Apie ką mes čia…

Antrojo pasaulinio karo įkarštyje britų žvalgybai kilo puiki mintis dezinformuoti Vokietijos pajėgas ir patį fiurerį Adolfą Hitlerį su svarbia ir visiškai jokios tiesos su realybe neturinčia informacija. Toks žingsnis leistų Sąjungininkams sutvirtinti savo įtakos sferas Sicilijoje, kuri jiems buvo taktiškai itin paranki teritorija. Tačiau iki smulkmenų apgalvotas planas gali sugriūti, nes vienas netikslus žingsnis ir apgaulė paaiškės, o už ją atsakingi bus nužudyti. Ar Sąjungininkams pavyks pergudrauti nacius? Viskas šiuo atveju priklausys tik nuo operacijos „Mincemeat“ įvykdymo.

Kūrinio turinys

Štai ir dar viena neįtikėtina ir labai žaviai sukalta karinė istorija apie itin svarbią misiją, kuri tapo vienu iš ryškių įrankių vedant įnirtingą kovą su tokiu galingu priešu kaip Adolfas Hitleris ir jo vedama Vokietija. Tad žiūrėdamas šį filmą jaučiausi panašiai kaip kadaise žiūrėdamas „Vaizduotės žaidimą“, „Tamsiausią valandą“ ar „Valkirija“. Ir tai buvo nuostabu, nes filmas laikė įtampoje ir iki pat finalo neleido atsikvėpti, nes net ir žinant kuo gi pasibaigė operacija „Mincemeat“, reikėjo sėdėti kaip ant adatų. Bet čia, aišku, ir yra kino magija, kuri leidžia žiūrovus įtraukti į rodomą istoriją, panaudojant įvairias technikas bei pasakojimo manevrus.

Daugžodžiauti apie operaciją „Mincemeat“ tikrai nežadu, nes noriu, kad kiekvienas iš Jūsų pamatytų šį kruopščiai ir iki pat smulkmenų išvystytą planą, kuris, beje, pateikiamas iš itin atviros, ir kas svarbiausia, aiškios bei informatyviai įdomios perspektyvos. Tad peržiūros metu tikrai neturi kilti visiškai jokių klausimų, nes filmo kūrėjai viską pateikia kaip ant lėkštutės. O po filmo, manau, daug kam dar norėsis panaršyti interneto platybėse ir susipažinti su šia istorija bei palyginti ją su tuo, kas buvo pateikta šioje kino juostoje.

Gerai išreikšti filmo personažai ir aiški jų motyvacija sustiprino bendrą filmo dramaturgiją, dėl ko jaudintis dėl vieno ar kito veikėjo likimo tikrai galima. Visgi jų požiūris į rodomą ekrane situaciją bei plano vykdymą priversdavo nuoširdžiai už juos sirgti, nes įtemptų momentų filme tikrai netrūksta. Išskirti vieno konkretaus žmogaus kaip ir nenorėčiau, nes manau, kad visi iki vieno čia buvo svarbūs tame, ką darė ir tuo pačiu visiems svarbiems šios istorijos veikėjams buvo skirtas pakankamai nemenkas ekraninis laikas tam, kad mes, susirinkę kino salėje žiūrovai, tiesiog galėtume suvokti kiekvieną iš jų.

Ties tuo, manau, ir teks man baigti, nes visiškai neturiu noro atskleisti šios juostos paslapčių, nes pati istorija yra paprasta, bet kartu pateikta informatyviai ir įdomiai. Tad kam patinka tokio pobūdžio karinės dramos, būtinai pasižiūrėkite, nes tai elementariai yra tiesiog kokybiškas britų darbas, kuris nei vienai akimirkai nepabosta.

Techninė juostos pusė

Žiūrėdamas šį filmą stebėjausi, kad jo produkcijai buvo nepagailėta pinigų, todėl visa matoma ekrane aplinka atrodė taip autentiškai. Kas, aišku, leido mums akimirksniu persikelti į Antrojo pasaulinio karo laikotarpį bei panagrinėti jo užkulisius Italijos žemėje. Todėl meninis apipavidalinimas ir, žinoma, pats produkcijos dizainas filme atrodo puikiai. Dekoracijos, grimas, kostiumai – tikroviškai atspindėjo karą ir jo padarinius.

Iš geresnių momentų galėčiau išskirti dar į detales sukoncentruotą kameros darbą, slegiančiai įtemptą garso takelį su atmosferą ekrane paryškinančiais kūriniais ir vaizdo montažą. Filmo istorija buvo pateikta sklandžiai ir aiškiai.

Aktorių kolektyvinis darbas

Aktorių kolektyvas parinktas tiesiog puikiai bei suvaidino išties įtikinamai. Tačiau nėra ko čia stebėtis, kai ekrane matai tokius talentingus ekrano veidus kaip Colinas Firthas, Matthew Macfaydenas ar Rufusas Wrightas. Visa šį mano paminėta trijulė ne tik, kad puikiai susidorojo su jiems patikėtais vaidmenimis, bet kartu kiekvienas iš jų pristatė po įsimintiną veikėją, kas irgi pridavė šios juostos bendrai dramaturgijai pakankamai stiprų poveikį.

Iš kitų aktorių galėčiau išskirti Kelly Macdonald, Charlotte Hamblin, Johnny‘į Flynną, Marką Gatissą, Jasoną Isaacą ir Lorne‘ą MacFadyeną, kurie irgi sugebėjo pademonstruoti įtikinamai atrodančius aktorinius sugebėjimus.

Verdiktas

„Operacija Mincemeat“ – dar vienas geras ir įdomiai papasakotas britų karinio pobūdžio draminis kino projektas, kurio didžiausiu pliusu tampa jaudinančiai įtempta tikrais įvykiais paremta istorija. O geras aktorių desantas, puikiai atrodanti išorė ir solidi režisūra tik dar labiau paryškino šio pasakojimo privalumus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją