Geriausi Džonio Depo personažai sudaro kasmet vis gausėjančią labai mielų keistuolių galeriją, kurioje kiekvienas “eksponatas” nepakartojamas.

Keistuolių paradas

Mažai kas įsidėmėjo jauną aktorių Oliverio Stouno karinėje dramoje “Būrys” ar pirmame “Košmare Guobų gatvėje”. O štai Džono Voterso “Verksnio” (1990 m.) herojų Veidą Vokerį kartą pamatęs nepamirši niekada.

Juoda baikerio striukė, ryškus grimas, pankiška šukuosena ir Elvio Preslo manieras mėgdžiojanti gracija - tokį “iš koto” verčiantį tipažą sunku neįsidėmėti. Vėliau sekė sentimentalus “bjaurusis ančiukas” Timo Bertono filme “Edvardas Žirkliarankis”, vėjo pamušalas Akselis Blekmoras Amerikoje sukurtame Emiro Kusturicos šedevre “Arizonos svajonė”, ekscentriškasis klounas Semas jaudinančioje melodramoje “Benis ir Džuna”, romantiškas svajoklis, pripažintas blogiausiu visų laikų kino režisieriumi (“Edas Vudas”), “iš medžio iškritęs” Gilbertas Greipas (“Kas graužia Gilbertą Greipą”), moderni Dono Žuano reinkarnacija (“Donas Žuanas iš Marko”), nuo narkotinio tvaiko nuolat apdujęs Raulis Diukas (“Baimė ir neapykanta Las Vegase”) ir kiti žiūrovų pamėgti personažai.

Pradėjo kaip muzikantas

Džonis Kristoferis Depas gimė 1963-iųjų birželio devintąją Kentukio valstijoje. Vėliau kartu su tėvais, dviem sesutėm ir broliu šeima persikraustė į Floridą. Čia jau paaugusį Džonį vyresnis brolis Denis supažindino su bitnikų poezija, Džeko Keruako proza ir Vano Morisono muzika.

Tėvai išsiskyrė, kai Džoniui buvo penkiolika metų. O dar po metų Džonis meta mokyklą ir pabėga iš namų. Užmiršti gyvenimo prozą vaikinui padėjo muzika. Savo pirmą gitarą Džonis nusipirko už 25 dolerius ir saugo ją ligi šiol.

Dienomis jis dirbo statybose pagalbiniu darbininku, o laisvalaikiu su draugais grojo “garažo grupėse”. Su vienu tokiu pankiškos muzikos kolektyvu “The Kids” Džonis Depas net tapo Floridos garsenybe. Vietiniai roko gerbėjai jaunus muzikantus lygino su legendine grupe “Sex Pistols”.

1983 m. Džonis vedė draugo seserį Lorę Elison ir netrukus kartu su grupe išvažiavo į Los Andželą. Tačiau pasirašyti sutartį nė su viena roko muziką įrašančia firma nepavyko. Gyvenimas pusbadžiu aptemdė šeimyninio gyvenimo perspektyvas. Santuoka su Lore žlugo greitai, bet geri santykiai išliko. Lorės dėka Džonis pateko į kiną.

Mat jos naujuoju draugu tapo tada karjerą tik pradedantis aktorius Nikolas Keidžas, ir Lorė paprašė padėti jos buvusiam vyrui. Taip Džonis gavo visai nemažą vaidmenį filme “Košmaras Guobų gatvėje” (1984), iš kurio vėliau išsirutuliojo “ilgai grojantis” siaubo serialas apie peiliarankį maniaką Fredį Kriugerį.

Filmavosi norėdamas užsidirbti

Kitas vaidmuo erotinėje komedijoje “Privatus paplūdimys” vos nesužlugdė gerai užsirekomendavusio debiutanto. Sėkmės apakintas Džonis pasirašė kontraktą nepaskaitęs scenarijaus ir tik filmavimo aikštelėje pamatė, kad įsivėlė į beveik pornografinę aferą. Tai buvo gera pamoka. Džonis suprato, kad vaidmenis reikia rinktis atidžiai, o aktorystės ne pro šalį pasimokyti.

Didelių planų su kinu vyrukas nesiejo. Filmuodamasis epizoduose ar TV serialuose jis norėjo užsidirbti pinigų ir išleisti savo solinį muzikinį albumą. Tada jis grojo su grupe “Rock City Angels”, bet derinti muzikanto karjerą su darbu kine darėsi vis sunkiau. Tačiau kai Džonis išsiskyrė su “Angelais”, jiems netrukus nusišypsojo laimė pasirašyti kontraktą su įtakinga įrašų firma “Geffen Records”.

“Tai buvo žiaurus smūgis. Mano draugai sugebėjo pasiekti tai, apie ką aš svajojau nuo mažens”, - prisimena Džonis. Nuo visiškos nevilties išgelbėjo... stebuklų pasaulis. Jaunas režisierius Timas Bertonas tada rengėsi kurti liūdną pasaką “Edvardas Žirkliarankis”, po kurios prasidėjo daug gražių rezultatų pagimdžiusi draugystė. Filmavimo aikštelėje Džonis artimiau susipažino ir su jauna aktore Vainona Raider.

Džonis mergišius

Su jaunute partnere Vainona Raider Džonį siejo audringas romanas. Jo pėdsakas ir dabar puikuojasi ant Džonio peties tatuiruotės “Winona Forever” pavidalu. Tiesa, “amžina” meilė truko neilgai, kaip, beje, ir kiti meilės romanai su aktorėmis Šerilyna Fen, Dženifere Grei ar manekene Keite Mos.

Džonio mergišiaus karjera pasibaigė, kai 1998-aisiais filmuodamasis Romano Polanskio mistiniame trileryje “Devintieji vartai” jis susipažino su jauna prancūzų dainininke ir aktore Vanesa Paradis. Netrukus jiedu jau buvo kartu. Nors iki šiol porelė gyvena nesusituokusi, ji augina du vaikus - pirmagimę dukrą Lilę Rouz ir trim metais jaunesnį sūnų Džeką.

Apsigyveno graži šeimynėlė Prancūzijoje, nes, kaip paaiškino jaunikiui Romanas Polanskis, šioje šalyje už kišimąsi į asmeninį gyvenimą baudžiama griežčiau nei Amerikoje. Prancūzijoje šeima turi namą Monmartre, bet daugiau laiko praleidžia viloje netoli Sen Tropezo.

Garsiausias pasaulyje piratas

Kai prieš ketvertą metų režisierius Goras Verbinskis sumanė kurti nuotykių filmą “Karibų piratai: “Juodojo Perlo” užkeikimas”, mažai kas tikėjo šio brangiai kainuojančio projekto sėkme. Būgštauta ne be pagrindo, nes anksčiau apmaudų krachą patyrė Romano Polanskio “Piratai” (1985 m.) ir veiksmo filmais pagarsėjusio režisierių Renio Harlino “Galvažudžių sala” (1995 m.).

Iš visų filmų apie piratus nuolatine žiūrovų meile anksčiau mėgavosi tik Roberto L.Stivensono “Lobių salos” ekranizacijos. Bandymai apsieiti be chrestomatinio piratų vado Džono Silverio kine iki šiol baigdavosi liūdnai. Bet dabar bekojis piratas Džonas Silveris bus nustumtas į nebūtį, nes garsiausiu pasaulyje piratu tapo Džonio Depo bravūriškai suvaidintas kapitonas Džekas Sperou (“Žvirblis”).

Aktorius gana originalų požiūrį į savo herojų komentavo taip: “Man atrodo, kad piratai buvo savotiškos XVIII amžiaus roko žvaigždės. Jie buvo laisvi, nes išdrįso mesti iššūkį visuomenėje egzistuojančioms taisyklėms. Vyrai jiems pavydėjo, o moterys įsimylėdavo... Aš nusprendžiau suteikti Džekui kokios nors dabartinės roko garsenybės bruožų.” Kadangi Džonis Depas draugauja su legendiniu “Rolling Stones” įkūrėju Keitu Ričardsu, tai iš jo ir nusižiūrėjo daug detalių savo personažo manieroms.

“Kuo daugiau aš domėjausi tikrų piratų gyvenimu ir jų šiurpiais darbais, tuo labiau manyje stiprėjo įsitikinimas, kad mes turime į savo istoriją žvelgti pro ekscentriškos komedijos akinius. Priešingu atveju mūsų epopėja turėtų kelti šiurpą”, - sakė Džonis Depas. Ir tokia nerimta savo vizija sugebėjo užkrėsti visą kolektyvą. “Laimė, kad mes filmavome “Piratus” ne Holivude, nes ten negalėtume šitaip kvailioti. Buvome toli nuo Los Andželo ir savo tiesioginės valdžios, todėl darėme, kas mums patinka. O kai baigėme filmavimo darbus, buvo per vėlu ką nors keisti”, - juokiasi Džonis Depas.

Žiūrovams tokie kvailiojimai labai patiko. Todėl vos baigus “Juodojo Perlo” užkeikimą” buvo pradėta antroji populiaraus filmo dalis “Karibų piratai: numirėlio skrynia”. O šį savaitgalį ekranuose pasirodo trečiasis nuotykių epopėjos filmas “Karibų piratai: pasaulio pakrašty”. Ir jau pasigirdo pranešimai, kad Džonis Depas sutiko kapitoną Džeką suvaidinti dar kartą. Tikėkimės, ne paskutinį...

Keistuolis ir gyvenime

Gyvenime Džonį Depą taip pat lydi keistuolio reputacija. Jis nemėgsta holivudinės tuštybių mugės, į Ameriką atvyksta tik filmuotis.

“Noriu gyventi savo malonumui. Man nepatinka, kai į mane spokso smalsuoliai. Aš noriu prabusti anksti ryte, ramiai gerti kavą ir vaikščioti savo kieme”, - sako aktorius.

Jis turi mylimą šeimą, nenuobodžią profesiją, patikimą verslą ateičiai - madingą naktinį klubą “Viper Room” (“Gyvatynas”) Amerikoje ir panašią įstaigą Paryžiuje) ir daug draugų režisierių, kurie žino, kur nuo paparacų mokantį saugiai pasislėpti Džonį galima surasti, jeigu turi gerą scenarijų apie kokį nors ekscentrišką keistuolį. Tokį, kurį galėtų suvaidinti tik vienas aktorius pasaulyje - keistuolis Džonis Depas.