Tačiau pamačius, kokį didelį susidomėjimą ir komercinį potencialą po septintosios dalies pasirodymo turi ši fenomenu tapusi studijos „Universal Pictures“ kino visata, paskutinių keturių frančizės filmų prodiuseris Vinas Dieselis ir studijos vadovai nusprendė pratęsti visų mylimų herojų nuotykius dar vienai trilogijai.

Ir štai, po dvejų metų nuo puikaus atsisveikinimo su Paulu Walkeriu, į kino ekranus įžengia aštuntoji ir pati brangiausia frančizės dalis, kuri be reklamos išlaidų studijai „Universal Pictures“ atsiėjo stulbinančius 250 milijonų dolerių. Nenuostabu, jog į režisieriaus postą po to, kai nuo tolimesnio bendradarbiavimo su „Universal Pictures“ atsisakė Jamesas Wanas, buvo pakviestas labai atsakingas ir stiprius filmus kaip „Tiesiai iš Komptono“ ar „Derybininkas“ mokantis kurti F. Gary Gray, kuris pažadėjo kardinaliai pakeisti požiūrį į šią veiksmo frančizę, suteikdamas jai daugiau įvairovės.

Apie ką mes čia...

Dominikas Toretas kartu su savo mylimąja Lete medaus mėnesį leidžia Kuboje, kurioje jie jaučiasi ne tik saugūs, bet ir be galo laimingi. Tačiau, kaip dažnai būna, laimė gali nutrūkti bet kurią akimirką. Ypač, jeigu horizonte pasirodo vienas rimčiausių priešų – paslaptingoji Šifer, kuriai pavyksta į savo pusę palenkti netgi patį Dominiką. Išdavęs savo draugus, šeimą ir įsitikinimus, Dominikas tampa labiausiai medžiojamu žmogumi žemėje, kurį sustabdyti gali tik jo senoji komanda.

Kūrinio turinys

„Greiti ir įsiutę“ yra viena iš nedaugelio frančizių, kuri su kiekviena dalimi vis tobulėja, ir čia aš visiškai nejuokauju. Po to, kai 2009 metais į šią filmų seriją sugrįžo originaliojo filmo pagrindiniai personažai ir juos atliekantys aktoriai, o frančizės siela Vinas Dieselis tapo dar ir juostos prodiuseriu, reikalai studijai „Universal Pictures“ pradėjo eiti geryn.

Kiekviena nauja dalis uždirbdavo žymiai daugiau pinigų nei ankstesnioji, o ir kino kritikų bei serijos gerbėjų įvertinimai tik augo. Žinoma, čia visiškai suprantama, nes su kiekvienu nauju filmu juostos kūrėjai sugebėdavo dar labiau nustebinti tiek veiksmu, tiek ir beprotiškais kaskadiniais triukais. Ir nors asmeniškai man geriausia visos frančizės dalis yra penkta, kurios veiksmas vyko Rio De Žaneire, bet tenka pripažinti, jos su kiekvienu nauju filmu beprotiškumo kartelė vis augo.

Turėjome ir galingai atrodančią lėktuvo sceną, ir šokančias iš dangoraižio į dangoraižį mašinas, ir, žinoma, milžiniško seifo tempimą per visą miestą. Todėl, pasibaigus septintam filmui, buvau labai patenkintas, jog taip gražiai užsibaigė visa ši istorija. Tačiau verslas yra verslas, nes kai iš filmo užsidirbi pusantro milijardo dolerių, tai būtų kvaila nustoti daryti pinigus. Taip ir gavome jau aštuntąją arba tiesiog pirmąją naujos trilogijos dalį.

Asmeniškai, filmo laukiau, nes buvo įdomu, kaip filmo scenaristai ir prodiuseriai pateiks Brajano dingimą, bet kartu, taip pat buvo smalsu pamatyti tokio mąsto projektą iš paties F. Gary Gray, kuris 2015 metais visus nustebino su hitu tapusia drama „Tiesiai iš Komptono“. Ir, tiesą sakant, juosta ne tik, kad nenuvylė, bet ir po penktosios dalies tapo mano pačiu mėgstamiausiu šios filmų serijos filmu.

Filmo siužetinė linija, bent jau šioje dalyje, labai primena paskutinius „Neįmanomos misijos“ filmus, todėl žiūrovams yra pateikiamas ne vien paprastas veiksmo filmas, kuriame šaudo-gaudo, bet visai įdomiai sukaltas trileris su netikėtumo elementais.

Žinoma, toks sprendimas ne tik pagyvina peržiūrą, bet kartu leidžia spėlioti dėl tolimesnių juostoje rodomų herojų veiksmų. Ypatingai, kai visos šios frančizės pagrindinis herojus pereina į blogiečių pusę. O priežastis, dėl kurios jis taip pasielgė, yra labai žmogiška, suprantama ir netgi gerbtina.

Tikrai nenoriu atskleisti svarbių filmo detalių, todėl iš karto pereisiu prie veiksmo pateikimo. Jo filme yra išties nemažai ir jis sudėliotas labai atsakingai visos juostos metu, todėl kaskart, kai tik pereinama prie užsitęsusių dramatinių scenų, kurių čia netrūksta, viskas apsiverčia aukštyn kojomis ir žiūrovams leidžiama pasimėgauti kietais ir netgi labai brutaliai atrodančiais vaizdais.

Bet svarbiausia, jog visas veiksmas sukasi aplink mašinas, todėl tie, kurie visuomet yra nepatenkinti, jog „Greitų ir įsiutusių“ frančizė nutolo nuo pirminio tikslo, galės nutilti, nes šiame filme yra lenktynės. Ir ne bet kokios lenktynės. Taip pat juosta gali pasigirti efektingai atrodančiais susišaudymais ir ne ką prastesnėmis muštynėmis, todėl nuobodžiauti tikrai nereikia. O ką jau kalbėti apie visus triukus, kuriuos atlieka pagrindiniai herojai, ir kitas naujoves, tokias kaip visame Niujorko mieste hakerės valdomi automobiliai. Tiesiog pasaka ir orgazmas akims.

Vienu iš didžiausių privalumų frančizėje taip pat tampa herojų kelionės po įvairiausias pasaulio šalis. Šioje dalyje bičiuliai aplanko Kubą, Rusiją ir pirmą kartą apsilanko Niujorko mieste. Įdomu ir tai, jog tai yra pirmasis per penkiasdešimt metų pasirodęs Holivudinis filmas, kuris buvo filmuojamas pačioje Kuboje. Todėl šį įvykį galima laikyti istoriniu JAV kino industrijai.

Šnekant apie herojus, tai jie irgi nustebina. Ir nustebina savo įvairove. Pirmiausia, iš visai kitokios perspektyvos pamatome Dominiką, kuris dar labiau atsiskleidžia kaip asmenybė, o kartu sužinome ir apie iki šiol neatskleistus jo asmeninius reikalus. Taip pat labai šauniai pasirodo ir Dekardas Šou, kuriam septintoje frančizės dalyje nebuvo laiko atsiskleisti kaip visai įdomiam personažui. Scenos su juo suteikė ne tik įtampos, bet ir juoko. Ypač tos finalinės scenos lėktuve, kurias pasirodžius filmo Blu-Ray prasukinėsiu ne vieną kartą. Smagiai ir savo vietoje jautėsi visi kiti seni bičiuliai kaip Tedžas, Letė, Romanas, agentas Hobsas, o taip pat ir ponas Niekas.

Bet ne vien seni personažai teikė džiaugsmą. Galiu pasakyti, jog pagrindinė filmo antagonistė, tobulo grožio savininkė Šifer buvo ne tik viena iš labiausiai džiuginančių šio filmo akimirkų, bet tai dar ir pats charizmatiškiausias blogietis visoje frančizėje.

Iš kitų naujų veikėjų visai neblogai į rodomą veiksmą įsipaišė mažasis ponas Niekas, kuris tapo tokiu pat patyčių objektu, kaip Romanas. Komiškumo šiems dviems vyrukams tikrai netrūko. Tiesa, dar susipažinome ir su brolių Šou mama, kuri ne ką mažiau kieta nei jos atžalos. Staigmenų veikėjų plane irgi buvo, tačiau neatskleisiu, kokie dar personažai pasirodė filme, nes jų epizodiškos scenos tiesiog sukelia gražius prisiminimus apie ankstesnes dalis. Tiesiog nesinori gadinti įspūdžių.

Pasibaigus filmui norėjosi dar, nes tai tiesiog tobulas pramoginis projektas, kurio peržiūros metu tiesiog atjungi smegenis ir mėgaujiesi lengvu siužetu, puikiu veiksmu, labai smagiu humoru ir kitais tokio pobūdžio filmams būdingais elementais. Todėl tie žmonės, kurie ieško racionalių paaiškinimų ekrane vykstantiems dalykams ir galvoja, jog tokie filmai skirti bukagalviams, tegul apsidairo ir pasižiūri į savo nykius ir monotoniškai atrodančius gyvenimus, kuriuose nėra vietos džiaugsmui. „Greiti ir įsiutę“ yra skirti pramogai, gerai ir kokybiškai pramogai, po kurios jautiesi lengvai, pailsėjęs ir gavęs reikiamą adrenalino dozę.

Techninė juostos pusė

Kai filmas kainuoja 250 milijonų dolerių, tai nenuostabu, jog jo išorė atrodo tiesiog nepriekaištingai. Specialieji efektai filme užburia, nes jų yra labai daug ir jie labai kokybiški. Taip pat ir sprogimai, kurių neįmanoma suskaičiuoti, atrodo labai gerai lekiančių mašinų fone. Didelis malonumas akims žiūrėti į gražią ir epiškai atrodančią aplinką.

Kameros darbas, kuris šiame filme yra kitoks nei ankstesnėse dalyse, irgi puikiai atlieka savo funkcijas suteikti žiūrovams reikiamo įtampos jausmo. O jis kitoks todėl, jog daugelyje filmo vietų buvo skiriamas didelis dėmesys detalėmis, kurios kelioms sekundėms buvo nufilmuotos „slow-motion“ stiliumi, kad žiūrovai galėtų dar geriau jas įžiūrėti ir kartu pajusti visą iš ekrano pusės sklindančią galią. Panoraminiai vaizdai irgi verti dėmesio, ypatingai Kuboje, kuri savo grožiu akimirksniu pavergia, jog norisi planuotis kitas atostogas būtent ten.

Garso takelis, nors ir laiko įtampoje, bet jis yra žymiai prastesnis už ankstesnius šios filmų serijos filmus. Nė vieno įsimintino hito, nė vienos įsimintinos naujos muzikinės kompozicijos, tik kelios iš ankstesnių dalių žinomos melodijos, sukeliančios nostalgijos jausmą. O pagrindinė šios dalies daina „Into the Sun“ yra tiesiog tragiška.

Garso montažas geras, galingas ir kokybiškai atliktas kiekvienoje kietesnėje veiksmo scenoje, o vaizdo montažas irgi nesukelia nepatogumų. Tvarkingai vystoma siužetinė linija, nenuobodi ir netgi labai įtraukianti.

Aktorių kolektyvinis darbas

Juosta yra ypatinga ir vaidyba. Tikrai taip, nes tai pirmas kartas šios frančizės istorijoje, kai Vinas Dieselis sugebėjo išspausti emociją. Jis čia vaidino ir vaidino netgi labai neblogai, kas išties kėlė nuostabą viso filmo metu. Taip pat šalia jo smagiai žiūrėjosi Dwayne‘as Johnsonas ir charizmatiškasis Jasonas Stathamas. Pastarasis savo replikomis ir keliomis scenomis perspjovė beveik visus kitus filme pasirodžiusius aktorius. Ir tai džiugu. Tikėkimės, jog kitoje dalyje jis irgi taps vienu iš pagrindinių herojų.

Dieviškoji Charlize Theron, kuri mane tiesiog pakerėjo, vos tik ji pirmą kartą pasirodė ekrane, suvaidino vieną iš įsimintiniausių savo vaidmenų karjeroje. Šalta, kategoriška, seksuali ir labai pavojinga moteris, kuriai nusilenkė net ir pats Vinas Dieselis. Puikiai atliktas vaidmuo.

Antraplaniai aktoriai irgi su savo vaidmenimis susidorojo puikiai. Tiek Chrisas „Ludacris“ Bridgesas, tiek ir Tyrese Gibsonas su Michelle Rodriguez paliko gerą įspūdį. Ne ką smagiau į filmą įsipaišė Scottas Eastwoodas su legendine Helen Mirren. Akivaizdu, jog šie aktoriai ateityje dar pasirodys šioje kino visatoje. Taip pat džiugu buvo matyti ir kultinį Kurtą Russelą su „Sostų karų“ žvaigžde Nathalie Emmanuel. Nors šiame filme jie ne taip žibėjo kaip ankstesnėje dalyje.

Verdiktas

„Greiti ir įsiutę 8“ – stipriai atrodanti naujos trilogijos pirmoji dalis, kuri savyje sujungia puikiai pateiktą ir reikiamos įtampos sukeliantį veiksmą, labai kokybišką ir nenuvalkiotą humorą, charizmatiškus ir žavesį keliančius aktorius, įdomų ir intriguojantį siužetą, stulbinančiai atrodančią techninę pusę, kas visumoje sukuria nepabostančią pramogą kino salėje.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)