Žinoma, tokia sėkmė privertė prodiuserius imtis daugybės tęsinių, kurie su metais vis prastėjo ir prastėjo, nors, keista, bet finansiškai jie būdavo pelningi. Taip mes ir sulaukėme net septynių „Helovino“ pratęsimų bei dviejų Robo Zombio surežisuotų perdirbinių, kurių žemi reitingai galiausiai parodė kūrėjams, jog reikia kažką keisti šioje serijoje, nes kitaip susidomėjimas „Helovinu“ sumažės ir galiausiai teks sustabdyti šį vis dar nemenką potencialą turintį konvejerį.

Taip 2018 metais gimė idėja atgaivinti „Helovino“ seriją su pakankamai įdomia koncepcija – ignoruoti visus iki šiol pasirodžiusius tęsinius ir pristatyti tiesioginį originalaus filmo pratęsimą. Toks režisieriaus ir filmo prodiuserio Davido Gordono Greeno manevras pasiteisino ir, sugrįžęs į kino ekranus, naujas „Helovinas“ tapo mega hitu. Tas pats laukė ir antrojo pratęsimo, kuris dienos šviesą išvydo 2021 metais.

Dabar atėjo metas užbaigti naują trilogiją bei tuo pačiu atsisveikinti su ta istorija, kurią prieš beveik keturiasdešimt penkerius metus mums padovanojo Johnas Carpenteris. Tačiau ar „Helovinas baigiasi“ pagarbiai užbaigs legendinio Maiklo Majerso ir Lorės Stroud žūtbūtinę akistatą? Ir ar tai tikrai finalas?

Apie ką mes čia…

2018 metais Helovino naktį išsilaisvinęs ir išskerdęs nemenką skaičių žmonių, Maiklas Majersas netikėtai ketveriems metams dingo iš policijos ir pačios Lorės Stroud akiračio. Per tą laiką į Hadonfildo miestelį atėjo ramybė ir niekas net negalėjo pagalvoti, jog blogis vėl iškils į paviršių ir su juo miestiečiams pakartotinai teks kovoti, siekiant apsaugoti savo bei artimų žmonių gyvybes. Tarp jų – ir Lorė, kuri šįkart yra galutinai pasiryžusi nužudyti Maiklą ir užbaigti prieš keturis dešimtmečius prasidėjusi košmarą.

Kūrinio turinys

Pasakysiu atvirai – šiek tiek esu nusivylęs tuo, jog šios finalinės naujos trilogijos dalies kūrėjai kiek nuėjo į lankas su savo pažadais išlaikyti vienos Helovino nakties koncepciją. Aiškinu, jeigu kažkas nesuprato, ką parašiau. Pirminė idėja buvo tokia, jog naujos trilogijos veiksmas turėjo rutuliuotis vienos nakties eigoje, o mes matome pratęsimą, kuris nukelia ketverius metus į priekį nuo tų įvykių, kuriais buvo pasibaigęs 2021 metų filmas „Helovinas žudo“. Ir taip, čia mano vienintelis priekaištas šiai juostai, kuri, mano nuomone, pakankamai įdomiai ir tuo pačiu netikėtu siužetiniu sprendimu užbaigė visą Lorės ir Maiklo istoriją.

Pabūsiu paslaptingas ir pasakysiu tiek, kad filmo pateikimas yra labiausiai priartintas prie originalo ir pirmojo tęsinio, kuriuose dominavo dramaturgija bei šiokie tokie nuostabą keliantys siužetiniai elementai su nostalgijos prieskoniu. Jeigu tikitės tik „skerdynių“, kas buvo rodoma per filmą „Helovinas žudo“, deja, to nepamatysite čia, nes šįkart kadre dominavo ne atviras smurtas, o savotiška drama su psichologiniais elementais. Ir ne, nepagalvokite, kad „Helovino“ serijos finale truks žiaurumo. Jo tikrai yra, bet filmas sugeba pasiūlyti ne vien žudymą, o dar ir logiškai vystomą istoriją.

Personažai filme kelia simpatijas, nes tiek Maiklas, tiek Lorė yra sutverti vienas kitam, dėl to jų susitikimas ir ikoniški momentai virpina širdį, nes nuoširdžiai norisi, kad vienam iš jų galiausiai pasisektų nugalėti kitą. Neatskleisiu, už ką sirgau, bet manau, kad kiekvienas žiūrovas stebėdamas jų akistatą pasirinks savo pusę. Kiti personažai filme irgi neblogi, o kai kurie iš jų turėjo nemažai ekraninio laiko pasirodyti, nors ir ne visiems pavyko pademonstruoti savo tikrą potencialą, kuris pakankamai ryškiai buvo eskaluojamas ankstesniame serijos filme.

Tad jeigu jums patinka „Helovino“ serija, žūtbūt privalote pamatyti jos finalą, kuris, tikiu, patenkins ne vieną gerbėją.

Techninė juostos pusė

Manau, kad vienas iš esminių „Helovino“ filmų akcentų yra jo ikoniškas garso takelis, kuris čia irgi skamba ne vieną kartą suteikdamas reikiamą atmosferą ir tuo pačiu nostalgijos jausmą, kuris neapleidžia iki pat finalo. Galingas garso montažas, tvarkingas vaizdo montažas, efektingai ir atvirai pateiktas reginys dėka operatoriaus daromų manevrų su kamera ir, aišku, produkcijos dizainas neleido nuobodžiauti nei vieną akimirką. Kalbant apie meninį apipavidalinimą – jis tiesiog fantastiškas. Tad visumoje, filmas savo žanre ir temoje atrodo kaip saldainis.

Aktorių kolektyvinis darbas

Be aktorės Jamie Lee Curtis ši serija nebūtų tokia, kokia yra. Todėl jos paskutinis pasispardymas ekrane ir ikoniškosios Lorės Stroud įkūnijimas buvo vertas plojimų. Vaidino ji natūraliai, emocionaliai ir labai įsimintinai. Bet tuo pačiu man patiko ir antraplaniai aktoriai, pvz., Willas Pattonas, Andi Matichak, Kyle Richards, ir patį Maiklą Majersą suvaidinę Jamesas Jude‘as Courtney su Nicku Castle‘u.

Verdiktas

„Helovinas baigiasi“ – epiška ir pagirtina legendinės 1978 metais prasidėjusios istorijos pabaiga, kuri serijos gerbėjams turėtų sukelti nemažai emocijų, o tuo pačiu ir pamaloninti skerdynių tipo filmų entuziastus savo siužetu, nebloga režisūra, tvarkingais techniniais aspektais ir aktorės Jamie Lee Curtis finaliniu šou Lorės Stroud amplua.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją