LiKA Tarybos pirmininkė, kinotyrininkė dr.Gražina Arlickaitė paaiškino tokį sprendimą: ”Nominacijų požiūriu esame laisvesni. Jei vertinimo komisija mano, kad reikia nominuoti ne tris, o keturis kūrėjus, gali tai daryti. Asamblėja šį sprendimą palaimino. Jeigu yra už ką, kodėl gi ne? Šiemet komisija šia galimybe pasinaudojo tik vienoje nominacijoje. Bus pasiūlyta daugiau gerų filmų - bus daugiau nominantų.“

G.Arlickaitė pasidžiaugė, kad lietuviškoje kino industrijoje juntamas sujudimas. „Labai gerai, kad baigėsi tas laikotarpis, kai kas porą metų buvo padaromas 1 – 1,5 pilnametražio vaidybinio filmo, - sako kinotyrininkė. – Gerai, kad daug jaunimo pradeda kurti kiną, daug moterų kiną kuria. Sąlygos nėra pačios lengviausios, bet jos kitokios ir nebus. Lietuva nėra ta šalis, kuri geriausiai kuria ir realizuoja savo nacionalinio meno vystymo strategijas ir taktikas. Jeigu reikėjo laukti 20 metų, kad įsikurtų institutas, kuris globos funkcijas užsiverstų ant savo pečių, tai kaip tos sąlygos gali būti lengvos? Be to, visur kiną kurti nėra lengva.“

Studentai, šiais metais itin entuziastingai kovojantys dėl „Sidabrinės gervės kiaušinio“, paprastai remiasi vieni kitais, geranoriška profesionalų pagalba, jie yra išmokę daryti kiną iš nieko. „Studentai niekada nekuria filmų iš pinigų. Jie daro tai iš idėjos, gražaus kūrybinio įžūlumo, noro tapti režisieriumi... Ir kažin ar reikia studentus apipilti pinigais ir ar nuo to jų darbai pasidarys geresni. Jaunimas turi stebinti idėjomis ir ambicijomis“, - įsitikinusi G.Arlickaitė.

Net keturių režisierių komandos sukurta lietuviška komedija „Valentinas vienas“, nominuota „Sidabrinei gervei“ tarsi paneigė, kad mokame kurti vien niūrų, „verkiantį“ kiną. Ne vieno tarptautinio kino festivalio žiuri narė G.Arlickaitė teigia, kad lietuviai nėra blogesni už kitus. “Reikalas tas, kad nebuvo tradicijos. Bet daugelyje rimtų ir gilių lietuviškų filmų buvo daug humoro. Todėl kalbos, kad lietuviai neturi humoro jausmo, man atrodo ne visai pagrįstos. Kino žanras turi įvairėti ir jeigu tai vyksta, yra gerai“, - sako LiKA Tarybos pirmininkė.

Lietuvos kino ir televizinio kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė 2013“ įvyks gegužės 11 d. Vilniuje, Teatro arenoje. Juos tiesiogiai transliuos LRT televizija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)