J. F. Nashas ir 82 metų Alicia Nash iš Prinstono miestelio žuvo šeštadienį per taksi avariją, pranešė valstijos policija.

Kolega, kuris anksčiau šią savaitę kartu J. F. Nashu gavo apdovanojimą Norvegijoje, sakė, kad jie buvo ką tik atskridę į Ameriką ir pora su taksi išvyko iš oro uosto į namus.

Russellas Crowe, kuris suvaidino J. F. Nashą juostoje „Nuostabus protas“ savo „Tweeter“ paskyroje parašė esąs „priblokštas“.

„Stebinanti partnerystė, – parašė jis. – Nuostabūs protai, nuostabios širdys.“

Žinomas kaip talentas ir ekscentrikas J. F. Nashas daug metų buvo susijęs su Prinstono universitetu, kur dirbo tiriamąjį darbą matematikos srityje.

Nobelio ekonomikos premiją jis laimėjo 1994 metais už indėlį į lošimų teoriją, kuri padėjo giliau pažvelgti į žmonių konkurencijos dinamiką. Jo samprotavimai yra laikomi vienomis įtakingiausių idėjų 20 amžiuje.

Vos prie kelias dienas J.F.Nashas gavo Norvegijos mokslo ir literatūros akademijos premiją Osle kartu su Niujorko universiteto matematiku Louisu Nirenbergu, kuris sakė kalbėjęsis su pora apie valandą Niuarko oro uoste, kol ji laukusi taksi.

L. Nirenbergas pareiškė, kad J. F. Nashas buvo išties didis matematikas ir „savitas genijus“.

Naujojo Džersio valstijos policija nurodė, kad Nashai buvo išmesti iš automobilio per susidūrimą, kuris įvyko maždaug 16 val. 30 min. vietos laiku šeštadienį Monrou miestelyje, esančiame maždaug už 24 km į šiaurės rytus nuo Trentono. Taksistas po avarijos buvo hospitalizuotas.

Žinia apie kolegos ir jo žmonos žūtį sukrėtė L. Nirenbergą.

„Mes kartu buvome tokie laimingi, – sakė jis. – Tai atrodė it sapnas.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)