Pažvelkime į keletą Holivudo nemirtingų frašizių – joms nebaisi nei aktorių kaita, nei kūrybinės krizės ar arši konkurencija, rašoma Viaplay.lt pranešime spaudai.

Egipto dievai filme „Mumija“

Į Senovės Egiptą žiūrovą nukelianti filmų „Mumija“ (angl. „The Mummy“) frašizė galėtų būti vadinama šio sąrašo veterane – 1932-aisiais pradėtos rodyti juostos tęsiniai kino ekranuose šmėžavo kas keletą metų, tad šiandien seriją sudaro 14 filmų. Didžiausioje vaizdo transliacijų internetu platformoje viaplay.lt bei kanale TV1000 Premium rodomos franšizės raida dalijama į keturis etapus, o pernai filmo žvaigždžių gretas papildė paskutiniame serijos filme pasirodęs aktorius Tomas Cruise'as, kuris, kaip tikinama, atvers naują filmo raidos etapą ir pasirodys mažiausiai dviejuose naujuose serijos filmuose.

Visus kaskadinius triukus atliekantis be dublerių pagalbos, išimčių T. Cruise'as nedarė ir „Mumijai“ – filme matoma įspūdinga nulinės gravitacijos scena, nufilmuoti kuriai prireikė net 64 dublių, o T. Cruise'as drąsą gyrė net labiausiai patyrę kaskadininkai. Ar vyras taps naujos „Mumijos“ filmų serijos vedliu, sužinosime jau visai netrukus.

Agentas 007 ir suplaktas, o ne sumaišytas martinis

Šnipų filmų vizitine kortele laikomas Džeimsas Bondas (angl. „James Bond“) savo pozicijų neužleido nei vienam jo sėkmę bandžiusiam pakartoti filmui. Nors ir buvo sėkmingais, jo šlovės nepasiekė nei „Bornas“, „Misija neįmanoma“, „Džekas Rajanas“, nei „Kingsman“.

1962-aisiais kino ekranuose pirmąsyk pasirodęs agentas 007 šiandien turi 24 savo vardu pažymėtus filmus (2019-aisiais kino ekranus pasieks 25-asis). Nors franšizė ne sykį buvo atsidūrusi ant pabaigos slenksčio, aukštus filmų reitingus keitė žemi, o žiūrovų pamėgtus aktorius - jų nemėgstami herojai, manoma, kad Džeimso Bondo franšizė yra stipriausia kada nors kino pramonėje sukurtų filmų serija.

Juostos kūrėjai nuolatos keičia Džeimsą Bondą įkūnijantį aktorių (Danielis Craigas jau septintasis agentas 007) ir už kadro dirbančių žmonių kolektyvą, analizuoja savo pačių padarytas klaidas. Kūrėjai žengia koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis – muzikinį filmo garso takelį įrašo garsiausi to meto atlikėjai, o agentas 007 ekranuose drąsiai diktuoja ateities madas ir tendencijas. Visuomenėje apstu kasdienybėje naudojamų Džeimso Bondo frazių, jo geriamas martinio kokteilis tiekiamas dažname bare, o karjeras pradedantys aktoriai tikina svajojantys suvaidinti šį kino personažą.

Gothamo superherojus ir trylika jį vaidinusių vyrų

Garsiausias kovotojas už teisybę ir kultinis Betmenas galėtų būti drąsiai vadinamas vienu seniausių superherojų – pirmąsyk kino ekrane vyras pasirodė 1943-aisiais, nors komiksų gerbėjams buvo pažįstamas nuo pirmojo pasirodymo 1939-ųjų žurnale „Detective Comics“.

Franšizės gerbėjai tikina, kad trylikoje filmų ir šešiuose televizijos serialuose vykstantis veiksmas neapima net tūkstantosios dalies komiksuose aprašytų Betmeno nuotykių, tad būsimų filmų kūrėjai tiesiog negali pritrūkti idėjų. Pagrindinį vaidmenį franšizėje atliko jau trylika aktorių, o gerbėjai tikina, jog Betmenas yra nemirtingas, tad kad ir kas benutiktų, šios serijos filmai tiesiog negali sustoti!

„Aš esu tavo tėvas“ arba garsieji „Žvaigždžių karai“

Žiūrovo paklausus su kuo jam asocijuojasi fantastiniai filmai, turbūt dažnas atsakys, jog su „Žvaigždžių karais“ (angl. „Star Wars“). Nuo 1977-ųjų kino ekranuose šmėžuojančią George Lucas filmų šešeriukę 2015-aisiais papildė naujas, J. J. Abrams režisuotas filmas, prie kurio 2017-aisiais prisijungė VIII serijos filmas. Abu naujos serijos filmai su kaupu pateisino žiūrovų lūkesčius, į kino ekranus grąžino populiariąją franšizę ir filmo kūrėjams leido užčiuopti dar vieną aukso gyslą. Kitąmet pasirodysiant IX serijos epizodui, sujudę gerbėjai tikina, jog tai – toli gražu ne pabaiga. „Žvaigždžių karai“ – legenda, užauginusi ištisas kartas ir tapusi tūkstantmečio simboliu, o simboliai niekuomet nemiršta.

Marvel visata, aprėpti kurią, regis, neįmanoma

Kino studijos Disney kuriami Marvel visatos filmai šiandien yra didžiausio žiūrovų susidomėjimo sulaukianti ir daugiausiai pajamų iš kino bilietų pardavimo uždirbanti franšizė. Kasmet kino ekranus pasiekia bent keletas šios visatos herojų gyvenimus nušviečiančių filmų, o šiandien seriją sudarantys 17-iolika filmų jau uždirbo daugiau kaip 13,5 mlrd. JAV dolerių pelno.

Milžinišku greičiu apsukas didinanti kino studija dar šiemet kino ekranuose pristatys tris naujus Marvel visatos filmus, su gerbėjais dalinasi artimiausio dešimtmečio planais ir tikina, jog komiksų puslapiuose laukia aibė herojų, kurių filmai bus pristatyti per artimiausius keletą metų. Kino kritikų nuomone, per artimiausius penkerius metus kino studija Disney taps įmone, valdančia didžiausią komiksų ekranizacijų bagažą, o dauguma per ateinantį dešimtmetį išgarsėsiančių ir Oskarus šluosiančių aktorių išgarsės būtent komiksų ekranizacijų ir televizijos serialų dėka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)