Pirmasis balsavimo etapas baigėsi 2010 m. sausio 23 d. Remdamasi Kino akademijos narių anketomis, žiuri sudarė trumpą nominantų sąrašą, kurį skelbia prezidentas ir pakviesta aktorė. Vėliau Kino akademijos nariai slaptu balsavimu renka auksinės statulėlės laimėtojus kiekvienoje kategorijoje.

Šiais metais nominavimo taisyklės šiek tiek pakeistos. Už geriausio filmo apdovanojimą galės rungtis ne penki (kaip anksčiau), o dešimt filmų.

„Oskarų“ laimėtojai bus paskelbti 2010 m. kovo 7 d. Apdovanojimų ceremoniją ves Steve’as Martinas ir Alecas Baldwinas.

9 iš 24 kategorijų nominantu paskelbtas pelningiausias visų laikų filmas „Įsikūnijimas“ ir tiek pat „Oskarų“ gauti pretenduojantis „Išminuotojų būrys“.

Daugiausiai dėmesio sulaukė kino juostos, besivaržančios dėl geriausio metų filmo titulo. Pasak ekspertų, „Išminuotojų būrys“ gali tapti rimtu varžovu brangiausiam visų laikų filmui - milžiniško populiarumo sulaukusiai režisieriaus Jameso Camerono mokslo fantastikos dramai „Įsikūnijimas“.

Abu šie filmai daugeliu atžvilgiu skiriasi kaip diena nuo nakties.

J. Camerono susukta juosta, kuri, kaip pranešama, kainavo apie 500 mln. dolerių, pasiekė už parduotus bilietus surinktos sumos rekordą, nuo praeitų metų gruodžio pasaulyje uždirbusi daugiau nei 2 mlrd. dolerių ir pranokusi ankstesnį rekordininką - to paties režisieriaus 1997 metais sukurtą filmą "Titanikas".

Tačiau "Išminuotojų būrys", kurį režisavo J. Camerono buvusi žmona Kathryn Bigelow, sulaukė daugeliui netikėtos sėkmės ir pelnęs kelis svarbius apdovanojimus, pagal kuriuos dažnai prognozuojama galimybė pelnyti "Oskarą".

Šis filmas nebuvo sėkmingas komerciškai: pasaulyje jis teuždirbo 16 mln. dolerių, o jo biudžetas siekė apie 15 mln. dolerių.

Tačiau K. Bigelow sukurta intriguojanti istorija apie Irake dirbančią JAV armijos išminuotojų komandą sulaukė itin palankių kritikų įvertinimų ir šiemet pelnė nemažai apdovanojimų.

Paskutinį kartą sėkmė "Išminuotojų būriui" nusišypsojo šeštadienį, kai K. Bigelow nušluostė nosį savo buvusiam vyrui ir tapo pirmąja moterimi, pelniusia Amerikos režisierių gildijos (DGA) pagrindinį apdovanojimą.

Per pastaruosius 62 metus tik šeši DGA laureatai nepelnė "Oskaro" už geriausią režisūrą. Be to, "Oskaras" už geriausią režisūrą dažniausiai atitenka geriausio metų filmo kūrėjui.

Daugelis taip pat nustebo, kai K. Bigelow filmas sausį pelnė Amerikos prodiuserių gildijos apdovanojimą, kuris taip pat laikomas svarbiu žingsniu "Oskarų" statulėlių link.

"Neabejotina, kad "Išminuotojų būrys" yra lyderis, - kino industrijos ekspertas Tomas O'Neilas sakė dienraščio "The Los Angeles Times" tinklalapiui theenvelope.com.

"Neatrodo, kad būtų kokia nors painiava. (Kino) industrijoje egzistuoja aiškus konsensusas, o tai keista, nes "Išminuotojų" būrys yra filmas be žvaigždžių ir nieko neuždirbęs, - pridūrė jis. - Panašu, kad recesijos laikais balsuotojai gręžiasi nuo visų laikų sėkmingiausio filmo, palaikydami nuostolingą (filmą)".

