Tilda Swinton pristatė nominuotas juostas, bet prieš jai atplėšiant voką didžiuliuose ekranuose buvo parodytas iš anksto įrašytas vertinimo komisijos narės Natalie Portman pranešimas apie precedento neturintį sprendimą.

N.Portman paaiškino, kad komisija susidūrė su neįprasta dilema dėl laimėtojo, tad "priėmė drąsų ir nepriklausomą sprendimą pagerbti abu" filmus.

Tada T.Swinton perskaitė laimėtojų pavadinimus ir įteikė apdovanojimą.

"Gyvenimo medis", kuriame vaidina Bradas Pittas ir Seanas Pennas, taip pat pelnė šių metų Kanų kino festivalio "Auksinę palmės šakelę".

"Naujokai" buvo išleisti pernai; šiame filme vaidina Ewanas McGregoras ir Christopheris Plummeris.

Tarp kitų vakaro laureatų yra geriausiai debiutavusiu aktoriumi pripažinta Felicity Jones iš juostos "Kaip pamišę" (Like Crazy). Geriausiu aktorių kolektyvu buvo pripažinti "Naujokų" aktoriai, o "geriausiu filmu, nerodomu kino teatre šalia jūsų" buvo pripažintos "Nusikaltimo scenos" (Scenes of a Crime).

Žiūrovų apdovanojimas atiteko "Draugei" (Girlfriend) - juostai apie Dauno sindromą turintį jaunuolį, kuris įsimyli problemų persekiojamą vienišą motiną.

Vakarą vedė Edie Falco ir Oliveris Plattas, o apdovanojimus teikė daugiausia nepriklausomo kino figūros, tokios kaip Stanley Tucci, Melissa Leo, Vera Farmiga ir T.Swinton.

"Nepriklausomas kinas yra mano amniono skystis. Tai lyg jūra, kurioje plaukioju", - atvykusi pareiškė T.Swinton.

Šiemet "Gotham" pagerbė ir režisierių Davidą Cronenbergą, filmų vykdomąjį direktorių Tomą Rothmaną, aktorių Gary Oldmaną ir aktorę Charlize Theron.

Aktorius ir komikas Pattonas Oswaltas pristatė Ch.Theron ir stovėdamas greta jos šaipėsi iš savęs.

"Esu čia tik dėl to, kad esu iki pažasties", - sakė daug žemesnis P.Oswaltas. Vėliau jis pajuokavo: "Jaučiuosi taip, lyg mane priimtumėt kaip apdovanojimo (statulėlę)".

"Ironiška, kad jūs ir esat apdovanojimas", - pajuokavo Ch.Theron.

Jiedu vaidina būsimoje juodojoje komedijoje "Pilnametis" (Young Adult), kurią režisavo Jasonas Reitmanas.

Ch.Theron pavadino J.Reitmaną vienu geriausių režisierių, su kokiais jai tik yra tekę dirbti, o savo motinai, kuri sėdėjo greta jo, padėkojo už "charakterį ir stiprybę būti tuo, kuo esu".

Nepriklausomo kino apdovanojimus "Gotham" nuo 1991 metų teikia didžiausia JAV nepriklausomo kino organizacija "Independent Feature Project".

"Gotham" apdovanojimus yra gavę nemažai ir "Oskarams" nominuotų filmų, tarp jų - 2008 metų geriausiu filmu pripažintas "Išminuotojų būrys" (The Hurt Locker).

Kitą savaitę Los Andžele bus paskelbtos nepriklausomo kino apdovanojimų "Film Independent Spirit Awards" nominacijos.