Jis teigė per nemažą laikotarpį įgijęs romų pasitikėjimą bei supratęs, kaip visuomenė turėtų su jais bendrauti.

"Aš įgyjau tų žmonių pasitikėjimą. Jie padėjo man suprasti, kaip su jais turėtų bendrauti visuomenė, kad surastų dialogą", - sakė S.Beržinis.

Paklaustas, su kokiais sunkumais susidūrė kurdamas filmą, režisierius sakė, jog sunkiausia jam buvo išgyventi prieš daugiau nei metus romų tabore vykusį sostinės savivaldybės inicijuotą nelegalių romų pastatų tabore griovimą.

"Man buvo sunku atsidurti tose situacijose, kuomet romai buvo skriaudžiami pažeidžiant įstatymus. Tuomet teko susidurti su šeimomis, kurių vaikai patyrė policijos smurtą, buvo sumušti. Kadangi aš buvau su jais, aš išgyvenau tą neteisybę, kurią jie išgyvena labai dažnai", - patirtimi dalijosi S.Beržinis.

Tačiau apskritai šio filmo kūrybos procesą S.Beržinis įvardija kaip "labai lengvą". "Nepasakyčiau, kad kažkas būtų buvę ypatingai sunku. Man greičiau buvo malonu dirbti. Tai buvo kaip reta lengvas filmas", - kalbėjo režisierius.

Pasak jo, žiūrovai jo kūrinį turėtų pamatyti visų pirma todėl, kad "išvystų talentingą, gyvybingą, poetišką tautą, kuri gyvena greta ir apie kurią labai mažai žinome".

Filmo kūrimo idėja S.Beržiniui gimė kone prieš ketverius metus, kuomet režisieriui teko pabendrauti su keliomis romų šeimomis. Tuomet jis suprato, kaip stipriai visuomenėje įsišaknijęs požiūris skiriasi nuo tikrovės.

Minėto dokumentinio filmo, kurio kūrimas režisieriui užtruko pusmetį, premjera "Skalvijos" kino centre įvyko ketvirtadienį. Pasak režisieriaus, šio filmo biudžetas - 55 tūkst. litų, iš kurių 50 tūkst. litų skyrė Kultūros ministerija, dar 5 tūkst. - Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas.

Dokumentinio filmo trukmė - 31 minutė.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos tinklapyje skelbiama, jog dokumentinis kino pasakojimas atskleidžia iki šiol menkai pažįstamas romų tradicijas, šviesius ir skausmingus istorijos puslapius, pasakoja apie nelengvus bandymus surasti savo vietą šiuolaikinėje visuomenėje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją