Apie ką mes čia...

Įsikūręs šiaurinėje prestižinio Maskvos rajono „Barvicha" dalyje, policijos komisariatas išgyvena ne pačias geriausias dienas. Prieš pat naujuosius metus mieste pasklido gandas, jog visai netrukus bus uždarytas vienas regiono komisariatas.

Nenorėdami to, kad tai būtų jų darbovietė, pašėlę šiaurinės „Barvichos" policininkai nusprendžia inscenizuoti nusikaltimą, kurį jie vėliau patys ir turėtų išsiaiškinti. Tačiau jie nenutuokė, kad šis jų nekaltai suregztas planas sukels tikrą sąmyšį visame mieste.

Kūrinio turinys

Eidamas į kiną žiūrėti šio filmo buvau labai skeptiškai nusiteikęs. Ir tam, žinoma, buvo kelios labai rimtos priežastys. Pirmoji – tai pagal viską turėjo būti kvaila rusų komedija, antroji – tą komediją kuravo kanalas „TNT", kuris pasižymi labai specifiniais televiziniais projektais, skirtais pakankamai kinui neišrankiems žiūrovams, bei trečia – nebuvau matęs nei vienos serialo serijos, kurio finalu tapo šis filmas.

Pirmoji priežastis yra logiška, nes pastaraisiais metais vos viena ar dvi rusų komedijos buvo vertos dėmesio. Todėl tikėtis, kad čia įvyks kažkoks stebuklas, buvo sunku, nes atsižvelgus į šios juostos bukus anonsus buvo galima sudaryti tik neigiamą nuomonę. Antroji irgi turi pateisinimą. Kiek teko žiūrėti „TNT" serialų ir „Comedy Club" produkciją, labai retai kuris jų projektas galėjo sukelti malonumą. Ir trečioji, mano nuomone svarbiausia – sunku yra vertinti istorijos pabaigą nemačius jos pradžios.

Ir šiais trimis atvejais visiškai klydau. Kaip malonu tą pripažinti, Jūs nes neįsivaizduojat. Filmo pradžioje žiūrovams, kurie nebuvo susipažinę su televiziniu projektu „Pašėlęs policininkas" arba tiksliau „Policininkas iš Rubliovkos", yra duota galimybė per labai trumpą laiką suprasti šios istorijos esmę ir kas tokie yra pagrindiniai „Pašėlusio policininko" herojai. Toks kruopštus ir malonus pateikimas privertė įsijausti į būsimą pasakojimą, kuris prasidėjo nuo labai linksmos scenos.

Būtent linksmos scenos, tam tikros situacijos ir aišku pagrindinių personažų dialogai leido sukurti puikią ir švelniai tariant nerealiai juokingą atmosferą, kuri per pusantros valandos nepaleido nė vienai akimirkai. Filme pilna kuriozinių epizodų, dėl kurių net gali nuo juoko paskausti pilvą. Aišku, patartina eiti į filmą mokant rusų kalbą, nes taip geriau pagausite juokelių esmę. Visgi čia naudojasi ir žargonu, kuris būdingas tik rusų kalbai ir kurio niekaip neišversti į kitą kalbą nors ir kaip to norėtųsi.

Pati istorija – banali, bet net ir ji nepriverčia jaustis nemaloniai ją stebint kino salėje. Tiesiog tai pozityviai ir naiviai pateiktas pasakojimas apie begalinį norą išsaugoti darbo vietą. Bet užtat kokiais būdais tą bandoma daryti, va kur yra visas cinkelis, leidęs neatitraukti akių nuo ekrano.

Daugelis juokingų epizodų yra absurdiški, bet tai dar labiau priverčia kvatoti iš rodomų situacijų. Žinoma, nors ir kaip viskas atrodo šauniai, bet ne visos situacijos čia yra šviežios. Keli pakankamai linksmi epizodai yra nuspėjami, nes tai, ką išvystame ekrane, jau kažkada buvo matyta užsienio komedijose. Bet dėl to peikti šio filmo kūrėjų aš nenoriu. Mano nuomone, jie šias matytas situacijas sugebėjo apžaisti taip, jog jos atrodytų juokingai tame kontekste, kuriame norint sukelti juoko bangas jas ir įterpė.

Tiesa, humoras filme nustebino dar ir tuo, jog daugelyje epizodų buvo kalbama apie vakarų populiariosios kultūros atstovus. Vienu iš tokių atstovų tapo kino genijus Quentinas Tarantino ir du jo šedevrai – „Pasiutę šunys" ir „Bulvarinis skaitalas". Kaip smagiai buvo šiame filme apžaistos šios mano paminėtos juostos, jūs net neįsivaizduojate. Tai reikia pamatyti, nes žodžiai čia bejėgiai.

Taip pat už juokingus epizodus filme buvo atsakingi ir labai charizmatiški personažai. Kiekvienas iš jų - stereotipų maišas, dėl kurio yra dar smagiau žiūrėti šį filmą. Ir kas dar įdomu, jog nors ir nesu matęs serialo, šio filmo kūrėjai leido su jais susipažinti iš itin vaizdingos perspektyvos, dėl ko iš tiesų buvau maloniai nustebintas. Visi herojai atsiskleidė taip gerai, kad buvo galima suvokti jų rolę šioje istorijoje. Tai ne šiaip sau juokingi ir idiotiškus sprendimus darantys veikėjai, bet ir tikslus tam tikrų žmonių karikatūrinis portretas, kuris būdingas šiuolaikinei visuomenei.

Po filmo išėjau pakylėtas. Nuoširdžiai nesitikėjau, kad ši juosta man leis kino salėje praleisti tokį smagų ir juoko kupiną laiką. Dėl ko be jokių abejonių teigiu, jog tai buvo geriausia 2018 metų rusų komedija, kuri savo ruožtu pastūmėjo ir kitam žingsniui – serialo peržiūrai. Todėl jeigu nesate matę serialo, bet norite lengvos ir juokingos pramogos, šis filmas kaip tik jums.

Techninė juostos pusė

Daug kalbėti apie techninius juostos sprendimus nenoriu, nes, mano nuomone, tai yra standartiškai tokio pobūdžio projektams atliktas darbas. Muzika veža, operatorius leidžia smagiai pasijusti stebint visas komedines ir veiksmo reikalaujančias situacijas, garso ir vaizdo montažas tvarkingas, na, ir herojų kostiumai labai puikiai atitiko bendrą naujametinį kontekstą, kurio metu ir vyko visas šios istorijos veiksmas.

Aktorių kolektyvinis darbas

Vieną iš pagrindinių herojų įkūnijęs ir beveik už visą humorą atsakingas aktorius Sergejus Burunovas privertė jau nuo pat pirmų savo pasirodymo akimirkų pamilti jo suvaidintą Vladimirą Jakovlevą. Fenomenalus aktorius, kuris dar yra žinomas ir iš holivudinių filmų įgarsinimų.

Šiuo metu pats populiariausias Rusijoje naujos kartos aktorius Aleksandras Petrovas taip pat pasirodė itin smagiai. Plevėsos ir juokelius mėgstančio krėsti policininko amplua jam labai tiko.

Taip pat iš smagius vaidmenis atlikusių aktorių paminėčiau „Comedy Club" buvusį rezidentą Romaną Popovą ir jo fantastišką šokį po apsilankymo tualete, grubią, bet trapią merginą suvaidinusią Aleksandrą Bortič ir kiaušus užauginusios Alisos Rybkinos vaidmenį įkūnijusią Riną Grišiną. Jie visi privertė ne vieną kartą kvatoti kino salėje.

Verdiktas

„Pašėlęs policininkas: naujametinis nesusipratimas" – be galo absurdiška, daug kuriozinių situacijų turinti, charizmatiškus personažus pristačiusi bei itin lengvai vystoma rusų komedija, kuri be jokių abejonių dėl savo nuostabiai sukurtos komiškos atmosferos nusipelno geriausios 2018 metų rusų komedijos titulo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)