Po tokio fiasko buvo priimtas sprendimas sugrįžti prie ištakų ir kreiptis į pirmųjų originalių dviejų filmų kūrėją Ivaną Reitmaną. Kultinių 80-ųjų hitų kūrėjas prisėdo prie jo kadaise sukurtų filmų tęsinio scenarijaus rašymo, o žinomas iš „Džuno“, „Viskas ore“, „Jauna pilnametė“ ir „Auklė Tulė“ jo sūnus Jasonas Reitmanas atsidūrė režisieriaus kėdėje.

Apie ką mes čia…

Apsigyvenę su savo mama senelio Egono fermoje, su kuriuo jie niekada neturėjo progos susipažinti, Fibė ir Trevoras Spengleriai nusprendžia sužinoti apie jį kuo daugiau. Jie nenutuokė, jog senelis kadaise buvo legendinis „Vaiduoklių medžiotojas“, o jo darbo įrankiai ir automobilis „Ecto-1“ yra paslėpti kažkur fermoje. Visai netrukus būtent jiems ir teks gelbėti miestelį nuo artėjančios iš pragaro grėsmės, kuri pareikalaus „Vaiduoklių medžiotojų“ įsikišimo.

Kūrinio turinys

Kai prieš penkerius metus kino ekranus pasiekė moteriška „Vaiduoklių medžiotojų“ versija, aš visiškai neutraliai sutikau šį filmą ir iki šiol manau, kad tai nebuvo labai prastai įgyvendintas projektas. Nes manau, kad žiūrint filmus reikia vadovautis ne konservatyviu nusistatymu, o objektyviai vertinti situaciją. Ir kaip pramoginis filmas, tai buvo visai žiūroviškas darbas.

Aišku, palyginus su senais filmais, originalių juostų gerbėjai tikrai turėjo teisę įsižeisti, bet tik dėl to, kad nustatytas kanonas buvo sutryptas. Jeigu nepasitenkinimas sklido tik dėl to, kad vyrai buvo pakeisti moterimis, tai čia jau yra elementarus seksizmas. Kaip ten bebūtų, filmas nepasiteisino ir teko grįžti prie ištakų. Ir, žinote, manau, kad šis filmas turėtų patenkinti visus tuos, kurie buvo nusivylę 2016 metų versija.

Naujas filmas turi labai daug sąsajų su originaliomis juostomis, todėl jį peržiūrint nuo pradžios iki finalo ekrane bus jaučiama milžiniška nostalgija. Ir, kad ją patirtumėte dar labiau, raginčiau peržiūrėti 1984 ir 1989 metų filmus, kuriuos ir pratęsia šis Jasono Reitmano režisūrinis darbas.

Aš taip ir padariau, todėl „Iš anapus“ man susižiūrėjo dar smagiau. Juosta yra skirta ne vien jauniems žiūrovams, bet ir tiems, kurie buvo jauni, kai istorija išvydo ekranus.

Tiesa, nors filmas ir tampa tiesioginiu originalių filmų pratęsimu, jis taip pat turi ir kitokį poveikį, nes akivaizdžiai matosi, kad serijos kūrėjai nori patiesti naują kelią šioje serijoje. Todėl ši naujoji juosta yra atsisveikinimas su originalu bei kartu įvadas į naują skyrių, kuris kažkiek skirsis nuo to, kas buvo demonstruojama žiūrovams 80-aisiais.

Kalbant apie šio filmo pliusus, tai jais taptų tiek personažai, kurie buvo pakankamai įdomiai pristatyti šioje istorijoje, tiek ir siužetinė linija. Beje, su ja yra vienas mažytis niuansas. Peržiūros metu matėsi, kad „Sony“ šiek tiek pavėlavo su tendencijomis. O kalbu aš apie tai, kad po „Keistų dalykų“ sėkmės, daug kas pradėjo kišti į filmus vaikus ir viską pateikti taip, kaip buvo pateikta mano paminėtame seriale.

Pavyzdžiui, siaubo hitas „Tas“ irgi turėjo identišką modelį, o „Vaiduoklių medžiotojai: iš anapus“ dar kartą atkartojo, kas jau buvo seniai sukurta. Ar verta dėl to pykti? Ne, tikrai ne.

Tad grįžtant prie personažų – jie visi skirtingi, charizmatiški ir įdomūs. Žiūrint filmą dėl jų jaudiniesi. Kalbant apie siužetą, jis nenuobodus ir turintis pakankamai daug gero veiksmo, kas, mano nuomone, irgi tampa papildomu pliusu. Nemanau, kad einant į „Vaiduoklių medžiotojus“ norisi jausti nuobodulį. O dar ir gero humoro čia pakanka, kas taip pat pagyvina peržiūrą.

Manau, kad reikia šioje vietoje ir sustoti, nes labai tvardžiausi neatskleisdamas šios juostos kozirių. Jeigu Jums nepatiko 2016 metų filmas, o originalui jaučiate milžinišką nostalgiją – ši juosta tikriausiai padarys gerą įspūdį.

Techninė juostos pusė

Šios juostos kūrėjai norėjo kaip įmanoma labiau prisiartinti prie originalo, todėl specialieji efektai karts nuo karto rėžia akis, o kitur jie užburia savo spalvingumu. Todėl gauname tokią senosios mokyklos ir naujosios mokyklos vizualią pusę, kuri sklandžiai sumiksuota, norint įtikti tiek pirmtakų gerbėjams, tiek ir šiuolaikinio kino mėgėjams.

Filmo produkcijos dizainas pagirtinas. Žiūrint šį filmą buvo galima pasijausti taip, lyg patektum į originalių juostų aplinką, o ir pats meninis apipavidalinimas su dekoracijomis, kostiumais, grimu taip pat suteikė daug smagių akimirkų.

Kameros darbas, vaizdo ir garso montažas bei ypatingai šaunią atmosferą ekrane sukurianti muzika – be priekaištų. Jei trumpai, tai ganėtinai smagiai ir maloniai sukaltas projektas, kuriam pasibaigus išlieka geras jausmas.

Aktorių kolektyvinis darbas

Manau, kad daug žmonių eis į šį filmą dėl to, kad pamatytų ekrane originalios juostos personažų atlikėjus – Daną Aykroydą, Billą Murray‘ų ir Ernie‘į Hudsoną. Deja, bet Haroldas Ramisas mirė 2014 metais, tad iš originalios ketveriukės liko tik trys.

Ir čia gali būti didžiausias nusivylimas, nes jų juostoje ne tiek ir daug, todėl tiesiog smagu, kad jie buvo įtraukti bent į kelis epizodus. O tie epizodai labai nostalgiški ir, mano nuomone, jų pakanka, kad šis naujas filmas įgautų originalių projektų dvasią. Tiesa, čia dar turime trumpam užsukusią Siguourney Weaver, kas irgi yra gerai.

O kalbant apie serijos naujokus, manau, kad su jais šis filmas irgi laimėjo. Pagrindiniuose vaidmenyse filme turime visai neseniai žurnalo „People“ seksualiausiu pasaulio vyru išrinktą Paulą Ruddą, į kurį žiūrėti yra tiesiog malonu, nes tai yra toks aktorius, kuriam užtenka tik pasirodyti ekrane ir visi bus laimingi. Taip pat turime ir Finną Wolfhardą, kuris, atrodo, užstrigo tame pačiame vaidmenyje panašaus tipo filmuose.

Juostą savo dalyvavimu dar papuošė įtikinamai suvaidinusios joms patikėtus personažus Mckenna Grace, Carrie Coon ir Annie Potts.

Verdiktas

„Vaiduoklių medžiotojai: iš anapus“ – būtent tokio nostalgija alsuojančio ir naujas idėjas pristatančio kultinių 80-ųjų hitų tęsinio mes laukėme daugiau nei tris dešimtmečius. Be to, juosta dar turi ir kelis papildomus pliusus, kuriais tampa idealiai įterptas humoras, žvaliai vystomas siužetas, nauji charizmatiški veikėjai ir su populiariąja kultūra susiję niuansai. Ir vien todėl filmas puikiai tinka tiek mažesniam, tiek ir vyresniam žiūrovui, kurie peržiūros metu atras sau kažką savito.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)