W.Disney citata atspindi pagrindines gaires, kurių laikosi jo kompanija: istorija + vizualumas + moralas. Paskutinis šios kompanijos darbas – animacinis filmas „Brolis Lokys“ – tiek turinio, tiek formos atžvilgiu nei per žingsnį nenutolsta nuo šio trinarės sistemos. Net atvirkščiai – daro savotišką žingsnį atgal, mat „Brolis Lokys“ yra klasikinės, ne kompiuterinės animacijos produktas. Vienas jo režisierių, Aaronas Blaise'as (Eronas Bleisas), - kultinių W.Disney kompanijos filmukų „Liūtas karalius“, „Gražuolė ir pabaisa“, „Aladinas“ ir kt. animatorius.

Kai kurie kritikai vien dėl fakto, kad „Brolio Lokio“ kūrėjai atsuko nugarą visa apimančiai kompiuterijai ir atsiraitoję rankoves vėl kibo į klasikinę animaciją, vadina pastarąjį W.Disney kompanijos filmuką retu brangakmeniu. Nors turinio atžvilgiu jame jokių novacijų nepateikiama (o taip puoselėjamoms klasikinės animacijos tradicijoms šabloniškumo juk neprikiši!).

Nekonkrečiai apibrėžtoje erdvėje – kažkur Amerikoje – ir dar nekonkretesniu laikmečiu, kai žmonių likimą lėmė protėvių dvasios, jauniausias iš trijų eskimų brolių Kenajus nekantrauja gauti savo totemą – vyriškumo įrodymą. Ir jis labai pasipiktina gavęs Meilės lokį, Kenajaus manymu, visiškai nevyrišką simbolį. Lokių jis ima dar labiau neapkęsti, kai vienas jų pražudo jo vyriausiąjį brolį. Kerštauti pasiryžusį Kenajų sustabdo tik dvasios – jos patį eskimų berniuką paverčia lokiu.

Didingi gamtos vaizdai, personifikuoti žvėrys, humoristiniai kadrai, garsenybių įrašytas garso takelis ir tiesmuki moralai – didžiosios W.Disney kompanijos filmų dalies, o kartu ir „Brolio Lokio“, bruožai. Šįkart garso takelis, kuriam dainas įdainavo Philas Collinsas (Filas Kolinsas) bei Tina Turner, niekuo per daug neišsiskiriantis ir už širdies stipriai negriebiantis. Dainos labai tiesiogiai pritaikytos pagal scenarijų, todėl nežiūrėjusiems filmuko tikriausiai neturėsiančios didelio estetinio efekto.

Žvaigždžių balsais „Brolis Lokys“ irgi neskamba. Pagrindinį Kenajaus įgarsino aktorius Joaquinas Phoenixas (+oakinas Founiksas) – žymusis Komodusas, įkalinęs Maksimą (R.Crow) „Gladiatoriuje“. Žavųjį meškiuką Kodą įgarsino Jeremy Suarezas (Džeremis Suaresas). Suaugusiems amerikiečių žiūrovams reikšmingi ir gyviausių juostos charakterių – kvailokų briedžių Ruto ir Tjuko įgarsintojai Rickas (Rikas) Moranisas ir Dave'as Thomas (Deivas Tomas). Juk jie – žymieji brolių Bobo ir Dougo (Dago) McKenzių, kurie populiarioje SCTV programoje “The Great White North” išsijuosę parodijavo negatyviąsias kanadiečių savybes, o filme “Strange Brew” siekė laisvės girtuokliams, kūrėjai, savo pasirodymu animaciniame filmuke suteikę pretekstą prabilti apie jų atgimimą.

Be abejo, „Brolis Lokys“ sušildo ir pralinksmina. Tačiau kad ir kaip žemai iš pagarbos prieš ištikimai puoselėjamas W.Disney kompanijos tradicijas norėtųsi kelti kepurę, vis gaiviau pučia kiti vėjai. Pavyzdžiui, kad ir afrikiečių animacijos pavyzdžiai Vilniuje vykstančiose Afrikos kino dienų peržiūrose. Jie paperka gaivališkumu, egzotika, netradicine fabula, charakteriais, autentišku garso takeliu, o, svarbiausia, netampa daugkartinio naudojimo matrica.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją