Tai ilgametražiai vaidybiniai režisieriaus A. Žebriūno filmai „Paskutinė atostogų diena (Mergaitė ir aidas)“ (1964 m.) ir „Riešutų duona“ (1978 m.), režisieriaus V. Žalakevičiaus juosta „Vienos dienos kronika“ (1963 m.), režisieriaus V. Mikalausko filmas vaikams „Žydrasis horizontas“ (1957 m.), režisieriaus A. Aramino filmas „Kai aš mažas buvau“ (1968 m.), režisieriaus A. Puipos vaidybinis filmas „Moteris ir keturi jos vyrai“ (1983 m.), režisieriaus R. Vabalo tragikomedija „Marš, marš, tra-ta-ta!“ (1964 m.), režisieriaus M. Giedrio filmas „Nesėtų rugių žydėjimas“ (1978 m.), režisierių A. Aramino ir G. Karkos meninis filmas „Naktys be nakvynės“ (1966 m.). LKC planuoja suskaitmeninti ir restauruoti šias Lietuvos kino istorijai svarbias juostas.

LKC iniciatyva iš viso jau įsigytos 25 reikšmingų Lietuvos kino istorijai vaidybinių filmų, kurie saugomi užsienio archyvuose, kopijos. Suspėta restauruoti ir suskaitmeninti A. Žebriūno filmus „Gražuolė“ (1969 m.) ir „Velnio nuotaka“ (1973 m.), A. Grikevičiaus filmą „Sadūto tūto“ (1974 m.), suskaitmenintas V. Žalakevičiaus filmas „Niekas nenorėjo mirti“ (1965 m.). Restauruotiems filmams parengti subtitrai anglų ir prancūzų kalbomis.
Restauruota ir suskaitmeninta A. Dausos ir A. Grikevičiaus juosta „Jausmai“ (1966 m.) visuomenei bus pristatyta šį rudenį. 1997 m. kino kritikų, kino režisierių ir žurnalistų „Jausmai“ buvo pripažintas visų laikų geriausiu lietuvišku filmu.

Lietuvos kino centras yra perėmęs turtines autorių teises ir gretutines teises į nacionalinius filmus ir audiovizualinius kūrinius, sukurtus 1940-2004 m. Lietuvos kino studijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)