Pateikiame įdomiausius faktus, kurie liko už kadro kuriant šį filmą:

2014 metų balandžio 18 dieną sniego lavina Evereste pražudė 16 žmonių – daugiau negu 1996 metų tragedija, pagal kurią buvo sukurtas šis filmas. Daugumą žuvusiųjų sudarė šerpai, kurie ruošėsi artėjančiam kopimo sezonui. Filmavimo darbus teko atidėti.

Kai Robbo Hallo komandos narių klausia, kodėl jie kopia į Everestą, visi atsako: „Nes jis ten yra“. Būtent taip atsakė George`as Mallory, kai 1924 metais per vieną interviu buvo paklaustas, kodėl rizikuos savo gyvybe, mėgindamas pirmasis įveikti Everestą. G. Mallory dingo 1924 metų liepą, kai mėgino įkopti į Everestą. Jo palaikai buvo rasti tik 1999 metais, už 245 m nuo viršūnės.

Robbą Hallą iš pradžių turėjo įkūnyti Christianas Bale`as, bet jis pasirinko vaidmenį kitame filme – „Exodus. Gods and Kings“ („Egzodas. Dievai ir karaliai“, 2014 m.).

Anatolijus Boukrejevas, ekspedicijos „Mountain Madness“ vedlys, žuvo 1997 metų gruodžio 25 dieną, kopdamas į Nepalo Anapurnos kalną.

Pati istorija ir kai kurios stilizuotos scenos buvo pasiskolintos iš IMAX filmo „Everest“ („Everestas“, 1998 m.).

Sraigtasparnio pilotas Vijay Lama, kuris filmavosi šiame filme, yra vienas labiausiai patyrusių pilotų Nepale.

Pavadinimą Everesto viršukalnei 1865 metais davė Andrew Waugh. Kalnas pavadintas pagal serą George`ą Everestą, kuris XIX amžiaus 3-ajame dešimtmetyje nustatė, kad jo viršūnė yra aukščiausias Žemės taškas virš jūros lygio. Originalusis tibetietiškas kalno pavadinimas – Džomolungma – reiškia „pasaulio motiną deivę“. Viršukalnės aukštis siekia 8 848 m.
Jasonas Clarke`as Christianą Bale`ą pakeitė tiek šiame filme, tiek „Terminator Genisys“ („Terminatorius 5“, 2015 m.).

Šerpas Pemba priklausė agentūros „Adventure Consultants“ ekspedicijai kaip bazinės stovyklos šerpas. Šiai ekspedicijai vadovavo Robbas Hallas.
Išgyvenęs Lou Kasischke, tapęs filmo konsultantu, savo prisiminimus apie šią Everesto tragediją paskelbė knygoje „After the Wind“ („Po vėjo“).

Filme trumpai sušmėžuoja Tenzingo – Hillary oro uostas (filme vadinamas Luklos oro uostu). Dėl oro uostą supančių kalnų ir šlaituose įrengtų kilimo bei tūpimo takų jis laikomas pavojingiausiu pasaulio oro uostu.

Filmas pasirodė 2015 metais – pirmaisiais metais nuo pat 1974-ųjų, kai niekam nepavyko sėkmingai įkopti į Everestą.

Vienu filmo momentu užsimenama, kad Everestas priklauso grupei „8000“. Ji apima 14 viršukalnių, kurių aukštis siekia per 8 tūkst. metrų. Tai yra:

• Everestas (Nepalas, aukštis 8 848 m);
• K2 (tarp Pakistano ir Kinijos, aukštis 8 611 m);
• Kančendžunga (Nepalas, aukštis 8 586 m);
• Lotsė (Nepalas, aukštis 8 516 m);
• Makalu (Nepalas, aukštis 8 485 m);
• Čo Oju (Nepalas, aukštis 8 201 m);
• Dhaulagiris (Nepalas, aukštis 8 167 m);
• Manaslu (Nepalas, aukštis 8 163 m);
• Nanga Parbatas (Pakistanas, aukštis 8 126 m);
• Anapurna I (Nepalas, aukštis 8 091 m);
• Gašerbrumas I (Pakistanas, aukštis 8 080 m);
• Brod Pikas (Pakistanas, aukštis 8 051 m);
• Gašerbrumas II (Pakistanas, aukštis 8 035 m);
• Šišapangma (Nepalas, aukštis 8 027 m).

Aktorių komandai priklauso penki „Oskarams“ nominuoti aktoriai: Jake`as Gyllenhaalas, Johnas Hawkesas, Keira Knightley, Emily Watson ir Joshas Brolinas.

Keira Knightley visoms savo scenoms nusifilmavo per šešias dienas.

Beko sūnų Bubą vaidino Baltasaro Kormakurso 13 metų sūnus.

2015 metų birželio 4 dieną internete pasirodė pirmasis šio filmo anonsas. Jo metu buvo prašoma paaukoti lėšų nukentėjusiems per 2015 metų balandžio žemės drebėjimą Nepale.

Filme veiksmas vyksta 1996 metų kovo – gegužės mėnesiais.

Robin Wright ir Michaelas Kelly kartu vaidina „Netflix“ seriale „Kortų namelis“ (2013 m.).

K. Knightley vaidino jau ketvirtame filme, kuriam muziką kūrė Dario Marianelli. Ankstesni filmai buvo „Pride & Prejudice“ („Puikybė ir prietarai“, 2005 m.), „Atonement“ („Atpirkimas“ (2007 m.) ir „Anna Karenina“ („Ana Karenina“, 2012 m.).

Tai pirmasis „Walden Media“ filmas, kurtas su kino studija „Universal Pictures“. Be to, tai antrasis bendrovės filmas, kuriam Amerikos kino filmų asociacija suteikė amžiaus cenzo reitingą PG-13.

Johnas Hawkesas ir Joshas Brolinas kartu taip pat pasirodo filme „American Gangster“ („Amerikos gangsteris“, 2007 m.).

Jasonas Clarke`as ir Elizabeth Debicki anksčiau kartu vaidino filme „The Great Gatsby“ („Didysis Getsbis“, 2013 m.).

2014 metų sausio 30 dieną „Universal“ paskelbė, kad filmas pasirodys 2015 metų vasario 27 dieną. Tačiau kovo 21 dieną filmo premjera buvo nukelta į 2015 metų pabaigą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)