Nuo tilto lekiantys automobiliai, šuoliai iš krentančių lėktuvų, įspūdingos kovos scenos – tai sėkmingo filmo formulė. Papasakoti apie kaskadininko profesijos užkulisius į Lietuvą atvyksta profesionali Holivudo kaskadininkė Janeshia Adams-Ginyard.

Janeshia Adams-Ginyard jau septynerius metus dirba kaip profesionali kaskadininkė įvairiuose televizijos ir kino filmų projektuose. Buvusi profesionali imtynininkė nusprendė tapti kaskadininke, nes norėjo dar daugiau iššūkių, o kinas ją visuomet žavėjo.

Sportiniai duomenys Janeshiai padėjo įsitvirtinti šioje industrijoje neturint jokių ryšių.

„Kartais ne tavo fizinis pasiruošimas, o gebėjimas atlikti specialius triukus be ilgo pasiruošimo padeda gauti darbą. Tad tai, kad moku įtempti ar atpalaiduoti reikiamus raumenis, žinau, kaip kristi nesusižeidžiant man labai pravertė“, – teigia profesionalė.

Tačiau kelias į „Juodosios Panteros“ ar „Keršytojai: begalybės karas“ filmavimo aikšteles jai nebuvo lengvas.

„Sunkiausia buvo patekti į uždarą kaskadininkų profesinę sąjungą. Nesu kieno nors dukra ar giminaitė, man teko visur duris atidaryti pačiai“, – pasakoja Janeshia.

Iš pradžių moteris filmuodavosi masinėse scenose ar įsidarbindavo kaip padėjėja ir taip po truputį mokėsi. Tik po dviejų metų intensyvaus treniravimosi ir įvairių, dažniausiai asistentės padėjėjos darbų kino aikštelėse jai pavyko gauti pirmąjį kaskadininkės-dublerės vaidmenį.

Janeshia pasakoja, kad režisierių užduotys varijuoja nuo kovos su kardais iki išmetimo pro langą, patrenkimo su mašina, padegimo, skandinimo, triukų su automobiliais: „Aš tris kartus buvau padegta, daugybę kartų kritau nuo laiptų ar dalyvavau gatvės muštynėse. Man tai patinka, nes aš tai moku, tačiau viena iš didžiausių problemų šioje industrijoje yra tai, kad kaskadininkai meluoja dėl savo įgūdžių“.

Pasak profesionalės, tai yra viena iš dažniausių nelaimės filmavimo aikštelėje priežasčių.

Šios profesijos atstovai atlieka įvairiausius triukus, kurie reikalauja specialaus fizinio pasiruošimo, atsparaus organizmo alergijoms, įvairių įgūdžių vairuojant mašiną ar valdant kitas transporto priemones, taip pat – mokėti valdyti kardus, kitus šaltuosius ginklus, nardyti.

„Žmonės, bet kokiu būdu norėdami gauti darbą geriau meluos, nei pasakys „ne, aš negaliu“. Aš nei negaliu suskaičiuoti, kiek kartų esu girdėjusi, kai kaskadininkas teigia, kad moka gerai plaukti bei nardyti, o po to vos nenuskęsta filmavimo metu“, – patirtimi dalijasi Janeshia.

Ji pati yra atsisakiusi vaidmenų, kur reikėjo daryti triukus su motociklu ar kristi nuo daugiau nei 9 metrų aukščio.

Dar viena, pasak pašnekovės, labai ryški problema šioje profesijoje – įvairovės trūkumas neapibrėžtose rolėse (Nondescript roles – angl.). Šioms rolėms atlikti nesvarbu kaskadininko amžius, lytis, etninė kilmė. „Deja, beveik visos šios rolės dažniausiai būna atliekamos baltaodžių vyrų. Per septynerius savo darbo metus atlikau tik dvi tokias roles. Tik dvi! Tai kvaila“, – pasipiktinimo neslepia Janeshia.

Janeshia Adams-Ginyard pabrėžia, kad kaskadininko profesija yra gana nedėkinga tiems, kas nori tapti žvaigždėmis ir būti pastebėti. „Mes esame herojai „už kadro“. Apie mus nerašo, nesekioja su kameromis ir t.t. Tačiau yra ir daug nuostabių aktorių, su kuriais mes užmezgame ryšį, jie visuomet padėkoja ir pabrėžia mūsų darbo svarbą. Yra ir tokių situacijų, kuomet aktorius, už kurį atlieki triukus, su tavimi nei nešneka“, – įvairia patirtimi dalijasi pašnekovė.

Nors ir reikalauja didelio pasiaukojimo, daug treniruočių ir verčia kas dieną rizikuoti savo sveikata, o padėkos ar įvertinimo sulaukia labai retai, Janeshia kaip ir daugelis kitų profesionalų teigia, kad būti kaskadininku – tai gyvenimo būdas, o geriausias įvertinimas – puikiai atliktas triukas.

Apie šią, kino industrijoje svarbią profesiją, iššūkius ir ateities perspektyvas bei filmavimo užkulisius kultiniuose filmuose Janeshia Adams-Ginyard papasakos „Comic Con Baltics“ renginyje rugsėjo 15-16 dienomis. Čia ji taip pat surengs specialias dirbtuves, kur mokys kaskadinių triukų pagrindų.

Taip pat apie ją populiarus pramogų portalas JAV „Pop Sugar“ darė apie ją laidą, kur ji daugiau papasakojo apie kaskadininkės-dublerės karjerą, „Juodosios Panteros“ filmavimo užkulisius:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)