Trakų mero pavaduotojas Vytautas Petkevičius sakė, kad jis asmeniškai labai palaiko šį sumanymą, tačiau tam, kad Trakų savivaldybė galutinai apsispręstų skirti buvusio kino teatro pastatą kino centro steigimui, reikią realių garantijų, kad bus atrastos lėšos jo restauravimui, kad Kultūros ministerija iš tiesų perduos V.V.Landsbergio laimėtą kino įrangą, kad J.Mekas perduos savo archyvus.

Pradinė idėja įkurti šį kino centrą Vilniaus Užupio rajone dėl įvairių administracinių kliūčių ir abipusių projekto sumanytojų bei miesto valdžios kaltinimų nepavyko. Praėjusiais metais J.Mekas net parašė sostinės merui Artūrui Zuokui ultimatyvaus pobūdžio laišką. Vėliau vienas pagrindinių J.Meko archyvo perkėlimo į Lietuvą iniciatorių V.V.Landsbergis ketino steigti kino centrą Klaipėdoje ir net Anykščiuose, tačiau jis visur susidurdavęs su įvairiomis kliūtimis.

Šiuo metu, projektu susidomėjus verslininkams bei prodiuseriams Giedriui Guntoriui, Kristijonui Kučinskui ir aktorei Adrijai Čepaitei, jau tarsi galutinai įstrigusi kino centro idėja pajudėjo iš "mirties taško".

Kaip sakė A.Čepaitė, J.Meko kino centro steigimo idėją palaiko Trakų rajono savivaldybė, sustabdžiusi senojo kino teatro pastato privatizavimo procesą. Šiuo metu savivaldybėje vyksta svarstymas, ar atiduoti strategiškai svarbų pastatą kino centro kūrėjų panaudai.

Projekto iniciatoriai jau dabar surado statybos kompaniją "Constructus", kuri planuoja rūpintis gerokai apleisto pastato rekonstrukcija.

Kino centre, kuriam J.Mekas oficialiai suteikė savo vardą, ne tik būtų saugomi ir rodomi unikalūs jo sukaupti kino avangardo archyvai. Žymusis kino menininkas žadėjo visus Niujorke esančiame "Anthology Film Archyves" vykstančius įvairiais laikotarpiais sukurto nekomercinio kino festivalius rengti ir Trakuose. Į šiuos festivalius būtų kviečiami filmų autoriai, jie galėtų ne tik pristatyti savo kūrybą, bet ir vesti meistriškumo pamokas Lietuvos muzikos akademijoje studijuojantiems būsimiems kinematografininkams.

Be to, būsimam kino centre planuojama rengti kino montažines ir suteikti galimybę su šia technika dirbti pradedantiesiems kino režisieriams ir operatoriams.

J.Meko kino centre planuoja bazuotis Vido Leipaus vadovaujama Operatorių asociacija, taip pat Artūro Jevdokimovo rengiamas "Tinklų" kino festivalis. Atvira visuomenei ir įvairioms iniciatyvoms įstaiga suteiks galimybes rengti šiame centre įvairias šiuolaikinio meno parodas, organizuoti ne tik kino, bet ir kitų metų renginius.

1953 metais Manhetene J.Mekas įsteigė "Film Makers Cooperative", vėliau išaugusį į "Anthology Film Archyves". Šiame archyve laikoma svarbiausia JAV avangardinio kino kolekcija. Joje, be kita ko, saugomi ir unikalūs Johno Lennono (Džono Lenono), Yoko Ono (Joko Ono), Salvadoro Dali, Woody Alleno (Vudžio Aleno) kino eksperimentai. Savo vardo kino centrui J.Mekas padovanos apie 300 valandų šio bazinio kino archyvo kopijų, taip pat pasaulinio garso eksperimentinio kino pradininkas tarpininkaus bendradarbiaujant su Paryžiaus, Vienos ir kitais žymiais kino archyvais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją