Tad likus mėnesiui iki filmo pasirodymo kinuose bei ilgus mėnesius vykusių įvairių spekuliacijų apie tai, kad jame galime sulaukti senesnių Žmogaus-voro versijų, juosta pradėjo gerinti visus įmanomus finansinius rekordus, nors sukelta COVID-19 situacija pasaulyje vis dar grėsminga. Tai tik parodė, kaip gi šio filmo laukia žmonės ir kokią didžiulę meilę jie puoselėja Žmogui-vorui.

Bet ar šis režisieriaus Jono Wattso filmas tikrai yra vertas tokio milžiniško ažiotažo ir ar į šį filmą reikia ne eiti, o bėgti? Tuoj Jums atsakysiu. Ir, aišku, tai padarysiu be jokių „spoilerių“.

Apie ką mes čia…

Apsidraudęs prieš mirtį, Misterijus atskleidžia visam pasauliui, kas slepiasi po Žmogaus-voro kauke. Sugniuždytas ir dėl šios priežasties nesugebantis rasti ramybės, Peteris Parkeris nusprendžia kreiptis į savo vyresnį bičiulį daktarą Styveną Streindžą, kurio prašo užburti žmoniją, kad ši užmirštų, kad tai būtent jis ir yra vienas iš Keršytojų komandos narių. Bet burtas nesuveikia ir į pasaulį iš kitų realybių pradeda lįsti nepageidaujami svečiai, kurie gali sunaikini viską, kas yra taip brangu Peteriui.

Ar jam pavyks nugalėti naujus galingus priešus? O gal šįkart Peteris bus bejėgis susidoroti su rimtomis problemomis, kurias jis pats ir sukėlė? Nežinia, nes su tokia grėsme jis vienas niekada nebuvo susidūręs.

Kūrinio turinys

Iki šiam filmui pasirodant kinuose, apie jį buvo labai daug kalbėta, bet taip ir nebuvo aišku, ar gerbėjų teorijos pasitvirtins, ar ne. Ir šičia aš tikrai nieko Jums neatskleisiu, nes, sakau nuoširdžiai, pats eidamas į kiną nieko nesitikėjau. Kodėl? Ogi viskas labai paprasta – kad vėliau nereikėtų stipriai nusivilti. Nes visi mes žinome, jog kai lūkesčiai būna kažkam aukšti, šansas nusivilti yra žymiai didesnis.

Iš karto pasakysiu, jog tai yra itin kietai sukaltas filmas, kuris stovi galva aukščiau už beveik visus iki šiol pasirodžiusius „Marvel“ kino visatos filmus. Ir viskas todėl, jog jame įvyksta revoliucinis šiai serijai sprendimas, kuris kardinaliai pakeis būsimą šios kino visatos ateitį. Be to, genialus manevras sujungti net tris skirtingas frančizes į vieną bei pristatyti mums visiems seniai pažįstamus blogiečius kaip Žaliasis Goblinas, Daktaras Aštuonkojis ar Elektro kovai su nauju Žmogumi-voru – vertas plojimų.

Ir nors filmo anonsai kėlė abejonių, nes atrodė, kad iš tokios idėjos gali gautis visiškas chaosas, filmo kūrėjai susidorojo su užduotimi ir padovanojo mums logiškai atrodančią ir suprantamai išvystytą siužetinę liniją, kuri puikiai pateisino mano paminėtų antagonistų pasirodymą.

Filmas kupinas staigmenų, kurios padaro peržiūrą ypatingesne, dėl to šios juostos neįmanoma nežiūrėti be nuostabos. Tik užsiminsiu apie dar kelis šio filmo pliusus. O vienu iš jų tampa beprotiškas veiksmas, kuris neleidžia nuobodžiauti visą filmo rodymo laiką. Taip pat gerai buvo atskleisti ir personažai, su kuriais mes, nors jau ir buvome pažįstami, jie iš visiškai naujos perspektyvos sugebėjo save pateikti. Dėl to irgi galima padėkoti filmo kūrėjams, kuriems pavyko galiausiai pademonstruoti tą Žmogų-vorą, kurį daugelis iš mūsų pamėgo vaikystėje. Bet vėlgi, tyliu ir nesakau nieko daugiau. O humoras... Fantastiškas.

Tad apibendrindamas savo trumpą apžvalgą, sakau – tai vienas geriausių „Marvel“ filmų, kurį su malonumu lėksiu žiūrėti į kiną dar ne vieną kartą. Ir manau, kad už šį filmą Žmogaus-voro gerbėjai turėtų nuoširdžiai nusilenkti „Marvel“ ir „Sony“: tokio reginio, kokį mums dovanoja juosta, nebūsite matę nei viename iki šiol pasirodžiusiame filme apie šį superherojų.

P.S. Pasibaigus filmui nebėkite iš salės, nes Jūsų lauks dar dvi scenos po titrų, kurios atskleis tolimesnę visos serijos ateitį.

Techninė juostos pusė

Ar mes šiame filme pamatėme kažką naujo iš techninių sprendimų, ko nebūtume matę anksčiau kituose „Marvel“ projektuose? Ne, nes vizualiai tai standartinis šiai pelningai serijai priklausantis filmas, kuris atrodo spalvingai, efektingai ir kokybiškai. Kameros darbas labai energingas ir priverčiantis kai kuriose vietose jaustis taip, lyg pats būtum Žmogus-voras, o epiška ir geram veiksmui nuteikianti muzika sukuria ekrane dar ir tam tikrą atmosferą, kuri paryškina vieno ar kito personažo pasirodymą.

Iš geresnių momentų galima įvardinti dar vaizdo bei garso montažą, produkcijos dizainą ir, aišku, meninį apipavidalinimą dėl kostiumų ir grimo. Veikėjai atrodė įspūdingai ir originaliai, o tuo pačiu, buvo labai priartinti prie komiksinių pirmtakų.

Aktorių kolektyvinis darbas

Vienas įdomus dalykas įvyksta ir aktorių kolektyve – Tomas Hollandas pasirodo čia visiškai kitaip, nei anksčiau, todėl jo įdėtos draminės pastangos įkūnijant Peterį Parkerį bei jo alter ego pasiteisina visu pajėgumu. Manau, kad tai yra geriausias iki šiol jo pasirodymas šiame amplua. Taip pat gerai vaidino Zendaya, Jacobas Batalonas, Jonas Favreau‘as, Marisa Tomei, Tony‘is Revoloris, Benedictas Wongas ir Benedictas Cumberbatchas.

Užtat iš naujų šios trilogijos veidų labiausiai išsiskyrė du – Willemas Dafoe, kuris ir vėl suvaidino Žaliąjį Gobliną, bei Alfredas Molina, įkūnijęs Daktarą Aštuonkojį. Fantastikas abiejų pasirodymas, kuris net pranoko tuos filmus, kuriuose jie buvo pasirodę 2000-aisiais. Žinoma, turime čia ir Jamie‘į Foxxą, bet man Elektro labiau patiko ankstesniame pavidale.

Verdiktas

„Žmogus-voras: nėra kelio atgal“ – filmas, kuris kardinaliai pakeis būsimą „Marvel“ kino seriją ir už kurį komiksų gerbėjai turėtų bučiuoti kojas jo kūrėjams, nes tokios didybės ir siužetinių sprendimų, kurie čia yra pateikti, mažai kas galėjo tikėtis net ir pačiame optimistiškiausiame sapne.

Filmas dinamiškas, įdomus, sukeliantis nostalgijos jausmą, nepergrūstas nereikalingomis detalėmis ir sukeliantis vien tik pačius pozityviausius jausmus. Tad šiais metais – tai ne tik geriausias komiksais paremtas projektas, bet ir vienas iš žiūroviškiausių filmų, koks tik buvo pasirodęs kine. Bravo!

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją