Taip po dviejų ne itin pagirtinų sezonų televizijoje, dienos šviesą išvydo dar vienas pilno metro filmas „Išvalymas amžiams“, kuris neva turi padėti riebų tašką visoje šioje kruvinoje istorijoje.

Apie ką mes čia…

Pasibaigus kasmetinei išvalymo nakčiai, siaubo ir nevilties apimti žmonės gali pagaliau ramiai atsikvėpti bei toliau gyventi kaip gyvenę. Tačiau ne visiems tai yra lemta, nes Teksase atsiranda grupuotė, kuri nori pratęsti šias makabriškas linksmybes. Ir į jų pinkles atsitiktinai patenka nuo kartelių bėganti meksikiečių pora, kuriai gresia dar vienas didelis pavojus. Ar jiems ateis kas nors į pagalbą? Ar visgi jų laikas šioje žemėje yra suskaičiuotas? Viską nulems likimas.

Kūrinio turinys

Esu rašęs apžvalgas kiekvienam šios serijos filmui ir iki 2018 metų juostos pasirodymo buvau net savotišku „Išvalymo“ gerbėju. Ir iki šiol manau, kad antrasis filmas yra ne tik geriausiu iš visų šios serijos projektų, bet ir vienu iš geresnių mano matytų išlikimo temos filmų per pastarąjį dešimtmetį. Bet kai išvydau „Pirmąjį išvalymą“, o po jo sekusį serialą, supratau, kad kūrėjai ne tik išsikvėpė su savo idėjomis, bet dar ir negalėjo pasiūlyti nieko kokybiško elementariame veiksmo plane. Todėl buvau labai skeptiškai nusiteikęs šiam naujam projektui, kuris kaip ir turi tapti paskutiniu šios serijos akordu. Tą patį beje kūrėjai sakė ir apie 4-ąją dalį.

Kitas momentas, kuris mane ne itin žavėjo, jog šis filmas buvo kuriamas kaip tam tikras manifestas prieš tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo politiką. Bet dėl pandemijos projektą teko perkelti į kitus metus, dėl ko savo gvildenamomis temomis jis atrodo ne tik, kad neaktualus, bet dar ir tiesiog juokingas tuo kontekstu, kuriuo jis buvo paremtas. O daugiau kaip ir kūrėjai nieko svarbaus pasiūlyti negalėjo. Bet čia buvo mintys iki filmui pasirodant kinuose. Ar nuojauta manęs neapgavo? Deja, bet neapgavo.

Kaip filmas iš serijos „Išvalymas“, jis tikrai žvalesnis ir geriau pateiktas nei „Pirmasis išvalymas“ ar tuo labiau serialas, bet jeigu žiūrėsime vien į pačią idėją, tai ji visiškai nieko naujo nepateikia apart kelių su rasizmu ir nacionalizmu susijusių aspektų. Visgi pagrindiniais herojais čia kaip ir tampa meksikiečiai, o užpuolikais – neonacistiniais šūkiais besisvaidantys ir savimi besipuikuojantys patriotai. Tai ši tema ir yra gvildenama visos juostos metu. Bet tikėtis kažkokių gilesnių išvedžiojimų nereikia, nes mums yra tiesiog numesti skirtingų tautų žmonės ir vienų iš jų agresija kitiems. O ir charizmos bei išskirtinumo veikėjuose nebuvo matyti, dėl to susitapatinti su jais nebuvo lengva. Ir kalbu aš ne vien apie užpuolikus, bet ir apie aukas, kurioms reikia jausti sielvartą dėl situacijų, į kurias jie patekdavo. Bet man emocijos buvo nulinės, nes elementariai nebuvo ekrane matyti jokio ryšio tarp herojų ir žiūrovo.

Kalbant apie patį veiksmą ir smurtą, tai jo čia tikrai pakanka, kad peržiūra neprailgtų ir suteiktų žiūrovui įtemptą laiką kino salėje. Ties tuo mano nuomone buvo sužaista tikrai neblogai ir ne taip nuobodžiai kaip seriale ar 2018 metų filme. Smurto proveržio juostoje gal tik kažkiek mažiau ir jis nėra toks išradingas kaip ankstesnėse dalyse, bet visumoje, tai tikrai netrikdo, nes filmas atlieka savo esminę funkciją, būdamas žvalia pramoga žanro gerbėjams.

Techninė juostos pusė

Vizualiai visi „Išvalymo“ projektai atrodo pigiai, bet tuo pačiu ir žaviai dėl meninių sprendimų ir kiekvienam filmui atskirai sugalvoto produkcijos dizaino. Tad dekoracijos, kostiumai, grimas – pamalonina akis, o kameros darbas ekrane mano nuomone visai gerai leido pajusti įtampą dėl efektingų ir žvalių kameros judesių. Nusiskundimų dėl garso ir vaizdo montažo bei muzikinės palydos irgi nėra.

Aktorių kolektyvinis darbas

Iš viso aktorių kolektyvo pažįstamais daugeliui veidais taps tik du vyrukai – Joshas Lucasas ir Willas Paxtonas, kurie beje ir profesionaliausiai atliko jiems patikėtus personažus. Ne aukšto lygio vaidyba, bet įtikinama. Kiti svarbesnius veikėjus ekrane įkūniję aktoriai kaip Tenochas Huerta, Ana de la Reguera, Veronica Falcon ir Cassidy Freeman buvo pakenčiami. Na, bet nuoširdžiai, į tokius filmus tikrai einama ne dėl vaidybos.

Verdiktas

„Išvalymas amžiams“ – nuvalkiotas savo idėja bei pavėluotą antitrumpinę žinutę skleidžiantis jau penktasis 2013 metais prasidėjusios serijos filmas, siūlo dar kartą ištikimiems „Išvalymo“ gerbėjams atsidurti pavojingame, smurto kupiname ir beribės žmogaus fantazijos perpildytame pasaulyje bei tuo pačiu leidžia dar patirti neprailgstančią ir įtampos kupiną pramogą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)