Apie tai byloja ką tik į kino ekranus atkeliavęs animacinis režisierių Rono Clemenso, Dono Hallo, Johno Muskerio ir Chriso Williamso bendras projektas, su kuriuo jie pristato dar vieną originalią ir spalvingai atrodančią pasaką geros animacijos gerbėjams.

Apie ką mes čia...

Vienoje Ramiojo vandenyno saloje gyvena mažosios genties vado dukra Vajana, kuri visą gyvenimą svajoja apie nutrūktgalviškus nuotykius. Vieną dieną ji nusprendžia palikti salą ir kartu su pusdieviu Maui leistis į pavojingą, bet labai smagią kelionę jūra. Taip prasideda jos didžiausias gyvenimo nuotykis, kuris amžiams pakeis jos gyvenimą...

Kūrinio vidus

Dabar, kai jau gruodis beldžiasi į duris, drąsiai galima teigti, jog šie 2016 metai išties stebina įdomia ir, svarbiausia, originalia animacija. Vien jau iš pačios studijos „Disney“ metų pradžioje gavome puikų ir matyt Oskarą laimėsiantį „Zootropolį“. Vėliau į kino ekranus atkeliavo nuostabus filmukas „Žuvytė Dorė“ iš studijai „Disney“ priklausančios animacinių projektų galiūnės „Pixar“, kas negali nedžiuginti.

Ir čia tik vien „Disney“ animacijos, nekalbant apie tokius filmus kaip „Kubo ir stebuklingas kardas“. Taigi, trečią kartą šiais metais studija „Disney“ pristato animacinį kino projektą, kuris savo energija ir šiluma sugeba pakerėti nuo pradžios iki pat galo.

Šiluma alsuojantis ir gerą nuotaiką garantuojantis projektas neša savyje vieną svarbią žinutę – būti savimi, siekti savo svajonių ir vertinti draugystę. Šie trys siužetiniai komponentai visos juostos metu leidžia labiau įsigilinti į pačią istoriją. Svarbu ir tai, jog būtent toks pamokslas, kuris matomas šiame filme, turi būti pamokantis tiems žmonėms, kurie dėl visuomenės tam tikro požiūrio nesugeba atsiskleisti ir siekti savo užsibrėžtų tikslų.

Gi ne naujiena, kad kartais mūsų gyvenimus kontroliuoja tėvai, draugai, antrosios pusės, kurie per ilgai užsibūna komforto zonoje ir nenori nieko keisti savo gyvenime. Taip ir pragyvena tuščiai ir pilkai savo likusias dienas. Ir tokį požiūrį šioje juostoje irgi puoselėja kai kurie herojai. Bet svarbu, kad Vajana sugeba pasipriešinti sistemai, pasakyti „ne“ praeičiai ir „taip“ ateičiai.

Humoristinė šio animacinio filmo pusė irgi stipri. Nors kai kurie juokeliai pritaikyti labiau amerikietiškai publikai, bet gero lietuviško įgarsinimo dėka, kai kurios scenos buvo pritaikytos ir mūsų šalies gyventojams, kad ir jie sugebėtų pasijuokti iš kai kurių kvailų, bet tokių artimų mums dalykų. Pati koncepcija ir humoro pateikimas primena 2013 metais kino ekranuose pasirodžiusią animaciją „Krudžiai“. Tai lengvas, nuotykio stiliaus pasakojimas su smagiais dialogais, pašaipomis, kuriozinėmis situacijomis ir veikėjų charizma. Tikrai, energijos dviems patrakėliams – Vajanai ir Maui – netrūksta, kad užvestų salėje sėdinčius žiūrovus pasinerti į jų nuotykius.

Daug čia pasakoti ir nesinori, nes visas smagumas ir yra pažiūrėti šį filmą ir patirti daug šiltų ir nuotaikingų akimirkų. Tai tikrai vienas iš geriausių šių metų animacinių projektų, kuris savo saulėtais vaizdais nustumia į šalį šaltį, kuris jau pasibeldė į Lietuvą.

Techninė juostos pusė

Kas jau kas, bet studija „Disney“ žino, kas yra kokybė animacijos žanre, todėl kiekviena detalė, kiekvienas vaizdas – nupiešti nepriekaištingai. Vien jūros grožis priverčia išsižioti, o ką kalbėti apie pačius veikėjus ir kitus gražiai atrodančius objektus. Tam dar padeda ir puiki trimatė erdvė, leidžianti dar labiau prisiartinti prie viso šio kino ekrane matomo grožio.

Kameros darbas irgi atliktas preciziškai. Kartais atrodo, jog pats esi šios gražiai nupieštos animacijos dalimi. Garso montažas ir vaizdo montažas be priekaištų. Matosi, jog kūrėjai padarė įspūdingą darbą, kuris jiems truko net trejus metu.

Muzikinė filmo palyda – puiki. Juostos metu galime išgirsti ne tik Okeanijos regiono skambesius, bet ir pasimėgauti gražiu kompozitoriaus Marko Mancina darbu ir jo specialiai filmui sukurtomis melodijomis. Išėjus iš filmo muzika vis dar sukasi galvoje.

Aktorių kolektyvinis darbas

Lietuviškai dubliuptas variantas vertas dėmesio, kaip ir, žinoma, pats originalas. Asmeniškai pasirinkčiau originalą, nes smagiau girdėti Holivudinių aktorių balsus. Pagrindinius vaidmenis filme įgarsino Dwayne‘as Johnsonas, Auli Cravalho, Rachel House, Temuera Morrison, Nicole Scherzinger, Alanas Tudykas ir kt.

Verdiktas

„Vajana“ – spalvingas, nenuobodus, šiluma alsuojantis ir labai energingas nuotykinio stiliaus animacinis studijos „Disney“ projektas, kuris kelioms valandoms leidžia pamiršti, jog lauke siaučia šaltis. Tai taip pat ir originalią istoriją turinti juosta, kurios peržiūros metu galima pasimokyti būti savimi, vertinti draugystę ir, žinoma, siekti savo užsibrėžtų tikslų, nepaisant aplinkinių požiūrio į tave.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)