„Esminis instinktas“ tapo tikrų tikriausiu visų 1992-ųjų metų filmu. Tai jam pavyko dėl erotikos, nuogybių ir daugybės rodomų sekso žaisliukų. Tais laikais populiariajame kine tai buvo nemenka egzotika.

To meto paaugliai puikiai prisimena, kodėl norėjo trūks plyš išsinuomoti šį filmą – juk jame rodo nuogą krūtinę ir ne tik.

„Esminis instinktas“ tuo metu buvo tas ypatingas filmas. Filmas, kuriame vaidino bene karščiausia aktorė Sharon Stone.

Šokiravo ir masino ne tik nuogybės – gražuolė nusifilmavo tikrai drąsiose scenose, kurios tuo laiku palikdavo be žado. Nieko keisto, kad visame pasaulyje juosta uždirbo 350 mln. dolerių, buvo nominuota net dviem „Oskarams“.

Štai 20 įdomių faktų, kurių galbūt nežinojote apie „Esminį instinktą“.

1. Sharon Stone Catherine Trammel vaidmuo atiteko po to, kai jo atsisakė net 13 aktorių. Režisierius Paulas Verhoevenas vaidmenį jai pasiūlė po sėkmingo bendro projekto „Total Recall“, bet iš pradžių režisieriaus pasirinkimas nepatiko aktoriui Michaelui Douglasui, kuris norėjo filmuotis su garsesne partnere.

Jis norėjo Julios Roberts ar kitos, tačiau nė viena tuo metu itin garsi žvaigždė tokio kompromituojančio vaidmens nepanoro. Galiausiai M. Douglesas nusileido režisieriui – vaidmuo patikėtas Sh. Stone.

2. Bradas Pittas, Tomas Cruise‘as, Ray Liotta, Patrickas Swayze‘as, Harrisonas Fordas, Kevinas Costneris, Melas Gibsonas, Robertas De Niro, Seanas Pennas, Tomas Hanksas, Charlie Sheenas, Michaelas J. Foxas, Sylvesteris Stallone, Jackas Nicholsonas, Bruce‘as Willisas, Al Pacino, Christopheris Lloydas, Martinas Sheenas, Nicolas Cage, Dennis Quaidas, Jeffas Bridges‘as, Johnas Travolta, Richardas Deanas Andersonas, Donas Johnsonas ir Chuckas Norrisas – visi šie aktoriai buvo svarstomi kaip potencialūs detektyvo Nicko Currano vaidmens atlikėjai. Wesley‘is Snipesas ir Denzelis Washingtonas jo atsisakė. Galiausiai laimėjo M. Douglesas.

3. Nė vienai sekso scenai nebuvo pasitelkti kūno dubleriai, tik M. Douglesas atsisakė filmuotis nuogas iš priekio. Taip pat griežtai pareiškė nenorintis, kad jo personažas būtų biseksualus.

4. M. Douglasas ir Sh. Stone sekso scenose filmavosi intymiausias vietas prisidengę specialiais kūno spalvos genitalijas slepiančiais lipdukais.

5. Pirma svarbi N. Currano ir C. Trammel sekso juosta buvo filmuojama net penkias dienas. Režisierius prifilmavo valandų valandas medžiagos, tikėdamas, kad „Motion Picture Association of America“ privers filmuotą scenos medžiagą redaguoti ir karpyti taip, kad filmas gautų R reitingą. Aišku, jie tą ir padarė.

6. Sekso scenos buvo sumanytos taip, kad Sh. Stone yra sakiusi, jog su M. Douglasu jautėsi kaip „horizontalūs 10-ojo dešimtmečio Fredas Astaire‘as ir Ginger Rogers“.

7. Garsioji kojų sukryžiavimo scena filme atsidūrė be Sh. Stone leidimo, yra sakiusi kino žvaigždė. Ji teigia, kad ją išvydusi skėlė režisieriui antausį. P. Verhoevenas sako, kad jis aktorę buvo įspėjęs apie sceną, tačiau vėliau dėl jos persigalvojo jos agentas.

8. P. Verhoevenas užfiksuotas pasakęs, kad sukurti „Esminį instinktą“ jį paskatino siekis sukurti pirmąjį populiarų Holivudo filmą, kuriame būtų erekcijos būsenos penis. Deja, jo troškimui išsipildyti nebuvo lemta. Nepaisant to, vyriškas lyties organas filme visgi yra.

9. Rašytojas Joe Esterzhasas filmo scenarijų parašė per dešimt dienų be paliovos klausydamasis rokerių „The Rolling Stones“. Iš pradžių norėta filmą pavadinti „Love Hurts“, bet po trijų dienų nuspręsta, kad visgi tai bus esminis instinktas.

10. Aukcione filmo scenarijus buvo parduotas už tuo metu protu nesuvokiamą 3 mln. eurų sumą.

11. J. Esterzhasas prisipažino, kad jo istorijoje žioji didžiulė siužeto duobė: DNR įrodymai. Policija DNR duomenis tyrimuose naudoja nuo XX amžiaus 9-ojo dešimtmečio vidurio, tačiau apie tai filme neužsimenama nė žodeliu.

12. J. Esterzhaso pirminis sumanymas buvo kitoks – Nickas Curranas turėjo būti pareigūnė lesbietė, o jos vaidmeniui būtų pasirinkta Kathleen Turner.

13. M. Douglaso ir Jeanne Tripllehorn audringo sekso scena buvo nufilmuota per repeticiją, režisieriui ji iš karto tikusi ir patikusi. Aktoriai net nežinojo, kad tuo metu jų repeticija buvo filmuojama.

14. „Esminis instinktas“ – pirmasis pilno metro filmas Jeanne Tripllehorn aktorės karjeroje.

15. Brooke Shields nesutiko imtis Roxy vaidmens, nes nenorėjo filmuotis nuoga.

16. „Esminis instinktas“ buvo pasirinktas 1992 metų Kanų kino festivalio atidarymo filmu.

17. M. Douglasas, kuris jaunystėje mėgo automobilių lenktynes, filme atliko praktiškai visus vairavimo triukus.

18. Catherine pavardės kilmė susijusi su beisbolo legenda Alanu Trammelliu. Sh. Stone išsiaiškino, kad žodis trammel škotų kultūroje reiškia įkapes ir negailėjo gerų žodžių scenarijaus autoriui už subtilumą.

19. Į viešumą nutekėjus daliai scenarijaus, San Franciske viso filmavimo metu homoseksualų teisių gynėjai rengė protesto akcijas.

Vienu metu prie filmavimo vietų budėdavo apie 50 riaušių policijos pareigūnų, kurie buvo pasirengę bet kurią akimirką imtis veiksmų.

20. Kai Nickas greitkelyje persekioja Catherine, jis aplenkia automobilį, kurio registracijos numeris „OUTTA TM“, o tai greičiausiai nesąmoninga užuomina į registracijos numerį „OUTATIME“ iš juostos „Atgal į ateitį“.

Kelios minutės iš filmo:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)