaus Theodore Shapiro sukurta muzika, bet ir pačios dainos, kurias atlieka legendinė grupė „Kiss“. Ir taip, „I Was Made For Lovin' You“ skamba net keliose šio filmo vietose.

Kameros darbas standartinis, tačiau neadekvačiai ir labai keistai atrodančiose scenose jis labai tinka. Apčiuopiamos visos detalės, kurios priverčia juoktis. Kaip pavyzdį paminėti galima smūgį su višta ar briedžio kiaušinius. Vaizdžiai ir tikrai linksmai.

Juostos vaizdo montažas pakenčiamas, istorija nešokinėja nuo vienos vietos prie kitos, todėl filmas žiūrisi lengvai ir visai smagiai. Garso montažas irgi kokybiškai atliktas.

Aktorių kolektyvinis darbas

Aktoriai... Kai į filmą, bet kokį, net ir patį blogiausią, sukviečiami talentingi ir mokantys puikiai įsikūnyti į savo vaidinamus personažus aktoriai, filmas akimirksniu tampa priežastimi jį pamatyti.

Pagrindiniame vaidmenyje pasirodo kultinio serialo „Bręstantis blogis“ žvaigždė Bryanas Cranstonas, kuris tiesiog idealiai tiko Nedo vaidmeniui. Kiekviena jo mimika, gestas, judesys – neįkainojamas šio filmo turtas. Žinoma, ne Oskarinė vaidyba, bet labai įsimintinas pasirodymas.

Ir, nors Bryanas Cranstonas filme atliko išties puikų vaidmenį, bet visgi jo pasirodymą užtemdo charizmatiškasis Jamesas Franco, kuris visos juostos metu žavi ne vien savo fiziniais duomenimis, bet ir talentu. Tikrai, filmą verta pamatyti vien dėl jo pasirodymo.

Ne prastesni vaidmenį atliko Megan Mullally, suvaidinusi Nedo žmoną Barb. Nuo jos neatsiliko ir sūnelį įkūnijęs Griffinas Gluckas. Prie smagiausių filmo pasirodymų galima pridėti ir Keeganą-Michaelą Kay'ų bei Cedricką the Entertainerį. Vieninteliu neišnaudotu ir gana tuščiu personažu tampa moteris, dėl kurios ir įvyko Nedo bei Lairdo nesutarimai. Aktorei Zoey Deutch nepavyko pademonstruoti nieko, ką būtų galima pagirti. Užtat filme girdimas „Didžiojo sprogimo teorijos“ serialo aktorės Kaley Cuoco balsas, kuris įkūnija Justiną, labai maloniai nustebino.

Verdiktas

„Kodėl būtent jis?“ – neprailgstanti, paprastai smagi ir nešvankiomis scenomis bei vulgariais dialogais pripildyta komedija, kurios didžiausiu pliusu tampa puikiai išnaudotas pagrindinių aktorių potencialas kuriant įsimintinus ir labai smagius personažus, kurių pasirodymas ekranuose gali kiekvieną kartą prajuokinti.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)