Filmas iš karto tapo kultūriniu fenomenu, o jame pasirodęs antagonistas pravarde „Vaiduokliaveidis“ – kultiniu maniaku, kurio populiarumas prilygo Maiklui Majersu, Džeisonui Vurhisui ir net pačiam Fredžiui Kriugeriui. To pasėkoje, žiūrovai sulaukė trijų sėkmingų tęsinių ir netgi iš trijų sezonų susidedančio serialo.

Tačiau 2015 metais mirus Wesui Cravenui, kuris buvo atsakingas už visus keturis „Klyksmo“ filmus, idėja sukurti penktąją dalį buvo atidėta ir tik 2020 metais studija „Paramount Pictures“ nusprendė surizikuoti, pamačiusi stulbinančius naujojo „Helovino“ finansinius rezultatus.

Ir štai, po dešimties metų pertraukos nuo ketvirtojo filmo pasirodymo, galiausiai į kinus atkeliauja penktasis filmas, kurio režisieriumi tapo Matto Bettinellio-Olpino ir Tylerio Gilletto duetas, 2018 metais visus nustebinęs su makabrišku trileriu „Slėpynės“. Ar vyrukams pavyks pakartoti pirmtako sėkmę? Tuoj sulauksime atsakymo.

Apie ką mes čia…

Praėjus ketvirčiui amžiaus po kraupių įvykių Vudsboro miestelyje, horizonte pasirodo naujas žudikas. Kas jis toks ir kokie yra jo tikslai niekas nežino, todėl šią paslaptį įminti ir išgelbėti miestelį nuo maniako vėl privalės Sidnė Preskot, Geilė ir Diuvis Railiai.

Kūrinio turinys

Jau ne vieną kartą rašiau, kad labai mėgstu „skerdynių“ tipo filmus, todėl šia tema nesikartosiu, tik pasakysiu, jog „Klyksmo“ serija asmeniškai man yra viena iš mėgstamiausių, nes visi iki šiol pasirodę keturi filmai nebuvo prasti, nors kai kurios dalys žinoma nusileisdavo originalui. Bet taip ar taip, kiekviena istorija ir kiekvienas naujas žudikas išties priversdavo įsitempti ir spėlioti, kas gi slepiasi po „Vaiduokliaveidžio“ kauke.

Tad žinia apie tai, kad pasirodys penktoji dalis, mane pradžiugino, nors ir pakankamai skeptiškai žiūrėjau į šią idėją, nes be serijos tėvo Weso Craveno galbūt viskas pasisuktų kita linkme ir mes gautume pasipinigavimui skirtą marmalą, o ne dėmesio vertą pratęsimą. Ir iš karto pasakysiu – penktasis filmas yra fantastiškas. Tai tokio pat lygio filmas kaip 1996 metais pasirodęs pirmtakas, kuris yra pritaikytas tiek serijos gerbėjams, tiek ir naujos kartos žiūrovams, kurie po šios juostos turėtų susidomėti „Klyksmu“.

Dėl ko toks geras šis penktasis filmas? Ogi dėl nuoširdžios kūrėjų meilės originalui bei pagarbos jam, todėl stebint šią istoriją buvo galima gauti ne vien kruopščiai pateiktą nostalgijos dozę, bet dar ir pasinerti į gudriai išplėtotą istoriją, kuri iki pat finalo privers jausti įtampą bei nežinomybę. Būtent todėl atspėti, kas gi slepiasi po žudiko kauke, bus beveik neįmanoma. Be to, filme kaip ir ankstesnėse dalyse, daug pokalbių vyksta apie pačius filmus, jų specifiką, taisykles ir klišes, kuriomis yra maitinami žiūrovai, todėl pasijuokti irgi čia bus galima. Bet manau, kad šiuos kinomaniškus juokelius labiau suvoks tie žiūrovai, kuriems kinas nėra vien pramoga, o gyvenimo dalis. Jau aš nekalbu apie kraupias mirtis ir makabriškus epizodus, kurie priverčia įtemptai stebėti tai, kas dedasi ekrane.

Patys personažai filme irgi gerai išdirbti. Labiausiai man patiko senoji gvardija, kurios likimas po ketvirtos dalies įvykių kažkiek pasikeitė, o ir įnikti į jų gyvenimą bei suvokti, kodėl jie tapo tokiais, kokiais tapo, man buvo įdomu. Tad Sidnė, Geilė ir Diuvis paperka savo charizma ir kaip jau minėjau, sukelia nuostabų nostalgijos jausmą. O ironiški juokeliai ir sarkastiškos frazės tik dar labiau papildė jų individualumą. Kas dėl naujos gvardijos, tai čia kai kurie personažai gali erzinti, o kai kurie sukelti smagias emocijas. Užtat pagirti reikia „Vaiduokliaveidį“ ir jo motyvą, o taip pat, kokiu būdu jis buvo įterptas į siužetą. Man tai buvo geriausias po originalo žudiko perteikimas, nors ir mėgstu trečios dalies atomazgą.

Ir viskas. Daugiau apie šį filmą Jums nereikia nieko žinoti prieš einant į kiną, nes kitaip susigadinsite sau įspūdžius. Jeigu Jums patinka ši serija – drąsiai lėkite į kiną, o jeigu visgi esate pramogos kine ieškantis žiūrovas ir svarstote ar verta nueiti, tai manau, kad verta, nes pramoga čia tikrai suteikiama, nes filmą nėra nuobodu žiūrėti ir jo gudrus siužetas įtrauks akimirksniu. Tik, žinoma, patarčiau pasižiūrėti prieš tai ankstesnes dalis, kurios leis dar labiau pasimėgauti šiuo nauju „Klyksmu“.

Techninė juostos pusė

Neturiu priekaištų ir techniniams šio filmo niuansams. Makabriškai atrodančios mirtys buvo pagardintos geru grimu ir puikiu kameros darbu, kuriam pavyko ekrane sukurti efektingą pamatą skerdynėms, o garso takelis leido pasinerti į išties šiurpią atmosferą turinčias scenas. Vaizdo ir garso montažas irgi geri, o produkcijos dizainas savo vizija prilygo originaliai juostai.

Aktorių kolektyvinis darbas

Kaip buvo gera vėl pamatyti kartu Neve Campbell, Davidą Arquette‘ą ir Courteney Cox, kurie įkūnijo savo ikoniškus personažus. Ir šiame filme jie padarė tai su dar didesniu užsidegimu, dėl ko stebėti jų vaidybą man buvo vienas didelis malonumas.

Iš naujų veidų filme galima pamatyti tokius aktorius kaip Melissa Barrera, Jenna Ortega, Jackas Quaidas, Dylanas Minnnette‘as, Chesteris Tamas ir Mikey Madison. Taip pat čia pasirodė iš ketvirtos dalies žinoma Marley Shelton. Ir nors nepasakyčiau, kad jie vaidino blogai, visgi originaliai trijulei bei jų skleidžiamai charizmai nei vienas neprilygo.

Verdiktas

„Klyksmas 5“ – su didele pagarba originalui sukurtas ir nemenką intrigą sukeliantis penktasis dar 1996 metais įžiebtos frančizės filmas, kuris nors ir žengia nauja kryptimi, bet visgi siužetiniais sprendimais neatsiriboja nuo pirmtako. Todėl visi elementai, kurie ir padarė pirmąjį filmą tokiu kultiniu ir žiūrovų mylimu, čia yra matomi, dėl ko peržiūros metu galima patirti milžinišką nostalgijos jausmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)