Apie ką mes čia...

Smagiai vakarą leidžiantys septyni geri bičiuliai nusprendžia pažaisti vieną iš pažiūros paprastą, bet labai azartišką žaidimą. Jie visi turi sudėti ant stalo savo mobiliuosius telefonus ir, jeigu kažkas paskambina arba parašo žinutę, viskas yra viešinama. Tačiau pradėję žaisti, jie net nenutuokė, jog šis žaidimas gali kiekvienam iš jų kainuoti labai daug.

Kūrinio turinys

2016 metais pasirodęs paprastas, bet šiuolaikiniam žmogui savo siužetinės linijos principu itin aktualus italų filmas „Tobuli melagiai" tapo ne tik dideliu hitu tėvynėje, bet ir susilaukė nemažos sėkmės už šalies ribų. Toks filmo populiarumas paskatino ir kitų šalių kino kūrėjus nusipirkti teises į scenarijų ir jau savo nuožiūra kurti šios patrauklios istorijos perdirbinius. Viena tokių šalių buvo Rusija.

Bet tik nepagalvokite, kad rusai pirmieji sukūrė „Tobulų melagių" perdirbinį, nes taip nėra. Oficialiai scenarijų įsigijo 18 šalių ir jau 10 iš jų sugebėjo išleisti šią istoriją. Kartu su rusiška versija yra pasiekiamos vengrų, turkų, meksikiečių, ispanų, korėjiečių, indų, kinų, graikų bei prancūzų juostos. Taip pat dar sulauksime ir šiuo metu kuriamų lenkų, vokiečių, švedų, amerikiečių ir netgi lietuvių filmų. Pagrindinė visų perdirbinių esmė yra tik paties žaidimo idėja, bet ne jo turinys. Kiekvienoje šalyje turinys yra pritaikomas pagal tų šalių aktualijas ir žmonių mentalitetą.

Esu matęs kelis perdirbinius ir kiekvienas iš jų skyrėsi kaip diena ir naktis, todėl belaukdamas rusų versijos tikėjau, kad ir čia viskas turi būti ne taip, kaip buvo originale. Ir nors mano spėjimai pasitvirtino tik iš dalies, galiu pagirti „Kvarteto I" vyrus, kurie dar kartą leido įsitikinti jų talentu.

Naujasis charizmatiško ketverto filmas sugeba savyje išlaikyti ne tik šmaikštų originalios juostos pavidalą, bet dar ir leidžia patirti daug įvairiausių emocijų stebint kiekvieną filmo personažų žingsnį. Būtent ant personažų ir laikosi visas šios istorijos pamatas. Kaip originale, taip ir čia mes turime skirtingus tiek savo gyvenimo būdu, tiek ir pasaulėžiūra žmones, kuriems yra būdingi daugelio iš mūsų neigiami bruožai. Ir tai išties traukia dėmesį, nes atsižvelgus į kiekvieną iš ekrane pateiktų veidų, mes tikrai galime save sutapatinti su bent vienu iš jų. Toks psichologinis filmo kūrėjų ėjimas priverčia dar labiau įsijausti į rodomą veiksmą.

Ekrane mums yra pristatomi septyni patologiniai melagiai, kurie net to nenorėdami, sugeba pameluoti savo artimiausiems, o ką jau kalbėti apie draugus, su kuriais juos sieja tik ilgi pažinties metai, o ne bendras vedybinis gyvenimas su nuopuoliais ir laimėjimais. Visos situacijos, į kurias patenka kiekvienas iš filmo herojų ir jų būdai išsisukinėti iš jiems nepalankių akimirkų ne tik pralinksmina, bet dar ir priverčia susimąstyti apie tai, kaip melas gali sugriauti šeimas, draugystes ir netgi žmogaus gyvenimą.

Tik, aišku, atmosfera filme nuo to nesikeičia, nes nepamirškime, kad tai yra komedija, o ne drama. Todėl filmo kūrėjų tikslas buvo suteikti žiūrovui smagią, neprailgstančią, bet ir prasmingą pramogą, o ne slegiantį reginį, po kurio išėjus iš kino norėtųsi išgerti, kad užsimiršti. Ir tai akivaizdus šios juostos pliusas, nes pramoga ir pozityvi atmosfera čia yra pirmoje vietoje.

Kalbėti apie herojus aš tikrai nesiruošiu, nes bent mažytė paminėta detalė apie juos galėtų atskleisti kur kas daugiau, nei aš norėčiau. Bendrai kalbant, visi jie sugebėjo pritraukti prie ekrano dėka savo išskirtinumo bei nepaprastų problemų sprendimo būdų. Vienais tu žaviesi, kitais šlykštiesi, bet, kaip ir gyvenime, ne visiems žmonėms gali jausti simpatiją. Taip pat atskleisti santykiai tarp herojų ir jų nuoširdūs pokalbiai priverčia jaustis taip, lyg pats būtum dalyvavęs jų vakaronėje. Viskas natūralu ir neperdėta, kaip gyvenime.

Tai yra tikrai dėmesio vertas perdirbinys, kuris, kaip ir originalas, suteikia nemažai smagių akimirkų kino salėje bei leidžia po seanso pajausti šiek tiek daugiau, nei vien gerą pojūtį. Na, o lyginant su kitais mano matytais perdirbiniais, rusų versija nusileidžia tik kiniškam filmui dėl jo intriguojančios pabaigos. Todėl rekomenduoju šį „Kvarteto I" naują projektą ne tik tiems, kurie nėra matę originalo, bet ir jau su šia istorija susipažinusius žmones.

Techninė juostos pusė

Apie techninius sprendimus filmuose, kurių veiksmas vyksta vienoje patalpoje, kalbėti yra sunku, nes didžiausiais akcentais ten tampa kameros darbas, vaizdo montažas ir muzika. Šiuo atveju, operatoriaus darbas buvo puikus. Kruopščiai apčiuoptos svarbios siužetinės detalės su herojų mimika tapo neįkainojamos vystant siužetinę šios juostos liniją.

Tą patį pasakyčiau ir apie filmo garso takelį, kurio muzikinės kompozicijos buvo įterptos vietoje ir laiku. Montažu taip pat negalima skųstis, nes pati istorija žiūrisi dinamiškai bei šiek tiek užsuktai, dėl ko intriga išlieka beveik iki pat finalo.

Aktorių kolektyvinis darbas

Jau daug metų kino ekrane pasirodantys vyrukai iš „Kvarteto I" ir vėl leido puikiai praleisti laiką kino salėje stebint jų natūralią ir šiek tiek sarkastiškais elementais perpildytą vaidybą. Ryškiausiu šios istorijos personažu tapo aktoriaus Rostislavo Haito įkūnytas Borisas, kurio atskleistos paslaptys ir bandymai išsisukti nuo atsakomybės kėlė juoką. Taip pat dėmesį traukė ir Leonido Baraco suvaidintas Vadimas. Su juo buvo nemažai keistų ir nejaukių akimirkų, kurios privertė susimastyti bei pažvelgti kitaip į santykius.

Kiti filmo aktoriai – Aleksandras Demidovas ir Kamilis Larinas pasirodė gerai, nors jų personažai ir netryško tokia charizma, kaip jau mano paminėtų dviejų aktorių įkūnyti herojai.

Vyrams į pagalbą atėjo šaunių moterų gvardija, kurią sudarė šarminga Irina Gorbačiova, žavi Marina Mironova ir jaunatviška Veronika Kornenko. Kiekviena iš jų dėka savo puikiai įkūnytų personažų privertė vyrukus atsiskleisti iš dar jiems patiems nematytų perspektyvų.

Verdiktas

„Ką tu nuo manęs slepi?" – neprailgstantis, juokingas ir prasmingas populiaraus italų filmo „Tobuli melagiai" istorijos perdirbinys, kuris iš originalo pasiskolino ne tik istorijos pamatą, bet ir jos vystymo principą. Ši nauja istorija nėra visiškai nepriklausoma, bet pats kino projektas pateiktas tvarkingai. Dideliu pliusu čia tampa ir netikėti siužeto vingiai bei pagrindinių aktorių vaidyba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją