Apie ką mes čia…

Nepritapėlis našlaitis Bilis Batsonas vieną dieną įgauna neregėtas galias, kurios jam buvo patikėtos tam, kad jis sugebėtų apsaugoti šį pasaulį nuo piktavalių demonų. Tačiau nesuprasdamas visos tų galių paskirties, jis jas pradėjo naudoti asmeniniams poreikiams kaip tą padarytų visi jo amžiaus vaikai.

Neužilgo linksmybės gali pasibaigti, nes horizonte pasirodo tas, kuriam privalės nusilenkti visi.

Kūrinio turinys

Žinau... Dar viena komiksais paremta istorija ir dar vienas studijos „Warner Bros.“ bandymas atsitraukti nuo 2013 metais Zacko Snyderio pradėtos niūrios istorijos, kuri prieš 2 metus žlugo su „Teisingumo lygos“ filmu. Ir taip, viską čia nulėmė pinigai, o ne žiūrovų ir kino kritikų neigiami atsiliepimai.

Bet nereikia stebėtis, kad studijos vadovai, nenorėdami atsilikti nuo „Marvel“, nusprendė imtis naujovių, į vieną vietą sukišdami tamsų jų išleidžiamų „DC“ filmų toną.

B8tent dėl to gavome nuotaikingą pramogą pavadinimu „Akvamenas“, kuri pasaulyje užsidirbo virš milijardo dolerių ir tapo pačiu sėkmingiausiu „DC“ komiksais paremtu projektu bei šią režisieriaus Davido F. Sandbergo juostą.

Eidamas žiūrėti „Shazam!” turėjau visiškai minimalius lūkesčius, nes nors ir žinojau, kad yra toks superherojus, apie jį ir jo žygdarbius komiksų puslapiuose buvau mažai informuotas. Todėl tik prieš pat filmo premjerą paėmiau į rankas vieną komiksą pasižiūrėti, kaip šis galiūnas ten pavaizduotas.

Ir, mano didelei nuostabai, išvydau lengvesnę „Deadpool“ versiją, kuri ne tik pralinksmino mane skaitant komiksą, bet ir suteikė labai daug pozityvių emocijų filmo peržiūros metu.

O dabar - apie viską nuo pradžių.

Filmas „Shazam!” – tai netipinė komiksų ekranizacija, kurioje komedija persipina su fantastika ir netgi drama. Tačiau kad ir kiek juostoje būtų fantastinių elementų, o pagrindinio herojaus Bilio gyvenimo drama atrodytų graudinančiai, visa tai nuėjo į antrąjį planą, užleidžiant pirmenybę komedijai. Būtent taip ir reikia žiūrėti šį filmą, norint gauti maksimalų efektą.

Komedijos elementai juostoje susidėjo iš dviejų perspektyvų – pakankamai juokingai pristatomų jaunų herojų, kurie turėjo ne tik, ką pasakyti, bet ir savo stereotipiniais bruožais pabrėžti visas šiame žanre matomas klišes, bei labai nuotaikingo Shazamo bandymo suvokti savo galimybių ribas. Sujungus šias dvi „Shazam!” istorijos varomąsias dalis, gauname puikų bendrą vaizdą, kuris priverčia kvatoti net ir pačiose nepatogiausiose scenose.

Net nesitiki, jog šis filmas priklauso „DCEU“, o ne „Marvel“ studijos išleistai kino visatai.

Ir jeigu jau užsiminiau apie „DCEU“, tai galiu pasakyti, jog juosta tikrai priklauso šiai kino visatai dėl joje pateikiamų elementų, susijusių su Betmenu, Supermenu ir Akvamenu. Mano nuomone, tai yra išties gerai, gal ateityje išvysime Shazamą šalia šių mano paminėtų personažų. Nors... Filmo pabaigoje kažkas įvyksta.

Kaip galėjote suprasti, pagrindiniu filmo akcentu čia tampa ne pati istorija, o herojai, kurie ir leido jai vystytis tinkama linkme. Pagrindinis filmo personažas Bilis juostoje buvo pristatytas pakankamai išvaizdžiai, dėl ko nekyla visiškai jokių klausimų apie jo praeitį, kuri lyg ir atrodė labai miglota pačioje filmo pradžioje.

Tačiau ne jis tapo filmo pažiba, o jo alter-ego Shazamas. Shazamas savo skleidžiama charizma perspjovė visus filme esančius herojus ir aišku savo pateikimu nenusileido daug kalbančiam Deadpoolui. Pasikartosiu. Iki dabar netikiu, kad tai yra „DC“ komiksais paremtas filmas.

Antraplaniai personažai irgi buvo išdirbti. Visi iš filme pasirodžiusių antraplanių veikėjų turėjo savo mini istorijas, kurios susidėjo į vieną bendrą, kas leido dar labiau sustiprinti jų ryšį su Biliu. Net ir filmo blogietis buvo išdirbtas nuo pradžios iki galo, tik, deja, pagrindinis jo tikslas buvo labai jau standartinis ir matytas daugelyje tokio pobūdžio filmų. Bet jis buvo tik tam, kad Shazamas galėtų pademonstruoti savo sugebėjimus.

Kas dėl idėjos, tai galbūt kažkam pasirodys ji labai naujoviška ir dar niekur nematyta, bet čia teks Jus nuvilti. Vaikas suaugusio žmogaus kūne nėra jokia naujovė, nes jau 1988 metais tai buvo padaryta filme „Didelis“. Dėl to šio filmo kūrėjai, norėdami atiduoti pagarbą mano paminėtai juostai su Tomu Hanksu, iš dalies atkūrė legendinę „Didelio“ sceną su pianinu.

Ir tokių scenų, kurios nukreipia į įvairiausius projektus, čia yra apstu. Tik, aišku, norint suprasti jas visas, reikia būti nemažai pasikausčiusiam populiarioje kultūroje. Bet šios „geekiškos“ scenos čia buvo tik kaip smagus priedas prie bendros istorijos, kuri privers juoktis net ir didžiausią paniurėlį.

Veiksmo filme irgi pilna. Kai kurie veiksmo elementai labai priminė Zacko Snyderio „Žmogų iš plieno“, kuriame lygiai taip pat danguje vyko galingas dviejų būtybių susidūrimas. Tik Shazamas su savo priešininku nesunaikino pusės miesto, kaip tą padarė Supermenas, kovodamas su generolu Zodu.

Daugiau, manau, neverta nieko sakyti, o tik rekomenduoti Jums apsilankyti šiame puikiame ir labai komiškame filme, kuris suteikia nuostabią pramogą kino salėje dėl įdomios istorijos ir kokybiško humoro, kuris iš ekrano liejasi per kraštus. Vienareikšmiškai - tai kol kas geriausia metų komedija, kurią bus labai sunku perspjauti.

Techninė juostos pusė

Taip, tai nėra 300 ar net 200 milijonų dolerių kainavęs filmas, todėl nereikia stebėtis, jog jame neišvystame tiek daug specialiųjų efektų kaip kokiame nors „Akvamene“ ar „Teisingumo lygoje“. Bet nuo to vizuali juostos dalis tikrai nenukenčia. Filme yra nemažai scenų, kurios turėjo gerą CGI, ir jų pilnai užteko norint parodyti Shazamo galias. Taip pat, be specialiųjų efektų filmas žavi herojų pateikimu nuo jų aprangos, grimo iki šukuosenų.

Garso takelis smagus. Tiek dainos, tiek ir muzikinės kompozicijos čia buvo pritaikytos laiku ir vietoje, dėl ko buvo puikiai sukurta bendra juostos atmosfera, privertusi jaudintis, kvatoti ir būti įtampoje.

Pagirčiau ir operatoriaus darbą, kuris dėka įvairiausių kameros manevrų privertė jaustis lyg visas veiksmas vyktų šalia mūsų. Taip pat operatoriaus darbo dėka kruopščiai buvo apčiuoti ir patys mažiausi su „DC“ komiksais susiję elementai. Tas privertė pajusti „geekišką“ malonumą.

Garso ir vaizdo montažas aukštumoje, Istorija vystoma labai sklandžiai, dėl ko nenukenčia nei viena siužetinės linijos akimirka, o garsas buvo susitiprintas visur ten, kur vyko žurbūtinė kova tarp geriečių ir blogiečių.

Aktorių kolektyvinis darbas

Iš serialo Čakas“ atpažįstamas aktorius Zachary Levi tapo ne tik didžiausia šio filmo žvaigžde, bet asmeniškai man, vienu iš mėgstamiausių aktorių. Žinau, tai tik vienas filmas, bet jis jame buvo toks fantastiškas, jog tiesiog yra labai sunku jam atsispirti. Čia jis pademonstravo ne tik puikius vaidybinius sugebėjimus, bet ir skleidė tokią charizmą, jog nei vienas aktorius jam čia neprilygo.

Pagrindinį antagonistą suvaidinęs puikusis britų aktorius Markas Strongas irgi pasirodė gerai. Tik jis čia nesukūrė nieko naujo, o tiesiog priminė anksčiau suvaidintus blogiečius filmuose „Šerlokas Holmsas“ bei „Ateini čia arba gausi į dūdą“.

Taip pat juostoje smagiai pasirodė Jackas Dylanas Grazeris, Djimon Hounsou, Michelle Borth, Asheris Angelas, Cooperis Andrewsas, Adamas Brody‘is, Meagan Good, Rosas Buttleris ir kt. Dėl nei vieno personažo šiame filme neturiu jokių priekaištų, nes visi įtikinamai atliko jiems patikėtas roles.

Verdiktas

„Shazam!“ – be galo juokingas ir iš dalies pašiepiantis tam tikrus superherojų filmus kino projektas, kuris kaip diena ir naktis skiriasi nuo kitų „DC“ komiksų ekranizacijų. Lengvai ir nenuobodžiai vystoma istorija, kokybiškai atrodanti išorė ir fantastiškas aktoriaus Zachary Levi pasirodymas – tai tik dalis to, kas gali priversti sugrįžti į kiną antrai charizmos nestokojančio Shazamo dozei.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją