Režisierius Johnas Singletonas nujautė, kad atnaujintas ir modernizuotas "Šaftas" turės nemažą populiarumą Amerikoje, o galbūt ir visame pasaulyje. Jis įsigijo filmo teises 1987 m. už nežinomą sumą iš kompanijos "Turner Classic". Pirmasis jo kandidatas pagrindiniame vaidmeniui buvo aktorius Wesley Snipesas.

Kompozitorius Isaacas Hyesas, sukūręs pagrindinę dainą oroginaliam "Šaftui" ir iškovojęs už šį darbą "Oscaro" premiją, gavo pasiūlymą įrašyti naują dainą apie kiečiausią Niujorko detektyvą.

"Šaftas" buvo pats pirmasis afroamerikietiškas filmas, po kurio atsirado naujas kino žanras "blaxploitation". Vien tik nuo 1971 m. iki 1975 m. Holivude buvo sukurta daugiau nei 2000 filmų, daugiausiai skirtų juodaodžių publikai. Įdomu tai, kad naujose kino juostose buvo stengiasi apgrėbti viską, kas įmanoma. Pavyzdžiui, kino teatruose buvo galima pamatyti vesterną "Bosas nigeris" (Boss Nigger) ar siaubo filmą "Blacula".

Po ypatingos pirmojo filmo sėkmės žiūrovai galėjo pamatyti net du tęsinius "Didysis Šafto nuotykis" (Shaft's Big Score) ir "Šaftas Afrikoje" (Shaft in Africa).

Režisierius Johnas Singletonas turėjo atsižvelgti į aktoriaus Samuelio L. Jacksono prašymą pakeisti kai kurias scenarijaus vietas. Tarp dviejų įžymybių kartais užsiplieksdavo nesutarimai. Garsusis aktorius turėjo pretenzijų dėl herojų dialogo, privertė įtraukti į scenarijų momentą, kad Šaftas atiduoda policijos ženklelį ir eina vienas pat medžioti nusikaltėlius, ir pareikalavo, kad Šafto dėdei (kurį vaidina Richardas Rountree iš pirmojo filmo) būtų skirta daugiau ekraninio laiko.

1973 - 1974 m. buvo rodomas TV serialas apie Džoną Šaftą, kurį ir vėl vaidino tas pats aktorius Richardas Roundtree. Naujajame filme detektyvą Džoną Šaftą labai norėjo vaidinti garsūs juodaodžiai aktoriai Vingas Rhamesas ("Neįmanoma misija"), Delroy'us Lindo ("Dingti per 60 sekundžių"), Donas Cheadle'as ir lotynų amerikiečių kraujo turintis Johnas Leguizamo.

Samuelis L. Jacksonas už vaidmenį kriminaliniame trileryje gavo 10 mln. JAV dol. honorarą. Tuo tarpu, jo pirmtakas Richardas Roundtree už pasirodymą originaliame filme turėjo tenkintis 12,5 tūkst. JAV dolerių.

Originalaus filmo režisierius Gordonas Parksas naujajame filme atlieka trumpą epizodinį vaidmenį.

Pagal pradinį sumanymą naujojo "Šafto" scenarijaus nebuvo meilės scenos. Ji buvo nufilmuota paskutiniu metu ir joje tikrai nedalyvavo Samuelis L. Jacksonas, kurio kūną pakeitė dubleris.