Šiemet "Oskarų" teikimo ceremonijoje dėl geriausio metų filmo titulo varžysis dvigubai daugiau kino juostų. Pasak šio sektoriaus ekspertų, toks žingsnis atskleidžia organizatorių siekį padidinti šios ceremonijos televizijos transliacijos žiūrimumą, kuris pernai padidėjo 13 proc., palyginti su rekordiškai prastais 2008 metais.

Populiarųjį Holivudo veteraną Jeffą Bridgesą daugelis laiko pagrindiniu kandidatu į "Oskarą" geriausio aktoriaus kategoriją. Šis aktorius jau pelnė kelis svarbius apdovanojimus už prasigėrusio kantri muzikos dainininko vaidmenį filme "Crazy Heart".

Jo labiausiai tikėti varžovai - George'as Clooney, sukūręs vaidmenį filme "Viskas ore", Morganas Freemanas, suvaidinęs filme "Nenugalėtas", taip pat Colinas Firthas, pasirodęs dramoje "Vienišas vyras".

Kovoje dėl geriausios aktorės titulo pagrindine lydere laikoma Sandra Bullock, pelniusi "Auksinį gaublį" ir JAV Kino aktorių gildijos apdovanojimą.

S. Bullock šiemet pripažinimo sulaukė dėl pasirodymo pagal tikrą istoriją sukurtame filme "Nematoma pusė". Ji suvaidino JAV pietuose gyvenančią namų šeimininkę, globojančią iš namų pabėgusį juodaodį paauglį Michaelą Oherį, kuris vėliau tampa amerikietiškojo futbolo žvaigžde.

Kita labai tikėtina pretendentė į "Oskarą" geriausios aktorės titulą - Meryl Streep, kuri gali būti nominuota Kino akademijos apdovanojimui jau 16-ą kartą; šįsyk - už vaidmenį filme "Julie ir Julia".

Geriausių antrojo plano aktorių kategorijose labiausiai tikėtinais pretendentais laikomas filmo "Negarbingi šunsnukiai" žvaigždė Christophas Waltzas ir aktorė Mo'Nique, pasirodžiusi dramoje "Brangioji".

Geriausias filmas

„Avatar“,
„The Hurt Locker“
„Precious: Based on the novel 'Push' by Sapphire“,
„Up in the Air“,
„Inglourious Basterds“,
„Up“,
„The Blind Side“,
„District 9“,
„An Education“,
„A Serious Man“.

Geriausias aktorius

George’as Clooney’is, „Up in the Air“,
Jeffas Bridgesas, „Crazy Heart“,
Colinas Firthas, „A Single Man“,
Morganas Freemanas, „Invictus“,
Jeremis Renneris, „The Hurt Locker"“.

Geriausia aktorė

Meryl Streep, „Julie&Julia“,
Sandra Bullock, „The Blind Side“,
Gabourey Sidibe, „Precious: Based on the novel 'Push' by Sapphire“,
Helen Mirren, „The Last Station“
Carey Mulligan, „An Education“.

Geriausias antraeilio vaidmens atlikėjas

Mattas Damonas, „Invictus“,
Woodis Harrelsonas, „The Messenger“,
Christopheris Plummeris, „The Last Station“,
Stanley’is Tuccis, „The Lovely Bones“,
Christophas Waltzas, „Inglourious Basterds“.

Geriausia antraeilio vaidmens atlikėja

Vera Farmiga, „Up in the Air“,
Mo’Nique, „Precious“,
Anna Kendrick, „Up in the Air“,
Penelope Cruz, „Nine“,
Maggie Gyllenhaal, „Crazy Heart“.

Geriausias režisierius

Quentinas Tarantinas, „Inglourious Basterds“,
Kathryn Bigelow, „The Hurt Locker“,
Jamesas Cameronas, „Avatar“,
Lee Danielsas, „Precious: Based on the novel 'Push' by Sapphire“,
Jasonas Reitmanas, „Up in the Air“.

Animacinis filmas

„Up“,
„Coraline“,
„Fantastic Mr. Fox“,
„The Princess and the Frog“,
„The Secret of Kells“.

Geriausias originalus scenarijus

„The Hurt Locker“,
„Inglourious Basterds“,
„The Messenger“,
„A Serious Man“,
„Up“.

Geriausias adaptuotas scenarijus

„District 9“,
„An Education“,
„In the Loop“,
„Precious“,
„Up in the Air“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją