„Slėpynėmis“ pavadintą filmą „YouTube“ svetainėje pažiūrėjus beveik 80 tūkst. žmonių, Lenkijos arkivyskupas Wojciechas Polakas Vatikaną paragino „pradėti procedūras“ dėl filme minimų atvejų.

Tai jau antras Tomaszo Sekielski sukurtas dokumentinis filmas apie Bažnyčios tarnų vykdytą vaikų išnaudojimą. Jame pasakojama apie du brolius, kurie teigia buvę išnaudoti vieno kunigo. Kunigą esą dangstė vienas vyskupas.

„Filmas „Slėpynės“, kurį ką tik mačiau, rodo, jog Bažnyčioje nebuvo laikomasi vaikų ir paauglių apsaugos standartų“, – katalikiškai naujienų agentūrai KAI sakė W. Polakas.

Arkivyskupas pridūrė paprašęs Vatikano pradėti procedūras pagal 2019 metų kovą popiežiaus Pranciškaus paskelbtą apaštališkąjį laišką dėl nepilnamečių ir pažeidžiamų žmonių apsaugos.

Pernai gegužę T. Sekielski pristatė panašų dokumentinį filmą, kuris buvo pavadintas „Niekam nesakyk“. Jis „YouTube“ svetainėje buvo peržiūrėtas beveik 23,5 mln. kartų ir sukėlė nacionalinę diskusiją apie katalikų dvasininkų vykdytą vaikų seksualinį išnaudojimą.

Tačiau vėliau kalbos nurimo. Abiejuose filmuose taip pat nenagrinėjamas veiksmų stokos klausimas tuomet, kai 1978-2005 metais popiežiumi buvo Šv. Jonas Paulius II, kuris gimtojoje Lenkijoje yra nepaprastai gerbiamas.

T. Sekielski jau pareiškė išleisiąs trečią dokumentinį filmą apie „Jono Pauliaus II-ojo vaidmenį slepiant kunigų įvykdytus nusikaltimus“.

Šimtosioms Jono Pauliaus II-ojo gimimo metinėms gegužės 18 dieną paminėti Lenkijoje rengiamos pamaldos, renginiai ir internetiniai koncertai.

Popiežius Jonas Paulius II, kurio tikrasis vardas yra Karolis Wojtyla, gimė 1920 metų gegužės 18 dieną Vadovicuose, Pietų Lenkijoje.